Antalyalı iş adamları İran'dan umutlu döndü

Antalyalı iş adamları İran'dan umutlu döndü

Antalya OSB Başkanı Bahar:- "Türk ürünlerinin İran halkı nezdindeki popülaritesi ve Türk firmalarına duyulan güven, ihracatımızın artmasına ve hatta yeni ortaklıkların kurulabilmesine zemin hazırlayacak çok önemli bir kaynak"

ANTALYA (AA) - Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) üyelerinden oluşan heyet, İran'dan olumlu izlenimlerle döndü.

Ekonomi Bakanlığının desteğiyle gerçekleştirilen 5 günlük programa, aralarında Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ile Bakanlık yetkililerin de bulunduğu 17 kişilik heyet katıldı. Kente dönen heyet adına gazetecilere açıklamalarda bulunan Bahar, İran seyahatinin, son dönemlerde düzenlenen en verimli programlardan biri olduğunu söyledi.

Seyahatine ilişkin izlenimlerini aktaran Bahar, İran'ın ambargonun kalkmasından sonra özellikle ticari anlamda bütün dünyanın dikkat kesildiği bir ülke haline geldiğine değindi. İran'ın oldukça zor bir pazar olduğunu vurgulayan Bahar, "Çünkü dünya ile yarışmanız gerekiyor. Ayrıca ülkenin jeopolitik durumu, ekonomideki sıkı koruma politikaları, mevzuattaki belirsizlikler, global ekonomiden kopukluğu gibi riskleri de göz önüne aldığınız da yarış bir kat daha zorlaşıyor. Temaslarımız sırasında bu durumu tüm çıplaklığı ile görme şansını yakaladık. Ancak tüm bu zorluklara rağmen Türk ürünlerinin İran halkı nezdindeki popülaritesi ve Türk firmalarına duyulan güven, ihracatımızın artmasına ve hatta yeni ortaklıkların kurulabilmesine zemin hazırlayacak çok önemli bir kaynak." dedi.

Bahar, İran'ın 82 milyonluk nüfusu ve 500 milyar dolarlık ekonomisi, uzun süredir ambargo altında olması nedeniyle tüketime olan iştahı ve coğrafi avantajlarının Türk iş adamları açısından bu yarışta önemli bir artı olarak görülebileceğini kaydetti.

İranlı iş adamları ile yaptıkları birebir görüşmeler sırasında bu güveni ve ortaklık yapmaya yönelik istekleri yoğun şekilde hissettiklerine dikkati çeken Bahar, şunları ifade etti:

"Özellikle ekonomi alanında ortak yatırımlar, bireysel olarak değil bölge ülkeleri olarak kalkınma ve gelişme konularında ortak projeler hayata geçirilmesinde fayda var. Tüm dünyanın yakın takibe aldığı bu coğrafyada İran ve Türkiye'nin ortak hareket etmesi hem her iki ülke hem de bölge ülkelerinin lehine sonuçlar doğuracaktır. Görüşmelerimizin sonucunda filizlenecek yeni iş anlaşmaları Antalya sanayisine sadece ekonomik girdi sağlamakla kalmayacak, yeni ve zor bir pazarın şifrelerini de ele geçirmemize olanak sağlayacaktır."

Bu nedenlerle temaslarını ziyaret süresi ile sınırlı tutmayacaklarını ve kurdukları iletişim köprüsünün süreklilik arz etmesi için dirsek temasını kesmeyeceklerini dile getiren Bahar, İran gibi güçlü ve zengin bir pazarda söz sahibi olmanın, Antalya ekonomisine önemli bir artı değer katacağını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :