Antalya Mermer, Doğal Taş Ve Teknolojileri Fuarı Açıldı

Antalya Mermer, Doğal Taş Ve Teknolojileri Fuarı Açıldı

Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan:"Doğal taşta 2014 yılında üretimimiz 5 milyon metreküpe, ihracatımız 7 milyon tona, değer olarak da 2,1 milyar dolara ulaştı"

ANTALYA (AA) - Antalya Mermer, Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Erdoğan, EXPO Center'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de doğal taş sektöründe ülke kalkınmasına paralel olarak çok hızlı gelişme yaşandığını söyledi.

Üretim ocaklarında, fabrikalarda, zenginleştirme tesislerinde ve pazarlama imkanlarında çok büyük yenilikler gerçekleştiğini anlatan Erdoğan, geçmiş yıllarda değerlendirilemeyen, küçük boyutlu, moloz olarak tabir edilen blokların da artık ekonomiye kazandırıldığını ifade etti.

Maden Kanunu'nda yeni düzenlemeler yapılarak sektörün uygulamalarda karşılaştığı sorunların önemli bölümünün giderildiğini belirten Erdoğan, "Yeni düzenleme ile iptaller azaltılarak ruhsat güvencesi sağlanmış, idari para cezaları makul seviyeye çekilmiş ve işletmelerde belli bir standardın sağlanması amaçlanmıştır. Şu anda sektörün sorunlarının önemli bir kısmı diğer mevzuatlardan kaynaklanmaktadır" dedi.

"Doğal taşta 2014 yılında üretimimiz 5 milyon metreküpe, ihracatımız 7 milyon tona, değer olarak da 2,1 milyar dolara ulaşmıştır" diyen Erdoğan, geçen sene birinci pazar konumunda bulunan Çin'deki durgunluğun doğal taş ihracatının kısmi duraklamasına neden olduğunu, sektörün yeni pazarlar yaratarak bu durgunluğu geçiştireceğini ümit ettiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin doğal taş teknolojileri üretme konusunda da son derece önemli gelişmeler katettiğini vurgulayan Erdoğan, yurtiçinde kullanılan ekipmanların ihracatına da başlandığını kaydetti.

- BAİB Başkanı Mustafa Satıcı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı da doğal taş sektörünün son yıllardaki başarılı performansı ve ihracat artışı ile Batı Akdeniz çanağının parlayan yıldızı olduğunu, en önemli ikinci ihracat sektörü konumuna geldiğini söyledi.

Türkiye genelinde madencilik sektörünün 2014 yılında 4 milyar 700 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirdiğini bildiren Satıcı, bu rakamın 2 milyar doları aşan kısmının mermer ve doğal taş ihracatından sağlandığını belirtti.

Satıcı, 189 ülke ve serbest bölgeye ihracat gerçekleştiren sektörün dünya çapında çok başarılı projelere imza attığına işaret etti.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de madencilik sektörünün en doğru adresinin Antalya olduğunu, bu nedenle fuarın kentte açılmasından büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Türel, dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40'ını bulunduran Türkiye'de dünyanın 80 yıllık mermer tüketime cevap verecek düzeyde rezerv olduğunu vurguladı.

Açılışa Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, Antalya Vali Vekili Mestan Yayman ile sektör temsilcileri ve iş adamları katıldı. 

31 Mayıs Pazar gününe kadar açık kalacak fuarı yerli ziyaretçilerin yanı sıra 62 ülkeden 2 binin üzerinde profesyonelin ziyaret etmesi bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı