Arakan'da gayrimüslim milis gücü oluşturuluyor

Arakan'da gayrimüslim milis gücü oluşturuluyor

Arakan'da Müslümanların alınmayacağı "yerel güvenlik gücü", 4 aylık eğitimden sonra polise yardım için görev yapacak

YANGON (AA) - Myanmar'ın Arakan eyaletinde polisin, "toplumu isyancılara karşı korumak" amacıyla gayrimüslimlerden bir milis gücü oluşturuyor.

Arakan eyalet yönetiminin sözcüsü Min Aung, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polisin, Arakan yerlilerini ve Maungdaw'da yaşayan diğer gayrimüslimleri eğiterek "yerel güvenlik gücü" oluşturmayı planladığını belirtti.

Personel istihdamına başlandığını dile getiren Aung, milis gücünün dört aylık bir eğitim sürecinden sonra göreve başlayacağını ifade etti.

Aung, eyaletin başkenti Sittwe'de eğitim verilecek ilk grup için yaşları 18 ile 30 arasında değişen yüz kişinin kayıt yaptırdığını belirtti.

Eğitim süreci tamamlandıktan sonra, milis gücünün, polis gibi silahlandırılacağını kaydeden Aung, yeni yerel güvenlik güçlerinin Sınır Muhafız Polisine bağlı görev yapacaklarını ifade etti.

Myanmar Din (İslami) İşleri Kurulu Genel Sekreteri Wunna Shwe, Arakan'da planlanan milis gücüyle ilgili yorum yapmazken, bölgenin istikrarı için hukukun üstünlüğüne bağlı kalınmasına vurgu yaptı.

Myanmar Devlet Başkanlığı Sözcüsü Zaw Htay ise çalışmaların yasalara uygun yapıldığını, ülkenin diğer bölgelerine de "yerel güvenlik güçlerinin" mevcut olduğunu belirtti.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi 29 kişi ölmüştü.

Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş ve çatışmalar çıkmıştı. Bölgeye basın mensuplarının ve yardım kuruluşu çalışanlarının girmesine izin verilmezken, Arakan Enformasyon Müdürlüğünden yapılan açıklamada, eyaletteki çatışmalar nedeniyle 3 binden fazla Arakanlı Müslümanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtilmişti.

Myanmar hükümeti, bölgedeki sınır karakollarına yönelik saldırılarla başlayan çatışmalardan Rohingya Dayanışma Örgütüne bağlı Aka Mul Mücahidin örgütünü sorumlu tutmuştu. Ülkedeki Müslüman kuruluşlar saldırıları kınamıştı.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu Birleşmiş Milletler tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalılar) oluşturuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :