Antik Kentin Zafer Takı Turizme Kazandırılacak

Antik Kentin Zafer Takı Turizme Kazandırılacak

Adana Dilekkaya köyü yakınlarında bulunan Anavarza Antik Kenti'ndeki 22,5 metre genişliğinde, 10,5 metre yüksekliğindeki zafer takında restorasyon çalışması başlatıldı- ÇÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşen:- "Antik

ADANA (AA) - A. ERTAN YİĞİTSÖZLÜ - Kozan ilçesine bağlı Dilekkaya köyü yakınlarındaki Anavarza Antik Kenti'nde bulunan ve döneminin en büyük anıtsal şehir kapıları arasında gösterilen zafer takı, turizme kazandırılacak.

Anavarza'daki kazı ve araştırma çalışmalarının bilimsel danışmanlığını yapan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zafer takının, 22,5 metre genişliği, 10,5 metre yüksekliği ve 5,60 metre duvar kalınlığıyla antik dünyanın en büyük anıtsal şehir kapıları arasında yer aldığını söyledi.

Romalıların, 3. yüzyılda Perslere karşı kazandığı zaferin anısına Roma İmparatorluğu'nun doğudaki ordugah kenti olan Anavarza'ya zafer takı inşa ettirdiğini belirten Gülşen, "Büyük bir kısmı hala ayakta olan zafer takını turizme kazandırmak amacıyla restitüsyon çalışmaları sürüyor. Restorasyon aşamasına gelindi. Antik dünyadan günümüze miras kalan anıtsal şehir kapısını bir yıl içinde orijinal görüntüsüne getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Gülşen, zafer takından düşen 502 blok taşın yerlerine konulacağını ifade ederek, sanat harikası olan anıtsal kapının, üç kemerli olarak inşa edildiğini bildirdi. 

Gülşen, şöyle devam etti:

"Batı kemeri, başlangıç kavisinin bulunduğu kısımdan yıkılmış, ortadaki ana kemer ile doğudaki kemer ayakta. Yıkılmış ve eksik bloklarının çizimlerini tamamladık. Anıtsal kapıdan düşen parçaları tek tek numaralandırıp lazer taramasından geçirdik. Restorasyon aşamasında bu parçaları yerine yerleştireceğiz. Zafer takı, kaliteli işçilikle inşa edilmiş, yapımında düzgün tıraşlanmış dörtgen kireç taş, mermer ve granit, kemer kavislerinde ise daha sert ve kaliteli kalker kullanılmış. Korint başlıklarla süslenmiş, sütunlu, pilasterli (dört köşeli sütun) nişlerin (İçerisine heykel konulan mihrap benzeri girinti) içlerinde heykel düzenlemeli, anıtsal ölçülerde ki devasa ve benzersiz bir yapı. Taşıdığı bu özellikler nedeniyle, bugün Çukurova olarak adlandırdığımız bölgede tek, ülkemiz sınırları içerisinde ise bir kaç anıtsal şehir kapısından biridir."

Zafer takının, 34 metre genişliği, 2 bin 700 metre uzunluğundaki çift şeritli caddeye açıldığına dikkati çeken Gülşen, "Anavarza Antik Kenti'deki kazı ve araştırmalar için bakanlığımız 1 milyon lira ödenek ayırdı. Zafer takının ayağa kaldırılması kazı ve araştırma çalışmalarımızın en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Çalışmaları, 10'u teknik personel 45 kişilik ekiple yürütüyoruz. Çalışmalarımıza büyük destek veren Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile bakanlık yetkililerine ve Adana Valiliği ile Çukurova Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı