Arakan için insani yardım çağrısı

Arakan için insani yardım çağrısı

Rohingya Savunma Grubu, uluslararası toplumu insan yardımların bölgeye ulaşması için desteğe çağırdı

ANKARA (AA) - Rohingya Savunma Grubu, ay başında sınır karakollarına düzenlenen saldırılardan sonra Arakanlı Müslümanlara yönelik artan tecridin sonlandırılması için uluslararası toplumu yardıma çağırdı.

Grup tarafından yayımlanan "Arakan'ın karşı karşıya olduğu infaz, tecavüz, keyfi tutuklama ve bölgedeki açlık için acil uluslararası eylem çağrısı" başlıklı açıklamada, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN), Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer ülkeler bölgede artan ihlallere yönelik önlem almaya davet edildi.

İktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği Partisinin (NLD) ordu üzerindeki "kısıtlı" etkisine rağmen, hükümetten hak ihlallerine karşı daha çok çaba göstermesi talep edilen açıklamada, "Hükümet, güvenlik güçleri tarafından yapılan uluslararası hukuk ihlallerini engellemede başarısız olmakla kalmıyor, hükümete bağlı medya kuruluşları da bölgedeki zulümleri görmezden gelerek yalan haberler yayınlıyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bölgede Müslümanlara yönelik yapılan hak ihlallerine karşı uluslararası toplumdan kınama veya soruşturmaya yönelik herhangi bir adımın atılmadığı kaydedildi.

Arakanlı Müslümanlara yönelik tecrit ve zulümün hükümet veya ordu tarafından sahiplenilmediği belirtilen açıklamada, "Bu durumda, Rohingya halkını koruma görevi uluslararası topluma düşüyor. Uluslararası hukuk bu durumlar için var." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ASEAN ve BM'ye, insan hakları ihlallerinin durdurulması ve insani yardım engelinin bir an önce kaldırılması için Myanmar ordu ve hükümetine baskı yapması çağrısı yapıldı.

İngiltere merkezli Burmalı Rohingya Kuruluşu başkanı Tun Khin da, uluslararası toplumun Arakan'daki durum karşısındaki sessizliğini eleştirerek, "Toplum büyük bir dramla karşı karşıya. Ancak bu krize karşı maalesef tepki yok." dedi.

Khin, önlem alınmadığı taktirde, şu ana kadar yapılan yargısız infaz, tecavüz ve keyfi tutuklamaların "daha büyük bir dramın yalnızca başlangıcı" olabileceğini ifade etti.

Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Müdürlüğü, Arakan'ın kuzeyinde 9-21 Ekim'de yaşanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 13 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını, bu kişilerin bir bölümünün Budist manastırlarına ve komşu köylere sığındığını açıklamıştı.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 9 polis, 4 asker ve 16 sivil ölmüştü.

Myanmar hükümeti, bölgedeki sınır karakollarına yönelik saldırılarla başlayan çatışmalardan Rohingya Dayanışma Örgütüne bağlı Aka Mul Mücahidin örgütünü sorumlu tutmuştu. Ülkedeki Müslüman kuruluşlar saldırıları kınamıştı.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu, BM tarafından "dünyada en fazla zulüm gören topluluk" olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) oluşturuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :