'Anne sütü bankası' tartışması büyüyor: 'Haram fetvasına rağmen...'

'Anne sütü bankası' tartışması büyüyor: 'Haram fetvasına rağmen...'

‘Anne sütü bankası’ başta ilahiyatçılar olmak üzere toplumun birçok kesimi tarafından eleştirilmeye devam ediyor.

Tepkilere rağmen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hukukî ve kayıt sistemiyle ilgili altyapıyı oluşturduktan sonra ilk süt bankasının İzmir’de kurulacağını söylüyor.

‘Anne sütü bankası’ ile ilgili tartışmalar devam ediyor. İlahiyatçılar ile sivil toplum kuruluşlarının tepkisine ve İslam Konferansı Teşkilatı Fıkıh Akademisi’nin ‘haram’ fetvasına rağmen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, projenin devamından yana. İzmir’de bilgilendirme toplantısına katılan Müezzinoğlu, projeye bazı ilaveler yapmayı düşündüklerini, hukukî ayağı ve kayıt sistematiğini güçlendirebilecek çalışmalar için zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Bakan, sağlıklı nesiller yetiştirmek için süt bankalarını kuracaklarını söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İzmir’de Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kuruluş çalışmaları devam eden ‘anne sütü bankası’yla ilgili bilgilendirme toplantısına katıldı. Türkiye’nin bebek ölümlerini önlemede 10 yıl öncesine kadar önemli mesafe kat ettiğini ancak dünya standartlarına göre henüz yetersiz olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı, “Prematüre bebeklerin yaşatılması konusunda anne sütüne ihtiyaçları var. Bu anlamda da sütanneliği projesini, bu milletin güven duygusuna önümüzdeki süreçte kazandırmayı düşünüyoruz.” dedi.

Son beş yılda yapılan araştırmalarda sütannenin sütünün, bebeğe DNA’sıyla birlikte veya DNA özellikleriyle de taşındığı yönünde bilimsel araştırma ve tespitler olduğunu da hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, şöyle devam etti: “Annenin sütünün, yalnız besin olmasının ötesinde bir ailenin gen yapısını taşıyan özelliği de var. Dolayısıyla bizim hukuk sistemimizde, fayda ve tedbir ayağını güvenli hale getirmemiz gerekiyor. Bundan dolayı kayıt sistematiğimizde yasal düzenlemelerle, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü ile bunu paylaşarak, sütü veren ve alan ailelerin çocukları arasında hukukî altyapıyı da güçlü hale getirmemiz lazım.” Müezzinoğlu, projenin ne zaman tamamlanacağıyla ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı: “Gönlüm ister ki iki-üç günde bitirelim ama bu yalnızca bizim bakanlığımızı da ilgilendiren bir durum değil. Bir an önce ihtiyacı olan bebeklerimize, sağlıklı ve herhangi bir enfeksiyon riski olmayan, laboratuvar tetkiklerinden geçmiş anne sütünün verilmesi taraftarıyız.”(Zaman)

Önceki ve Sonraki Haberler