Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesine ilişkin tasarı Genel Kurulda

Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesine ilişkin tasarı Genel Kurulda

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:- "Bir tarafta işsizlik, bir tarafta işçisizlik problemimiz var. Bir taraftan gençler iş bulamamaktan şikayetçi olurken, diğer taraftan sanayi sektörü nitelikli eleman bulumamaktan yakınıyor"- "Bu işin temelinde, maa

TBMM (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bir taraftan gençlerin iş bulamamaktan şikayetçi olurken, diğer taraftan sanayi sektörünün nitelikli eleman bulumamaktan yakındığını belirterek, "Bu işin temelinde, maalesef 28 Şubat kafasının meslek liselerine katsayıyla vurduğu darbe var" dedi.

Işık, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Milletvekillerinin "sanayideki nitelikli eleman sıkıntısı" görüşüne aynen katıldığını belirten Işık, "Bugün Türkiye'de paradoks yaşıyoruz. Bir tarafta işsizlik problemimiz var, bir tarafta da işçisizlik problemimiz var" diye konuştu.

Bakan Işık, bir taraftan gençler iş bulamamaktan şikayetçi olurken, diğer taraftan sanayi, üretim ve hatta hizmet sektörünün nitelikli elaman bulamamaktan yakındığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu işin temelinde ne var derseniz; maalesef 28 Şubat kafasının meslek liselerine katsayıyla vurduğu darbe var. Türkiye'de 28 Şubat sürecine kadar endüstri meslek liseleri ve meslek okulları çok nitelikli öğrenci alıyordu, 28 Şubat sürecinde imam-hatiplerin önünü kapatmak için, meslek liselerine üniversite sınavında çok katı bir katsayı getirerek, meslek lisesine olan talebi bir anda kırdılar. İnsanlar düz liselere yönelmeye başladı. Düz liselere yönelen öğrencilerin çok büyük bir kısmı da maalesef işsizler ordusuna katıldı. Halbuki endüstri meslek liselerinin çok büyük bir kısmı 28 Şubat sürecinden önce sınavla öğrenci alıyordu. Bu öğrenciler ister üniversiteye giriyordu, katsayı adaletsizliği yoktu, isterse de sanayiye, üretime kayabiliyordu. Fakat, 28 Şubat sürecinde alınan bu karar, endüstri meslek okullarının kapısına kilit vurdu.

Biz 4+4+4 ile endüstri ve meslek liselerinin önündeki katsayı engelini kaldırdık. Şimdi endüstri, genelde de meslek liselerine olan talep arttı ancak bu ara dönemde oluşan nitelikli eleman ihtiyacını, İŞKUR ile diğer kurumlarla birlikte biraz daha hızlı bir şekilde, aranan eleman oluşturmaya yönelik sertifika programlarıyla kurslarla kapatmaya çalışıyoruz."


- "Almanya'yı Almanya yapan..."


Bakan Işık, bu alanda attıkları çok önemli adımlar olduğunu, organize sanayi bölgeleri içinde endüstri meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının kurulmasını teşvik ettiklerini söyledi.

"Almanya'yı Almanya yapan üniversite-sanayi işbirliğini ülkemizde çok yoğun olarak hayata geçirmek için çalışıyoruz" diyen Işık, artık yükseklisans ve doktora yapan öğrencilerin de sanayide çalışacağını, buna ilişkin çok önemli düzenlemeleri gelecek günlerde hayata geçireceklerini bildirdi.

Fikri Işık, çöp depolama alanlarının ülkenin önemli sorunlarından birisi olduğunu dile getirerek, artık çöpten enerji üretilmesinin büyükşehir belediyeleri tarafından daha ciddi olarak gündeme alınmasını bakanlık olarak istediklerini söyledi.


- "Türkiye bu konulara çok geç başladı"


Ar-Ge harcamalarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Işık, 1960'lı yıllarda açlık çeken Güney Kore'nin bugün gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 4'ünü Ar-Ge'ye harcadığını belirtti. Işık, Türkiye'nin bu konulara çok geç başladığını ifade ederek, "Maalesef Türkiye en değerli yılları, 1960-1970-1980-1990'lı yılları maalesef bu konulara ayırmadı. Bu konularda gereken adımlar atılmadığı için, Türkiye bunun ciddi derecede sıkıntısını yaşıyor ama geçmişe takılmak ve ağlayarak zaman kaybetme durumunda değiliz. İşte bu Ar-Ge reform paketini de bunun için Meclis gündemine getirdik" diye konuştu.

Tasarıyla getirilen reformları anlatan Bakan Işık, şunları kaydetti:

"Bu paketle tasarım merkezlerini de Ar-Ge merkezi gibi destekliyoruz. Bugün Türk gömleğinin 26 dolara satıldığı yerde, eğer İtalyan gömleği 98 dolara satılıyorsa bunun arasındaki tek fark, marka ve tasarımdır. Bunun için, tasarım ofislerini Ar-Ge merkezi gibi destekleyecek kanun tasarısını Meclise getirdik. Bu çok ciddi bir reformdur. Sektörel farklılıklara göre Ar-Ge merkezi sayısının değiştirilmesi, siparişe dayalı özellikle KOBİ'lerin Ar-Ge ve tasarıma yönelmesi reform değil midir? Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yabancı araştırmacıların Türkiye'de çalışma şartlarını kolaylaştırmak reform değil midir? Ar-Ge ile ilgili alanlara Gümrük Vergisi istisnası getirmek reform değil midir? Üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirecek döner sermaye kesintisini yüzde 15'le sınırlamak ve üniversite hocalarından gelir vergisi almamak reform değil midir? Bu tasarıda KOSGEB'e, TÜBİTAK'a, organize sanayi bölgelerimize yetki devri yapıyoruz. Teknoloji geliştirme bölgelerinden Emlak Vergisini kaldırmak reform değil midir?"

- "Buna kargalar güler, çok özür dilerim"


CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan'ın, "Nitelikli ara eleman sorunumuz var. Türkiye bu konuda neden daha iyi olmadı?" sorusunu sorduğunu anımsatarak, "Sizin cevabınızdan şu anlaşıldı: '1997'ye kadar Türkiye'de çok nitelikli ara eleman vardı, 1997'de bu katsayı gelince nitelikli ara eleman üretimi durdu. Şimdi 2011'den sonra 'biz inşallah bunu çözüyoruz.' Sayın Başkanım buna kargalar güler, çok özür dilerim" diye konuştu.

Altay, Bakan Işık'a yönelik, "Katsayı kalktıktan sonra meslek liseleri ve imam-hatipleri tercih noktasında çok kötü götürüyorsunuz. Siz imam-hatipleri de mahvettiniz. Son TEOG sınavında 227 bin kontenjan boş kaldı ve boş kalan kontenjanların tamamı meslek lisesi ve imam-hatip liseleridir. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?" sözlerini sarf etti.


- "1997'ye kadar ağır aksak giden meslek eğitimi vardı"


Altay'a yanıt veren Işık, 1997'ye kadar iyi kötü, ağır aksak giden meslek eğitimi olduğunu belirtti.

Şu anda Parlamentoda bulunan milletvekillerinin önemli bir kısmının meslek lisesi mezunu olduğunu ifade eden Işık, "Pek çok arkadaşımız meslek lisesini bitirdikten sonra üniversiteyi tercih etti, hatta meslek lisesi teknik bölümünden mezun olup sosyal bölümleri de tercih eden pek çok arkadaşımız var. Neden? O dönemde katsayı uygulaması yoktu. Şimdi katsayı uygulamasıyla meslek liselerinin önüne kalın bir duvar çekildi, zaten ağır aksak giden meslek eğitimine ağır bir darbe vuruldu. Biz bugün bunun çok ağır sonuçlarını görüyoruz" ifadesini kullandı.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanması ve maddelerine geçilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aydın, aradan sonra komisyon ve Hükümetin yerini almaması üzerine, birleşimi, saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :