Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi

Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi

Zirvede, "Ar-Ge'den projeye, projeden üretime" temalı zirvede, güdümlü füzeden optik kablosuz haberleşmeye kadar Türkiye'nin farklı üniversitelerinden öğretim üyelerinin geliştirdiği yatırıma dönüşecek seçilmiş 180 inovatif proje ve prototip sergileniyor

İSTANBUL (AA) - Mimar ve Mühendisler Grubu'nun (MMG) düzenlediği Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi'nde Türkiye'nin farklı üniversitelerinde geliştirilen ve yatırıma dönüşebilecek inovatif proje ve prototipler sergileniyor.

MMG tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde "Ar-Ge'den projeye, projeden üretime" temasıyla düzenlenen Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi'nde, güdümlü füzeden optik kablosuz haberleşmeye kadar Türkiye'nin farklı üniversitelerinde geliştirilen ve yatırıma dönüşebilecek seçilmiş 180 inovatif proje ve prototip sergileniyor.

MMG Genel Başkanı Mehmet Kürşat Çapar, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, etkinliğin temel gayesinin Türkiye’de Ar-Ge kültürünü oluşturmak ve Ar-Ge’ci olmak isteyen mühendis bir nesil yetiştirmek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin sürdürdüğü kalkınma hamlesinin en önemli ayağını Ar-Ge ve yenilikçi teknolojilerin oluşturduğunu belirten Çapar, "Ar-Ge'nin öneminin anlaşıldığı ve bu konuda ciddi adımların atıldığı hepimizin ortak kanaatidir. Bu aşamada farklı bir adıma daha ihtiyacımız var. Geliştirilen çözümlerin ürünleştirilmesine ve katma değer elde edilmesine dönük planlamalar yapmalıyız." dedi.

Yapılan Ar-Ge çalışmalarının ürünleştirilmesinin önünde en temel iki engel olduğuna dikkati çeken Çapar, şunları kaydetti:

"Birincisi, sağlanan desteklerin oluşturduğu cazibe ile sadece Ar-Ge desteği alarak varlığını sürdüren firmaların varlığıdır. Aldığı destek ile harcadığı kaynak arasında oluşan kardan mutlu olan bu kesim ülke kaynaklarının çarçur edilmesine sebep olmaktadır. Asıl en önemli neden ise Ar-Ge yapan insan ile girişimcinin çoğunlukla aynı kişi olmamasıdır. Fikri olan ve bunu gerçekleştirebilen kişiler ile fikirleri ticarileştirebilen zihinler bir araya geldiğinde kazana takım kurulmuş olacaktır."

Çapar, Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi'nde fikri olan ve bu fikrini gerçekleştirmiş ekipler ile bu fikirleri kullanacak olan gerek kamu yöneticileri gerek sanayicileri gerekse de yatırımcıları buluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.


- "Bilim, sanayi ve teknolojide yerli ve milli olmalıyız"


Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise Anadolu topraklarında durmanın yolunun güçlü olmaktan geçtiğini belirterek, “Dışarıdakilerin son tavırları gösteriyor ki bizim üzerimize habire gelecekler. Çaresi güçlü olmaktır, üretmektir, bilim, sanayi ve teknolojide yerli ve millilikte daha ileri olmaktır. Gözümüzün içine baka baka teröristleri desteklerken, bir de “Size silah vermeyeceğiz’ diye ilan ediyorlar. Biz kendimiz yaparız. Ar-Ge noktasında savunma sanayisini öne almalıyız.”dedi.

Yerlilik ve millilik söyleminin bir partinin meselesi değil ülkenin ayağa kalkmasıyla ilgili olduğunu belirten Güllüce, “Üniversitelerimizin ürettiklerinin derhal ürüne dönüştürülmesinin yollarını geliştirmeliyiz. Müteşebbis olmak Türkiye’de sadece inşaat yapmak gibi anlaşılıyor. Endüstriyel üretim yapan müteşebbislerin çoğaltılmasına çalışmamız lazım.” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da yerel yönetimde bütün süreç, üretim, hizmet ve uygulama alanlarında inovasyonu ön planda tuttuklarını söyledi.

Millileşme ve yerli sanayinin önünü açan bir politikaları olduğunu belirten Baraçlı, metro aracı üretimi ile çalışmalara başladıklarını, gelecek yılın ilk ayında bunun ihalesini tamamlayacaklarını ifade etti.

Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi'nin birinci gününde "Şehirlere Değer Katan İnovatif Projeler" ve "İnovatif Projeler İçin Alternatif Finansman Modelleri" başlıklı paneller gerçekleştirildi. Yarın da devam edecek zirvede, savunma, havacılık, enerji, iletişim, haberleşme, bilişim ve yazılım alanlarında Ar-Ge ve katma değerli üretim, Ar-Ge merkezi kurulumu ve sürdürebilirlik gibi konularda oturumlar gerçekleştirilecek.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :