Annesi için "peynir düzeneği" geliştirdi

Annesi için "peynir düzeneği" geliştirdi

Sivas'ta, ortaokul öğrencisi Cemre Şahin, brucella hastası annesinin peynir yiyebilmesi ve kendileriyle kahvaltı yapabilmesi için evde peynir yapımını sağlayan düzenek geliştirdi- Şahin, hazırladığı düzenekle 5. Ulusal Çocuk Kongresine gitmeye hak kazandı

SİVAS (AA) - MERVE TOPUZ/CÜNEYT ÇELİK - Sivas'ta, 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi, brucella hastası annesinin peynir yiyebilmesi için evde peynir yapımını sağlayan düzenek geliştirdi.

Mevlana Ortaokulu öğrencisi Cemre Şahin, dışarıdan alınan süt ve süt ürünlerini yedikten sonra rahatsızlanan brucella hastası annesinin durumuna çok üzüldüğü için bir proje hazırladı.

Şahin, annesinin çok sevdiği peyniri yiyebilmesi için haftada 2 gün eğitim gördüğü Sivas Bilim ve Sanat Merkezinde evde peynir üretimini sağlayacak paslanmaz çelikten dikdörtgen şeklinde düzenek yaptı.

İki hazneli mekanizmayla evde kendi peynirini kolayca üretebilen Şahin'in annesi artık endişe etmeden peynir yiyebiliyor.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesinin brucella hastası olduğunu ve kaynatılmadan yapılan süt ve süt ürünlerini tükettiğinde rahatsızlandığını söyledi.

Annesinin peyniri çok sevdiğini ancak tüketemediği için kendileriyle kahvaltı yapamadığını anlatan Şahin, "Annem dışardan alınan peynirleri yiyemiyor. Yiyince hastalığı ilerliyor ve rahatsızlanıyor. Tedavi olması için de yememesi lazımdı. Ama peynir olmadan da kahvaltı yapmıyor. Ben de annem bizimle kahvaltı yapabilsin diye bir proje düşündüm." diye konuştu.

Şahin, en iyi yolun kendi peynirlerini üretmekten geçtiğine karar verdiğini ve evde peynir yapabilmek için basit bir mekanizma geliştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

"İlk olarak peynirin nasıl yapıldığını araştırdım. Peynirin üretimini öğrendim. Sonra peyniri evde yapabileceğim basit düzenekten oluşan paslanmaz çelikten dikdörtgen bir hazne yaptım. Daha sonra bunun içerisine yukarı kaldırılabilen ve süzgeçli ve ayar yeri olan ikinci bir hazne yaptım. Çünkü oluşan peyniri suyundan ayırmam gerekiyordu. Bunları maket haline getirdikten sonra 50 liralık bir malzemeyle sanayide gerçeğini yaptırdım."

- "Annem gönül rahatlığıyla yiyebiliyor"

İçerisine 5 litre süt alabilen mekanizmada ilk denemesini gerçekleştirdiğini ve annesinin yiyebileceği 2 çeşit peynir yaptığını anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"5 litre sütü 10 dakika kaynatıp yarım saat dinlendirdikten ve parmağımı yakmayacak dereceye geldikten sonra büyük hazneye koydum ve mayaladım. Yaklaşık 4 saat bekledikten sonra küçük hazneyi yukarı çektim ve oluşan peynirin bir saat suyunu süzmesi için beklettim. İkinci haznede peynir oluştuktan sonra aşağıda da öz suyunu da bir saat daha kaynatıp lor peyniri elde ettim. 5 litre sütten yaklaşık bir kilogram beyaz peynir, yarım kilo da lor peyniri elde ediyoruz. Şimdi annemin 2 çeşit peyniri var ve bu peynirleri gönül rahatlığıyla yiyebiliyor. Annem eskiden bizimle kahvaltı yapamazken şimdi kahvaltılarımızı birlikte yapıyoruz. Gönül rahatlığıyla kendi üretimimiz olan peyniri tüketiyoruz. Biz de artık annem için yaptığım peynirlerden yiyoruz. Çünkü daha sağlıklı olduğunu biliyoruz."

Şahin, geliştirdiği mekanizmayla 5. Ulusal Çocuk Kongresine gitmeye hak kazandığını da sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :