AP'de Filistin'in tanınması tartışıldı

AP'de Filistin'in tanınması tartışıldı

STRASBOURG (AA) - Avrupa Parlamentosunda (AP), Filistin'in devlet olarak tanınması konusu tartışıldı.AP Genel Kurulunda tartışmayı açan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini,...

STRASBOURG (AA) - Avrupa Parlamentosunda (AP), Filistin'in devlet olarak tanınması konusu tartışıldı.

AP Genel Kurulunda tartışmayı açan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Orta Doğudaki son gelişmelerden sonra Filistin'e ilişkin tartışmanın tam zamanında yapıldığını söyledi. Bölgede "tek siyasi aktör"ün AB olabileceğini belirten Mogherini, topluluğun İsrail'e en çok yardımı yaptığını hatırlattı. Mogherini, IŞİD'in bölgede yeni zorluklar meydana getirdiğini ifade etti.

 Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi üyesi Richard Howitt ise eskiden Filistin meselesine ilişkin konuşulan yol haritasının unutulduğunu vurguladı. Howitt, Avrupa Parlamentosunun Filistin'i devlet olarak tanıması fikrini desteklediğini belirterek, devlet olma durumunun bir hediye değil, kazanılan bir hak olduğunu savundu.

AP Muhafazakar ve Reformcular Grubu'nun İngiliz Üyesi Charles Tannock, Hamas'ın BM'nin terör örgütleri listesinde yer alması gibi faktörler nedeniyle, mevcut durumda Filistin'in devlet olarak tanınmasının faydadan çok zarar getireceğini belirtti. Tannock, grup olarak bölgede şartlar uygun olduğunda barış için iki devletli çözümden yana olduklarını ifade etti.

 AP'nin İsveçli sosyalist üyesi Marita Ulvskog ise Filistin'i devlet olarak tanımaktan gurur duyduklarını söyledi. Ulvskog, Filistin'in devlet olarak tanınmasının İsrail ve Filistin'in barış içinde yaşamasına katkı sağlayacağını ve bu adımın atılmasının AB üyesi ülkelere bağlı olduğunu vurguladı. İsveçli parlamenter Ulvskog, Filistin'in tanınması halinde bu kararın İsrail ve Filistin'e gönderilmiş bir mesaj niteleliği taşıyacağını vurguladı.

Filistin'in devlet olarak tanınması yönündeki tasarı için gündeme alındığı takdirde AP Genel Kurulu Aralık ayı oturumlarında oylama yapılacak. Avrupa Parlamentosunun Filistin’i tanımasını öngören karar tasarısı kabulü halinde, tavsiye niteliğinde olacak. Karar AB’ye üye ülkelerin hükümetlerinin de konuyu kendi gündemlerine taşıması açısından önem taşıyacak.

 

Kaynak:Haber Kaynağı