Anonymous üyesi 2 Kamboçyalı internet korsanı gözaltına alındı

Anonymous üyesi 2 Kamboçyalı internet korsanı gözaltına alındı

İnternet korsanlarının göz altına alındığı, hükümetin çıkarmaya hazırlandığı

PHNOM PENH (AA) – Kamboçya hükümetinin ülkede tartışmalara neden olan siber suçlar yasasını çıkarma hazırlıkları sürdüğü sırada bugün ortaya çıkan Anonymous adlı yasadışı örgüte mensup 2 Kamboçyalı internet korsanının gözaltına alındığı haberi, ülkenin gündemine oturdu.

Yerel medyada yer alan haberlerde, her ikisi de 21 yaşında olan Bun King Mongkul Panha ve Chou Songheng adlı  iletişim teknolojileri öğrencilerinin nisan ayı başında gözaltına alındıkları belirtildi.

The Cambodia Daily gazetesinin haberine göre, “Kara Siber” takma adlı Panha ile “Zoro” takma adını kullanan Songheng, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) yardımıyla bir ay süren çalışmaların sonucunda yakalanarak gözaltına alındı. Devlete ait internet sitelerinin güvenlik şifrelerini kırarak hassas bilgileri ele geçirmekle suçlanan Panha ve Songheng, suçlu bulunmaları halinde 2 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Seçim Komitesi’nin de aralarında bulunduğu, hükümete ait pek çok internet sitesinin güvenlik şifrelerini kıran internet korsanları, buradaki  internet sayfalarının yerine Anonymous adlı örgütün amblemi olan maskeli Guy Fawkes’un resimlerini yerleştirmişti.

"Kara Siber" takma adıyla gazeteye geçen yıl açıklamada bulunan Panha adlı internet korsanı, Yolsuzlukla Mücadele Birimi ile dalga geçerek, “1,2,3,4,5”gibi son derece basit bir  güvenlik şifresine sahip kurumun internet sayfasını kolayca ele geçirdiklerini anlatmıştı.

“Anonymous Kamboçya” adlı örgüt, faaliyetlerini, özellikle Temmuz 2013’te yapılan tartışmalı seçimler ve ardından düzenlenen büyük protesto gösterileri sırasında artırmıştı. “Kamboçya Özgürlüğü Operasyonu” adını verdikleri faaliyetlerine, polisin hükümet karşıtı göstericilere ateş açması sonucu bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından eylül 2013’te başlayan örgüt, Kamboçya hükümetine “savaş ilan ettiğini “ duyurmuştu.

-Kamboçya'daki siber suçlar yasası tartışmaları-

Hükümetin ülke tarihindeki ilk siber suçlar yasasını çıkarma çalışmaları Kamboçya’da tepkilere neden oluyor. Yasa teklifi özellikle insan hakları örgütlerince, hükümeti eleştiren internet kullanıcılarını susturmayı amaçlayan tedbirleri içermekle suçlanıyor.

Yasa tasarısının ayrıntılarının internete sızmasının ardından twitter hesabından açıklama yayımlayan "Anonymous Kamboçya" örgütü,  “Operasyon Kamboçya’ya hakkımız var. Kamboçya hükümeti halkın internetini sansür etmeye çalışıyor” ifadesini kullandı.

Halkın sadece yüzde 3’ünün internet erişimine sahip olduğu Kamboçya’da şu an için internet kullanımı üzerinde hükümetin herhangi bir engellemesi bulunmuyor. Ancak pek çok genç Kamboçyalının siyasi fikirlerini ve dertlerini paylaşmak amacıyla hızla sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter'a yönelmeleriyle birlikte ülkedeki az sayıdaki internet kullanıcısının, geçen yıldan beri seslerini giderek artan ölçüde yükselttiği görülüyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı