Antep Fıstığında Yüksek Rekolte Beklentisi

Antep Fıstığında Yüksek Rekolte Beklentisi

GTB Başkanı Tiryakioğlu:"Gaziantep'te bu sezon geçen yıla göre yüzde 100 artışla 160 bin ton civarında rekolte bekliyoruz"- "Üretim bandının yükselmesi, ürünlerinde Antep fıstığı kullanan sektörlere fiyat istikrarı noktasında önemli avantajlar sağlayacak"

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bu sezon Gaziantep'teki Antep fıstığı üretiminde, geçen yıla oranla yüzde 100 artışla yaklaşık 160 bin ton rekolte beklediklerini bildirdi.

Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Gaziantep'te geçen yıl yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı yıllık üretimin 80 bin ton seviyelerine kadar indiğini belirtti.

Yaşanan bu olumsuz tablonun özellikle baklava sektöründe işletmecileri zor durumda bıraktığına vurgulayan Tiryakioğlu, "Bu durum gıda sektöründe birçok imalatçı ve ihracatçı firmayı olumsuz etkilemişti ancak bu sezon tüm zamanların en yüksek ürün rekoltesini bekliyoruz" dedi.

Antep fıstığının Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 300 bin kişiye ekonomik getiri sağladığına işaret eden Tiryakioğlu, "Türkiye'nin fıstık üretiminin yüzde 40'ını tek başına karşılayan Gaziantep'te, bu sezon geçen yıla göre yüzde 100 artışla 160 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Bu rakama diğer illerde yapılacak üretim de eklenecek olursa, ülkemiz için Antep fıstığında son derece bereketli bir yıl yaşanacak. Üretim bandının yükselmesi, ürünlerinde Antep fıstığını kullanan sektörlere fiyat istikrarı noktasında önemli avantajlar sağlayacak" ifadelerini kullandı.

- Antep fıstığının işleme merkezi Gaziantep

Tiryakioğlu, Türkiye'nin 27 farklı ilinde üretilen Antep fıstığının yüzde 98'ine yakın bölümünün Gaziantep'te işlenerek piyasaya sürüldüğünü belirtti.

Halen ancak iç pazara yeten Antep fıstığının yakın zamanda önemli bir ihraç kalemi haline geleceğini vurgulayan Tiryakioğlu, Türkiye'nin fıstık üretiminde dünyada İran ve Amerika'nın ardından üçüncü sırada yer aldığını ifade etti.

Anadolu kökenli Antep fıstığının kalite bakımından ilk sıradaki yerini her zaman koruduğuna dikkati çeken Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Bölge halkı tarafından 'yeşil altın' olarak nitelendirilen Antep fıstığı, Gaziantep'te 15-20 yıl önce 20 bin ton dolaylarında üretilirken, şimdi 100 bin tonlar seviyesini geçti. Antep fıstığının bölge ekonomisine ciddi katkıları var. Bu nedenle çiftçilerimiz son 10 yıldır sürekli Antep fıstığına yatırım yapıyor ve yeni fidanları toprakla buluşturuyor. Yeni yetişen ağaçların da meyve vermesiyle Antep fıstığını sadece iç pazara değil, tüm dünyaya satacak duruma geleceğiz."

- Pilot işletme tesisi kurulacak

Tiryakioğlu, Antep fıstığında üretimin artmasına yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde girişimlerinin olduğunu vurguladı.

Bu çalışmalara Gaziantep milletvekillerinin yanı sıra tüm kurum ve kuruluşların katkı sunduğunu belirten Tiryakioğlu, Antep fıstığının üretimi ve işlenmesinin en üst seviyeye çıkması için pilot işletme tesisi kurduklarını ifade etti.

Bu tesiste Ar-Ge çalışmaları yapılacağına işaret eden Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Antep fıstığı Mükemmeliyet Merkezi oluşturuyoruz. Çiftçi eğitimlerinden ürünün kalitesine, ihracatın arttırılmasına kadar birçok argümanı içerisinde barındıracak bu merkez, ülkemizde bir ilk olacak. GTB heyeti, üretim metotlarını yerinde takip etmek ve onlardan çok daha iyisini kendi topraklarımızda uygulamak amacıyla Amerika'da fıstık üretimi üzerine inceleme yaptı. Dünyanın diğer önemli bir fıstık üretici ülkesi İran'da da çalışmalar yapacağız."

Kaynak:Haber Kaynağı