Arakan'daki şiddet olayları

Arakan'daki şiddet olayları

Arakan eyaletinde geceleri sokağa çıkma yasağı 2 ay uzatıldı

YANGON (AA) - Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde 9 Ekim'den bu yana uygulanan geceleri sokağa çıkma yasağı uzatıldı.

Devlet Başkanı Danışmanı Bilgilendirme Ofisi'nde yapılan açıklamada, daha çok Rohingyaların (Arakanlı Müslümanlar) yaşadığı Maungdaw bölgesindeki geçerli akşam 7'den sabah 6'ya kadar olan sokağa çıkma yasağını 2 ay daha uzatıldığı bildirildi.

Bölgede 5'ten fazla kişinin bir araya gelmesinin de yasaklandığı belirtilen açıklamada, ordunun yürüttüğü operasyonlarda 575 kişinin alıkonulduğu, bunların 88'inin suçlandığı, 10'unun serbest bırakıldığı, 6'sının sorgulama sırasında öldüğü, 1'inin kefaletle serbest bırakıldığı, yaklaşık 470'inin sorgusunun ise devam ettiği kaydedildi.

Eyalet yönetimi sözcüsü Min Aung, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sokağa çıkma yasağına rağmen insanları istedikleri yere gitmekte özgür olduğunu söyledi.

Halkın cami gibi ibadet yerlerine kısıtlama olmaksızın gidebileceğini savunan Min Aung, yasağın hem Müslüman hem de Budist toplum için geçerli olduğunu ileri sürdü.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi olmak üzere, 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş, operasyon başlatılmıştı.

Rohingya dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana eyalette 400 Arakanlı Müslümanın öldüğünü belirtirken, Myanmar hükümeti ölü sayısının 86 olduğunu savunuyor.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu BM tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) oluşturuyor.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, binlerce Rohingya bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Rohingyalar, önceki Myanmar hükümeti tarafından Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengalli" olarak adlandırılıyordu. Hala 135 ayrı etnik grubun resmi olarak tanındığı ülkede, radikal milliyetçi Budistler, Rohingyaların resmi olarak tanınmasına karşı çıkıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :