Anuga Gıda ve İçecek Fuarı açıldı

Anuga Gıda ve İçecek Fuarı açıldı

İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Topçu: - ''Türkiye'deki üretimin standardı son derece yükseldi fakat kendilerine göre öyle bir standartlar oluşturuyorlar ki AB, Türk ürünlerinin buraya girmesini engellemek için uğraşıyor''

KÖLN (AA) - Dünyanın en büyük gıda fuarı olan Anuga 2015 Gıda ve İçecek Fuarı Almanya'nın Köln kentinde açıldı.

100 ülkeden 7 bin firmanın katıldığı fuarda Türkiye 230'u İstanbul Ticaret Odası organizasyonuyla, 50'si ise bireysel katılım olmak üzere toplam 280 firmayla temsil ediliyor.

280 bin metrekare alanda kurulan fuarda Türkiye, katılımcı firma sayısıyla dünya ülkeleri arasında 5. sırada yer aldı. Toplam 5 gün açık kalacak fuarda bu yıl doğal ve hayvansal gıda içermeyen ürünler ön plana çıktı.

Her geçen yıl fuara milli katılımın arttığını belirten İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gıda sektörü çok önemli ve Türkiye'deki gıda üreticilerinin son senelerde sağladığı gelişme de çok önemli. Bu fuar sektörün en önemli fuarı diyebiliriz. Fuar 10 ana bölümden oluşuyor. Biz burada genel gıda, unlu mamuller, dondurulmuş gıda ve içecek olmak üzere 4 ana bölümde ürünlerimizi sergiliyoruz" dedi.

Türkiye'deki üretim kalitesinin son yıllarda arttığını ancak AB ülkelerinin Türk ürünleriyle rekabet etmek yerine kalite standardı adı altında kendilerine göre standartlar dayattığını dile getirdi.

Topçu, şunları söyledi:

"Fuarda sergilemek için getirmek istediğimiz peynirlerimizde bize büyük sıkıntı çıkardılar. Burada ürünlerimizi sergilemekte bile zorluk çekiyoruz. Türkiye'deki üretimin standardı son derece yükseldi fakat kendilerine göre öyle bir standartlar oluşturuyorlar ki AB, Türk ürünlerinin buraya girmesini engellemek için uğraşıyor. İnşallah biz de zamanla standart seviyemizi bunların kabul ettiği sevilere çıkararak aşacağız diye ümit ediyorum. Peynir, süt ürünleri, hayvansal ürünler gibi ürünlerde sıkıntı var."

Finans piyasalarındaki dalgalanmaların kendilerini çok fazla etkilediğini belirten Topçu, seçimden sonra istikrarın tekrar ülkeye gelmesi halinde bu sorunların aşılacağına inandığını bildirdi.

Öte yandan Almanya'nın çeşitli kentlerinden gelen çok sayıda süt üreticisi, fuarın girişini traktörleriyle kapatarak süt fiyatlarının düşmesini protesto ettiler. Hem mandıraları hem de hükümeti duruma sessiz kalmakla suçlayan üreticiler taşıdıkları döviz ve astıkları afişlerle Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Tarım Bakanı Christian Schmidt'i protesto ettiler. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı