Arabulucu öğrenciler, arkadaşlarının anlaşmazlıklarına çözüm üretecek

Arabulucu öğrenciler, arkadaşlarının anlaşmazlıklarına çözüm üretecek

Eyüp'teki Turgut Özal Ortaokulu'nda müzakereci arabulucu lider öğrencilerin yetiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen "Anlaşmazlık Çözümü ve Akran Arabuluculuğu" eğitim programını tamamlayarak, sertifika alan 67 öğrenci, arkadaşlarının arasındaki anlaşmazl

İSTANBUL (AA) - Müzakereci arabulucu lider öğrencilerin yetiştirilmesi amacıyla Eyüp'teki Turgut Özal Ortaokulu öğrencilerine verilen "Anlaşmazlık Çözümü ve Akran Arabuluculuğu" eğitim programının sertifika töreni yapıldı.

Eyüpsultan Belediyesi Göktürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen törende, sertifika alan 67 öğrenci yemin ederek, arkadaşlarının arasındaki anlaşmazlıkları çözmek üzere arabuluculuk görevine başladı.

Arabuluculuk eğitimine katılan 7. sınıf öğrencisi Semira Çeçen, törende yaptığı konuşmada, aldıkları eğitimle çatışma çözme iletişim becerileri ve arkadaşlarının sorunlarını çözmede yardımcı olacak birçok etkinlik yaptıklarını söyledi.

Akran arabulucuğu eğitiminin en önemli özelliğinin sorunların konuşularak çözülmesi olduğunu dikkati çeken Çeçen, ''Kavga etmeden, şiddete başvurmadan çatışmalarımızı çözmek mümkündür. Bireyin kendisini ifade etmesine fırsat veren arabuluculuk süreci, kendilerinin öz denetim mekanizmasını geliştirmektedir. Sorumluluk duygularını güçlendiren akran arabuluculuğu iletişimi kesintiye uğratan şiddetli tepkileri ortadan kaldırarak, diyaloğa dayalı barışçıl bir kültür geliştirmektedir.'' dedi.

Çeçen, akran arabuluculuğunun öğrencilerde iletişim, konuşma ve eleştirel düşünme becerileri ile özdenetim, özsaygı ve özgüveni geliştireceğini belirterek, öğrencilerin empati yapma duygularını sağlamlaştıracağını dile getirdi.

- ''Sorunlarını kendi yöntemleriyle çözmelerini sağlayacağız''

Eğitime katılan 13 yaşında Mihrace Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arabuluculuk eğitimi kapsamında empati kurma, öfke kontrolü, karşıdaki kişinin konuşmasını engellemeyecek olumsuz etkenler gibi konularda eğitim aldıklarını anlattı.

Aralarında çatışma ya da tartışma yaşayan arkadaşlarının kendilerine başvuracaklarını aktaran Gül, ''Biz de aralarındaki sorunları kendi yöntemleriyle çözmelerinde yardımcı olacağız. Birbirleri arasında empati kurmalarını sağlayacağım. Söz kesmeme gibi belirli kurallarımız olacak arabuluculuk yönteminde. Bu kurallar çerçevesinde herkes birbirini dinlerse ve herkesin problemleri kesinleşirse, kesin sorunları bulabilirsek, bu şekilde birbirlerini ben hiç yardım etmeden sadece onlara soru sorarak, kendi problemlerini kendileri çözebilecekler.'' diye konuştu.

7. sınıf öğrencisi Deniz Üren de arkadaşlarının aralarında çıkan herhangi bir anlaşmazlıkta onları arabuluculuk eğitim odasına davet edeceklerini ve uzlaşmalarını sağlamak için arabuluculuk yapacaklarını söyledi.

Arkadaşlarının barışçıl yollarla sorunlarını çözmelerine yardımcı olacağını ifade eden Üren, ''Kavga etmelerini engellemeye çalışacağım. Önce sakinleşmelerini isteyeceğim. 'Düşünün belki ortak bir noktası vardır eğer bulamazsanız ben de yardım edeceğim.' derim. Ortak bir nokta bulurlarsa onun üzerinden ilerlemelerini isterim. Eğer bu ortak nokta onları barışmaya yönlendirmezse yine arabuluculuk için randevu veririm. Yeni bir yol düşünmeye başlarız. '' ifadelerini kullandı.

- ''Akran akrana destek olmuş olacak''

Okulun psikolojik danışmanı Ayşegül Ünsal ise 6. ve 7. sınıf öğrencilerine yönelik düzenledikleri ''Anlaşmazlık Çözümü Akran Arabuluculuk'' eğitim programı konusunda AA muhabirinin sorunlarını yanıtladı.

Ünsal, programın, öğrencilerin okulda sorun çözen ve danışmanlık yapan kişiler olarak bire bir görev aldıkları, öğrenci merkezli bir eğitim programı olduğunu söyledi.

Okuldaki öğrencilere sordukları ''Sınıfta ve okulda bir probleminiz olduğunda hangi arkadaşlarınıza başvuruyorsunuz?'' sorusu üzerinden yola çıktıklarını belirten Ünsal, şöyle konuştu:

''Bu sorunun cevabına göre her sınıfta en çok oy alan öğrenciler arabulucu olarak seçildiler. Biz bu öğrencilerimize 15 haftalık bir eğitim verdik. Bu eğitimde çocuklar iletişim becerileri, empati, etkin dinleme, problem ve çatışma çözme, öfke kontrolü gibi pek çok başlığı hem kavram olarak hem de uygulamalı olarak öğrendiler. Öğretmenlerimiz, okulda çalışan personelimiz ve öğrencilerin kendileri bireysel olarak arkadaşları arasında yaşanan problem ve çatışmalarda, gönüllü olarak taraflar bir arabulucudan yardım isteyecekler. Arabulucu onlara randevu vererek, arabuluculuk odasında görüşme yapacak. Onların kazan-kazan modeliyle her ikisi için de uygun bir çözüme gitmeleri için danışmanlık yapmış olacaklar. Akran akrana destek olmuş olacak.''

Ortaokul öğrencileri arasında çok fazla çatışmalı durumla karşılaştıklarını ve her vakaya zaman ayırma konusunda zorluk yaşadıklarını anlatan Ünsal, ''Okulda daha olumlu ve yapıcı disiplin anlayışı geliştirmek için öğrenciler görev aldığında sonuçları her zaman daha başarılı oluyor ve okuldaki disiplin problemleri, şiddet ve öfke kontrolü gibi sorunları daha verimli bir şekilde çözebiliyoruz.'' değerlendirmesini yaptı.

Öğrencilerin müzik dinletisi sundukları törende, çatışmalı iki grubu uzalaştırmaya yönelik arabuluculuk süreci uygulamalı olarak gösterildi.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :