Anketten çarpıcı sonuç

Anketten çarpıcı sonuç

TÜSİAR Araştırma Merkezi tarafından ‘Konya, hükümete darbe girişimine nasıl bakıyor’ konulu anket çalışması yapıldı

TÜSİAR Araştırma Merkezi tarafından Konya’da bin 214 denek üzerinde yapılan anket çalışmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Farklı konuların ele alındığı araştırmada, Türkiye’nin en temel sorunu, hükümete darbe girişimi ve hükümet icraatlarından memnuniyetin sorulduğu anket çalışmasında Hükümet, Konya’dan güvenoyu aldı. Anket istatistiklerine genel anlamda bakıldığı zaman Konyalılar, hükümete desteğini aynı şekilde sürdürüyor. Araştırmaya katılan denekler “size göre Türkiye’nin en temel sorunu nedir?” sorusuna yüzde 20,6 Eğitim Sistemi olarak cevap verirken 2013 Mayıs araştırmasına göre yüzde 6,7 problemde artış olduğu gözlemlendi. 2. temel sorun ise yüzde 13,5 işsizlik mayıs ayı araştırmasına göre ise işsizlik oranında yüzde 11,6 oranında ciddi bir sorun çözüldüğü gözlemlendi. Araştırma sonuçlarına göre kamuoyunda yolsuzluk ve rüşvet sorununun Konya’nın hiç gündeminde olmadığı görülüyor. Araştırmaya göre Konya’da Hükümetin İcraatlarından memnuniyet devam ediyor. Araştırmaya katılan deneklere ‘Genel olarak Hükümetin icraatlarından memnuniyeti’ sorulduğunda, yüzde 38’lik kesim ‘İcraatlardan çok memnun olduğunu’ ifade ederken yüzde 26,9’u ‘hiç memnun olmadığını’ ifade ediyor. ‘Biraz memnun’ olanların oranı ise yüzde 38 olarak gözlemlendi. ‘Genel Memnuniyet’ ise yüzde 73,1 olarak kayıtlara geçti. Mayıs ayı araştırması ile kıyaslandığında ise memnuniyet oranlarının benzer oranda devam ettiği görülüyor.

KONYA YOLSUZLUK VE RÜŞVET YAPILDIĞINA İNANMIYOR

Araştırmaya katılan deneklere “17 Aralıkta yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili sizin görüşünüz nedir? ” sorulduğunda; Konya’nın yüzde 71,1’i yapılan operasyonun yanlış bir operasyon olduğunu yolsuzluk ve rüşvet yapıldığına inanmadığını beyan ederken yüzde 28,9’u ‘doğru bir operasyondur yolsuzluk ve rüşvet yapıldığına inanıyorum’ cevabı verdi.

_konya-19-001.jpg

SON OLAYLAR KONYA’NIN OY VERME TERCİHİNİ ETKİLEMEDİ

Araştırmaya katılan deneklere “17 Aralıkta yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu olayları ile Gezi parkı olayları sizin oy verme tercihiniz etkiledi mi ?” diye sorulan soruya alınan yanıtlarda ise; Konya’nın yüzde 68,4‘ü ‘Hayır mevcut siyasi tercihimi etkilemedi derken’ yüzde 31,6’sı ise siyasi tercihini etkilediğini beyan etti. ‘Siyasi tercihinin etkilendiğini söyleyen yüzde 31,6’lık kesime “Yapılan operasyonlar oy verme tercihinizi etkilediğinizi ifade ettiniz, hangi yönde etkiledi?” diye sorulan soruya alınan yanıtlar şöyle:

‘Hükümete destek yönünde oyum değişti’ diyen % 9,1 iken ‘muhalefete destek yönünde değişti’ diyen ise % 22,5 şeklinde gözlemlendi.

_konya-21-001.jpg

KONYALI SEÇMEN AK PARTİ HÜKÜMETİNİN YOLSUZLUK YAPTIĞINA İNANMIYOR

Araştırmaya katılan deneklere “Ak Parti hükümetinin yolsuzluk yapacağına inanıyor musunuz?” diye sorulan soruya alınan yanıtlarda ise Konyalı seçmenin partiye güvendiği ortaya çıkıyor. Konyalı seçmenin yüzde 71,7’sinin Ak parti hükümetinin yolsuzluk yaptığına inanmadığı yüzde 28,3’nün ise yolsuzluk yapıldığına inandığı sonuçlardan ortaya çıkıyor.

_konya-25-001.jpg

AK PARTİ VE MHP KONYA’DA MEVCUT OYUNU KORUYOR, CHP’NİN OYU DÜŞÜYOR

Araştırmaya katılan deneklere “Bugün Milletvekili Genel Seçimi yapılacak olsa hangi partiye

Oy verirdiniz?” diye sorulan soruya alınan yanıtlarda; Konya’da AK Parti yüzde 69,2 ile 2011 seçimlerde aldığı oyunu korurken CHP yüzde 8,3 ile seçimlerde aldığı oyundan 1,9 oranında oy düşüşü yaşadığı, MHP’nin ise yüzde 13,4 ile 2011 seçimlerinde aldığı oyunu koruduğu gözlemlendi.

_konya-16-001.jpg

_konya-25-002.jpg

Sami Gediz-Memleket