Antep fıstığı hasadı başladı

Antep fıstığı hasadı başladı

Bu sezon Antep fıstığında yüksek rekolte bekleyen üreticiler, boz iç türün hasadına başladı- GTB Başkanı Tiryakioğlu:- "Geçen yıl yaklaşık 60 bin ton ürün elde edilen Antep fıstığında bu yıl 150 bin ton civarında rekolte bekliyoruz"

GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - Baklavadan çikolataya, hamurlu tatlılardan yemeklere kadar birçok yiyeceğin yapımında kullanılan Antep fıstığında boz iç türün hasadı başladı.

Üreticinin ve yöre halkının "yeşil altın" olarak nitelendirdiği Antep fıstığında, hasat sıcağa rağmen hummalı şekilde sürdürülüyor. 

Normal Antep fıstığına göre daha yağlı ve yeşil renkte olan boz fıstık, baklava, çikolata, hamurlu tatlı ve yemeklerde kullanılıyor. Boz iç fıstığı üreticideyken 55-60 liradan alıcı buluyor.

Üreticiler, "ben fıstık" (kırmızı kabuklu) türünün hasadına ise bir aya kadar başlanacağını belirtiyor.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genetik yapısı nedeniyle bu sezon "var yılı" yaşanan Antep fıstığında, kış aylarındaki hava şartları nedeniyle veriminin arttığını söyledi.

Her geçen yıl yeni ağaçların toprakla buluşturulduğunu belirten Tiryakioğlu, "Geçen yıl yaklaşık 60 bin ton ürün elde edilen Antep fıstığında bu yıl 150 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Rekolte artışında, önceki yıllarda dikilen ağaçların da etkisi oldu ama asıl rekolte patlamasını 5-6 yıl sonra bekliyoruz çünkü üreticiler, Antep fıstığına önem vermeye başladı ve bilimsel üretim gerçekleştiriyor. Bu da rekoltenin 300 bin tonlara kadar çıkmasını sağlayacak" diye konuştu.

Rekoltenin artışıyla beraber daha önce sadece iç piyasada alıcı bulan Antep fıstığının yurtdışına da açılabileceğine işaret eden Tiryakioğlu, önümüzdeki süreçte Antep fıstığını önemli bir ihraç kalemi haline getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

- "Fiyatların düşmesi bizi üzdü"

Kilis'te Antep fıstığı üretimi gerçekleştiren Yunus Altunbaş da bu yıl rekoltenin oldukça iyi olduğunu söyledi.

Buna karşın geçen yıla göre fiyatlarda düşüş yaşandığını dile getiren Altunbaş, şunları kaydetti:

"Şu an genellikle baklavada kullanılan boz fıstığın hasadını gerçekleştiriyoruz. Bunlar, iç hale getirilince kilogramı 55-60 liradan alıcı buluyor ama geçen yıl bu rakam 90 lira civarındaydı fakat baklava fiyatları hiç düşmedi. Geçen yıl kilogramı 50 lira olan baklava şimdi 55-60 lira ama fıstık fiyatları geriliyor. Bu yıl ürünün para edeceğini düşünürken, fiyatların düşmesi bizleri üzdü."

Altunbaş, fiyat konusunda belirli bir standart oluşturulmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı