"Anneler Yaşasın - Yaşasın Anneler" Kongresi

"Anneler Yaşasın - Yaşasın Anneler" Kongresi

İstanbul İl Sağlık Müdürü Memişoğlu:- "İl Sağlık Müdürlüğü olarak biz nasıl bebek dostu hastaneler oluşturuyorsak, bundan sonra İstanbul'da anne dostu hastaneler oluşturacağız"

İSTANBUL (AA) - İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, İl Sağlık Müdürlüğü olarak bebek dostu hastaneler gibi, bundan sonra anne dostu hastaneler de oluşturacaklarını bildirdi.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği İstanbul Anadolu Şubesi, anne ölümlerini önlemek amacıyla, "Anneler Yaşasın - Yaşasın Anneler" temalı 34. Zeynep Kamil Jineko - Patoloji Kongresi düzenledi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, anne ölümlerini önlemede, jineko - patoloji konusundaki deneyimlerin ele alındığı kongre, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, konferansta yaptığı konuşmada, Zeynep Kamil Hastanesine ve jinekoloji camiasına teşekkür ederek, "İl Sağlık Müdürlüğü olarak biz nasıl bebek dostu hastaneler oluşturuyorsak, bundan sonra İstanbul'da anne dostu hastaneler oluşturacağız." dedi.

Sezaryen oranlarını düşürmeye çalışacaklarını belirten Memişoğlu, şunları kaydetti:

"Fizyoloji olarak doğumu bizim özendirmemiz ve bunun neden yapılmadığı konusunda beraber tartışmamız gerekiyor. Ben öncelikle Zeynep Kamil Hastanesinin başarısının örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Zeynep Kamil örneğini önce İstanbul örneğine, daha sonra Türkiye örneğine dönüştüreceğiz. Bir annenin kaybedilmesi, bir ailenin kaybedilmesi demek. Önlenebilen anne ölümlerini, bu ülkenin yaşamaması gerekiyor. Hele İstanbul gibi dünya metropolü olan bir şehirde, özellikle kanamaya bağlı anne ölümlerini bizim yaşamamamız gerekiyor."

Kongreye, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Özdemir, TJOD Başkanı Cansun Demir, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke de katıldı.

Kongre yarın da devam edecek.

- Anne ölümleri azalıyor

Açıklamaya göre, Türkiye'de 2003 yılından bu yana uygulanan "Sağlıkta Dönüşüm Programı" kapsamında yapılan çalışmalarda, anne ölümlerinde önceki yıllara göre çok daha yüksek oranlarda azalmalar sağlandı. Anne ölüm oranı, 2002 yılında yüz bin canlı doğumda 64 iken, 2005 yılında yapılan "Ulusal Anne Ölümleri Çalışması"nda 28,5’e, 2012 yılında 15,4'e geriledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :