Annesinin ısrarıyla dünya rekortmeni oldu

Annesinin ısrarıyla dünya rekortmeni oldu

2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda kadınlar 41 kiloda 104 kiloluk kaldırışıyla dünya rekoru kırarak altın madalya kazanan milli halterci Nazmiye Muratlı, annesinin tavsiyesiyle başladığı halterde yeni şampiyonluklar ve rekorlar hedefliyor

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yaşayan bedensel engelli milli sporcu Konyalı Nazmiye, annesinin tavsiyesiyle 2005 yılında halterle tanıştı. Haltere başladıktan sonra "bana göre değil" diyerek vazgeçen ancak annesinin ısrarlarıyla yeniden spora devam eden Nazmiye, Portekiz'de katıldığı Avrupa Şampiyonası'nda dereceye girmesiyle kendini daha fazla geliştirme imkanı buldu. Ulusal ve uluslararası şampiyonalarda çok sayıda birincilik alan Nazmiye, en son katıldığı 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda kadınlar 41 kiloda 104 kiloluk kaldırışıyla dünya rekoru kırarak altın madalya alıp adını daha fazla duyurmayı başardı. Milli halterci Nazmiye Muratlı, yaptığı açıklamada, başarılarını sevdiklerine borçlu olduğunu söyledi. Özellikle annesinin halterdeki başarısında büyük emeğinin olduğunu belirten Nazmiye, "Haltere annemin ve arkadaşımın aracılığıyla başladım ama daha sonra bana göre olmadığını anladım ve bir süre bıraktım. Annem sürekli bana 'spora devam et, sürekli evdesin ve sosyal bir hayatın olsun' diyordu. Bunun üzerine tekrardan spora devam ettim. O zamanlarda yurt dışında giderek yarışmalara katılacağımı ve buralara kadar gelebileceğimi tahmin etmiyordum." diye konuştu.

HEDEF YENİ MADALYALAR
Milli sporcu Nazmiye, henüz 3 aylık sporcuyken kendisini Avrupa Şampiyonası'nda bulduğunu anlatarak, şöyle devam etti: "Burada üçüncü oldum. 2007 yılında Yunanistan'da tekrardan katıldığım Avrupa Şampiyonası'nda birincilik elde ettim. 2008 yılında da düzenlenen Paralimpik Yaz Oyunları'na gittim. Orada da kıl payı üçüncülük madalyasını kaybettim ve çok üzüldüm. O anlarda spiker yanıma gelerek neden ağladığımı sordu. Ben de bundan sonra katılacağım maçlarda altın madalyayı Allah'ın izniyle kimseye vermeyeceğimi söyledim. 2010 yılında Malezya'da düzenlenen Bedensel Engelliler Halter Dünya Şampiyonası'nda 106 kiloyu kaldırarak rekoru Ukraynalı sporcudan aldım. 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda da rekor kırdım. 2016 Rio Olimpiyatları'nda birincilik hedefine ulaşmak için çok sıkı çalıştım. Türk bayrağını göndere çekmenin onurunu yaşıyorum." Nazmiye, yeni rekorlar ve madalyalar için çalıştığını aktararak "Yeni hedefim önümüzdeki yıl Meksika'da yapılacak Dünya Şampiyonası ve 2020 yılında Tokyo’da yapılacak alan Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanmak." dedi. Nazmiye Muratlı, iki yıl önce evlendiği zamanlarda çevresindeki insanların artık sporu bırakacağını ve bundan sonra madalya kazanamayacağından şüphe duymaya başladığını ancak bu düşüncelerini boşa çıkardığını dile getirdi. Eşinin evde ve spor hayatında her zaman yanında olduğunu vurgulayan Nazmiye, "İşim her şeyden önce geliyor. Kariyerimi düşünmek zorundayım.'' ifadelerini kullandı.