"Arakan'daki şiddetin durdurulması gerektiğine inanıyoruz"

"Arakan'daki şiddetin durdurulması gerektiğine inanıyoruz"

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini:- "Şiddetin ve sığınmacı akınının durdurulması gerektiğine inanıyoruz"

NEPİDO (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB'nin, Arakan'daki şiddetin durdurulması gerektiğine inandığını açıkladı.

Myanmar'ın başkenti Nepido'da bugün başlayan 13. Asya-Avrupa Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Avrupa delegasyonunun başkanlığını yapan Mogherini, basına verdiği demeçte, eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan öncülüğünde kurulan Arakan Danışma Komisyonunun tavsiyelerine uyulması konusunda hala çalışılması gerektiğini ifade etti.

Mogherini, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'yi, ülkede istikrarı sağlamak için Danışma Komisyonunun tavsiyelerinin hayata geçirilmesi için teşvik ettiğini söyledi.

Hem Bangladeş'i hem Myanmar'ı, AB ve uluslararası toplumun desteğiyle bu konuda iki taraflı çalışmaya teşvik ettiklerini belirten Mogherini, "Şiddetin ve sığınmacı akınının durdurulması, Arakan eyaletine kesintisiz insani yardım ulaşmasının ve sığınmacıların güvenli biçimde ülkesine dönmesinin güvence altına alınması gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Myanmar güvenlik güçlerinin Arakanlı Müslüman nüfusunun yoğun olduğu eyalette düzenlediği askeri operasyonlarda yaşanan insan hakları ihlallerini incelemek üzere eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan öncülüğünde kurulan Arakan Danışma Komisyonu, Arakan eyaletine ilişkin incelemelerine dair nihai raporunu 23 Ağustos'ta Myanmar hükümetine sunmuştu.

Suu Çii'nin ofisinden 24 Ağustos'ta kamuoyuyla paylaşılan raporda, eyaletteki sorunlara çözüm bulunmasının bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasıyla yakından ilgili olduğuna işaret edilerek ekonomik kaynakların federal ve eyalet yönetimi arasında adilce paylaştırılması gerekti vurgulanmıştı.

Topraklarına el konulanlara tazminat ödenmesi çağrısı yapılan raporda, Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık statüsü verilmesi, diğer vatandaşların sahip olduğu tüm hak ve hürriyetlerden sınırsız faydalanmaları istenmiş ve hükümetin din, etnik aidiyet veya vatandaşlık statüsüne bakılmaksızın Arakan eyaletinde yaşayan herkese serbest dolaşım hakkı tanıması gerektiği bildirilmişti.

- "Barış ve Sürdürülebilir Kalkınma için Ortaklığı Güçlendirme"

Mogherini'nin ofisinden 15 Kasım'da yapılan yazılı açıklamada, 13. Asya-Avrupa Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın bu seneki temasının "Barış ve Sürdürülebilir Kalkınma için Ortaklığı Güçlendirme" olacağı kaydedilmişti.

Açıklamada, toplantının gelecek yıl Brüksel'de düzenlenecek 12. ASEM Zirvesi için de hazırlık niteliğinde olduğu, toplantı gündeminin güvenlik, ekonomi, terörle mücadele ve şiddet içeren aşırılık olacağı vurgulanmıştı.

Mogherini'nin zirve öncesinde Bangladeş'e çalışma ziyareti düzenleyeceği, bu çerçevede Arakanlı Müslüman sığınmacıların yoğun olduğu Cox's Bazar kentindeki kampları ziyaret ederek Arakan eyaletindeki durumu da ele alacağı bildirilmişti. Toplantı, yarın sona erecek.

12. Asya-Avrupa Dışişleri Bakanları Toplantısı 5-6 Kasım 2015'te Lüksemburg'da düzenlenmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :