Antep kuşatmasının "lojistik tünel ve mağaraları" ziyarete açılacak

Antep kuşatmasının "lojistik tünel ve mağaraları" ziyarete açılacak

Gaziantep'te Savaş Müzesi olarak kullanılan tarihi binanın restorasyon çalışmalarda gün yüzüne çıkarılan, tünel ve mağaralar, mart ayından itibaren ziyaret edilebilecek- Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu:- "Gelecek nesilleri düşünerek, atalarımızın Kur

GAZİANTEP (AA) - ADSIZ GÜNEBAKAN - Gaziantep'in merkez Şahinbey ilçesinde, Savaş Müzesi olarak kullanılan tarihi binanın restorasyon çalışmalarında ortaya çıkarılan ve Antep savunmasında lojistik merkez olarak kullanılan tünel ile mağaralar, mart ayında ziyarete açılacak.

Gaziantep'te günümüzde Savaş Müzesi olarak değerlendirilen Şehreküstü Mahallesi'ndeki bir tarihi binada, restorasyon çalışmaları sırasında tespit edilen ve kuşatma yıllarında kullanıldığı belirlenen tünel ile mağaralardaki çalışmalarda sona yaklaşıldı.

İhsanbey Kasteline kadar ulaşan tünel ve tünele bağlantılı mağaralardaki çalışmaların mart ayına kadar tamamlanması ve buranın ziyarete açılması amaçlanıyor.

- 3 yıl önce restorasyon çalışmaları başlatıldı

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl önce açılan Savaş Müzesinin yer aldığı tarihi binada yıpranmalar meydana geldiği için 3 yıl önce restorasyon çalışmaları başlattıklarını bildirdi.

Binayı restore ederken birçok yerde çökme riskiyle karşı karşıya kalındığını belirten Tahmazoğlu, "Yapılan kazı çalışmalarında binanın altında mağaralar olduğunu keşfettik ve mağarada güçlendirme çalışmaları yaptık. Bu çalışmaları yaparken baktık ki mağaranın yanında küçük bir delik var. Burayı genişleterek, baktığımızda mağaranın altında, yanında başka mağaralar olduğunu keşfettik." dedi.

Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararıyla burayı gün yüzüne çıkardıklarını vurgulayan Tahmazoğlu, yaklaşık 400 römork hafriyatı elle taşımak suretiyle boşalttıklarını ifade etti.

Tahmazoğlu, şöyle devam etti:

"Gördük ki burada bağlantılı daha geniş bir mağara var ve ona bağlı bir tünel var. Tabi tünelde çökmeler meydana gelmişti. İlerlemek mümkün değildi. Tonozlarla yeniden inşa ederek, güçlendirerek, buradan İhsanbey Camisi'nin altında bulunan İhsanbey Kasteli'ne giden bir tünel olduğunu bulduk ve o tüneli açtık. Şu anda Savaş Müzemizin içerisine girdiğinizde alt mağaraya geçiliyor, sonra yeni bir mağaraya daha geçiyorsunuz. Oradan tünellerle İhsanbey Kasteli'ne kadar ulaşıyorsunuz. Kastelin içerisinden de diğer kastellere, farklı noktalara giden ayrı tüneller bulduk."

- "Şehrin altında adeta bir yer altı şehri daha var"

Tahmazoğlu, Gaziantep'te yer üstündeki kültür varlıkları kadar yer altında da önemli kalıntıların bulunduğuna değindi. Tahmazoğlu, "Belki dünyada olmayan mağaralar, livaslar, su kanalları, kasteller Gaziantep'te var. Bu nedenle yer altında ne kadar mağara var, birbirine bağlı tüneller, kuyular, kuyuların altında su bağlantısı dediğimiz livaslar var, bunları çıkarıyoruz. Ancak geçen zaman içerisinde birçok yerde tıkanıklıklar oluşmuş, kuyular dolmuş. Bunların boşaltılması gerekiyor. Bu işler de makinelerle olmadığı için, elle yapılması gerekiyor." diye konuştu.

Su kanallarının Osmanlı dönemine ait olduğunu aktaran Tahmazoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buradaki livaslar, Gaziantep Kalesine çıkıyor. Yani şehrin altında, adeta bir yer altı şehri daha var. Gün yüzüne çıkan yerlere baktığınız zaman atalarımızın buraları taş ocağı, zeytin yağı işliği, sabunhane, boyahane olarak kullanıldığını görüyoruz. Kurtuluş Savaşında ise hastane, toplanma merkezi, yani karargah olarak kullanılmış ve yer altı tünelleri de Kurtuluş Savaşı'nın adeta seyrini değiştirmiş. Gelecek nesilleri düşünerek, atalarımızın Kurtuluş Savaşında memleketi işgal etmek isteyenlere karşı nasıl mücadele verdiklerini, 15 Temmuz kahramanlarına sunmamız çok önemli. Çalışmalar mart ayında tamamlanarak, gün yüzüne çıkarılan tünel ve mağaralar ziyarete açılacak. Gelecek nesillere ecdadımızın yaptıklarını, bu vatan için ne fedakarlıklara katlandıklarını göstermek anlamında çok güzel bir eser olacağını düşünüyorum. Ancak bu açılış kazı çalışmalarının tamamlanması değil, yeni tünel ve livasların ortaya çıkarılması için de bir başlangıç."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :