AP Başkanı Tajani İspanya'da

AP Başkanı Tajani İspanya'da

Tajani:-"Avrupa'nın ABD'den çok farklı olduğunu düşünüyorum. İnsanların haklarını en fazla savunan kıtayız. Biz, Akdeniz'in ortasındayız. Akdeniz'in diğer kıyısının neredeyse hepsi Müslüman ülke. Biz Müslümanlarla konuşmamızlık yapamayız. ABD'nin ise Müsl

MADRİD (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Anotino Tajani, Avrupa'nın ABD'den çok farklı olduğunu belirterek, "İnsanların haklarını en fazla savunan kıtayız. Biz, Akdeniz'in ortasındayız. Akdeniz'in diğer kıyısının neredeyse hepsi Müslüman ülke. Biz Müslümanlarla konuşmamızlık yapamayız. ABD'nin ise Müslümanlarla arasında bir okyanus var. O yüzden bizim ilişkimiz farklı. İtalya'nın 7 bin kilometrelik kıyı şeridine duvar örülemez." dedi.

İspanya'yı ziyaret eden Tajani, Madrid'deki AP binasında basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin AB'ye büyükelçi adayı olarak gösterdiği Ted Malloch için "Öldürmek istediğiniz bir yere büyükelçi olamazsınız" yorumunu yapan Tajani, "ABD'nin yeni başkanı ne teklif getirecek göreceğiz. Trump bir arabulucudur ve arabulucu olmak kurumlar arasında olmak demektir. ABD bizim dostumuzdur. Ve herkes bir dostu eleştirebilir, hatta ona karşı sertte olunabilir. Dost dosttur, şef değil. Biz kimsenin altında olamayız." ifadelerini kullandı.

ABD'nin AB'nin en önemli dostu olduğunu ifade eden Tajani, "Biz, Amerikalıların arkadaşıyız çünkü aynı değerleri, dilleri, paylaşıyoruz. Demokratik ülkeleriz ve karşılıklı önemli ticaret hacmimiz var. NATO'da birikteyiz. ABD, iki diktatöre karşı Avrupa'da demokrasiyi savundu ve onların sayesinde iki büyük savaş kazandık. Amerika'nın demokrasinin savunulmasındaki yardımını unutamayız." diye konuştu.

Başkan Trump'un göçmen politikasına da değinen Tajani, "Avrupa'nın ABD'den çok farklı olduğunu düşünüyorum. İnsanların haklarını en fazla savunan kıtayız. Biz, Akdeniz'in ortasındayız. Akdeniz'in diğer kıyısının neredeyse hepsi Müslüman ülke. Biz Müslümanlarla konuşmamızlık yapamayız. ABD'nin ise Müslümanlarla arasında bir okyanus var. O yüzden bizim ilişkimiz farklı. İtalya'nın 7 bin kilometrelik kıyı şeridine duvar örülemez." dedi.

- "Türkiye'yi dost, arabulucu, Akdeniz ve Orta Doğu'nun istikrarı için önemli bir ülke olarak görüyorum"

"Başkanlığınız süresince Türkiye ile AP ilişkilerinde herhangi bir değişim olacak mı" sorusunu Tajani, şöyle yanıtladı:

"Türkiye'ye karşı hiçbir şeyimiz yok ama Kopenhag kriterlerine saygı göstermesini istiyoruz. Türkiye değişmezse bizim için ileri adım atmak çok zor. Ben Türkiye'yi dost bir ülke, arabulucu, Akdeniz ve Orta Doğu'nun istikrarı için önemli bir ülke olarak görüyorum. Türkiye, AB'ye aday bir ülke ama bunu yaparken Kopenhag kriterlerine saygı göstermesi gerekir. Gazeteciler konuşamıyorsa, basın ve ifade özgürlüğü kısıtlanıyorsa biz bu sorunu söyleriz. Türkiye ile sığınmacılarla ilgili bir anlaşma yaptık. Ama biz bu anlaşmada Avrupa'nın değerlerinin altını çizdik. Türkiye'de yaşananların, terörist saldırıların ve sorunların farkındayız ama ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı kararlı olmak bizim çin zorunluluktur."

- "Bu bir siyasi baş aktörlük daveti"

AP Başkanı Tajani, Avrupa'nın öncelikli sorunlarının yasa dışı göç, terörizm, ekonomik krizler ve gençlerde işsizlik olarak sıraladı. AB içinde "bürokrasinin gücünün azaltılması gerektiğini" vurgulayan Tajani, "Vatandaşlarla bürokrasi arasındaki uçurumu kapatmak gerekir. Vatandaşlar, bürokrasinin kendilerine çalışmadığını düşünüyor. Bunu değiştirmeliyiz." şeklinde konuştu.

Brexit ile birlikte İspanya'nın AB içinde daha güçlenmesi gerektiğini ifade eden Tajani, "Bu bir siyasi baş aktörlük daveti. İspanya bu maçı oynamaya hazırlanmalı. İspanya yedek kulübesinde oturamaz." ifadelerini kullandı.

Göçmen sorununa değinen Tajani, "İkim değişikliği, savaşlar, ekonomik yetersizlik, tarım ve endüstri politikalarının olmayışı gibi bir çok sebepten Afrika'dan milyonlarca kişi ülkesini terk edecektir. O yüzden Afrika ile daha fazla ilişki içinde olmalıyız. Göçü azaltmak için AB yardımıyla ikili anlaşmalar yapmalıyız. Aynı zamanda milyonlarca değil milyarlarca avroluk yatırımlar yapmak gerek. Bunlar için de güçlü olmalıyız. Şiddet benim hoşuma gitmiyor. Güçlü olunmalı ama şiddet kullanılmamalı." açıklamasında bulundu.

- "Latin Amerika'yı Çinlilerin eline bırakamayız"

Öte yandan Tajani, AP'nin Latin Amerika ülkelerine yönelik yeni bir açılım başlatacağını da vurgulayarak, "Latin Amerika'yı Çinlilerin eline bırakamayız." dedi.

Arjantin, Brezilya ve Meksika gibi önemli Latin Amerika ülkelerinin başkanlarını AP'ye davet edeceklerini bildiren Tajani, " Latin Amerika'da çok iş yapmalıyız." ifadesini kullandı.









AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :