Ankara'nın "yeşil altın"ında hasat vakti

Ankara'nın "yeşil altın"ında hasat vakti

Türkiye genelinde büyük üne sahip olan turşuluk salatalıkların yetiştiği Çubuk'ta hasada başlandı- Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkan Yardımcısı Kayahan:- "Çubuk turşusunun pazarlama sorununun olmaması, çok hızlı şekilde satıla

ANKARA (AA) - HÜSEYİN YİĞİNER - Türkiye genelinde "turşu" denildiğinde ilk akla gelen yerlerden olan Ankara'nın Çubuk ilçesinde turşuluk salatalığın hasadına başlandı.

"Çengelköy bademi" salatalıkların 1950 yılından beri yetiştirildiği Çubuk, bu salatalıklardan yapılan turşularıyla tanındı. Çiftçilerin bir kısmının geçimini salatalık üretimiyle sağladığı ilçede, atölyelerde de turşu kurulumu yapılıyor.

Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkan Yardımcısı Fatih Kayahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin salatalık yetiştiriciliği ve turşu yapımında artık bir marka haline geldiğini söyledi.

Kayahan, bu yıl da turşuluk salatalıkların hasadına başlandığını belirterek, geçtiğimiz yıllarda ortalama 30 bin tona yakın olan hasadın bu yıl ekim alanlarının genişlemesi ve verimin iyi olması nedeniyle artmasının beklendiğini söyledi.

Üretilen salatalık ve turşulara olan talebi karşılamada zorlandıklarını anlatan Kayahan, "Çubuk ve bölgesinde yetişmeyen salatalıktan hem lezzet bakımından hem de kalite bakımından Çubuk turşusu olmaz. Çubuk turşusunun pazarlama sorununun olmaması, çok hızlı şekilde satılabilmesi ve nakde çevrilebilmesi nedeniyle bu ürün halk arasında 'yeşil altın' olarak bilinir. Gerçekten de yeşil altın denildiği kadar var." dedi.

Kayahan, turşuluk salatalığın boyutuna göre numaralandırıldığını ve bunun da fiyatı etkilediğini aktararak, "Fiyatlar tam rayına oturmasa da şu an 0 ile 1 numaralı salatalığın fiyatı 1,75-2 lira, 2 numaralı salatalığın fiyatı 1,30-1,50 lira ve 3 numaralı salatalığın fiyatı ise 0,60-0,80 kuruşa alıcı buluyor. Bu yıl tahminlerimize göre, 50-60 bin ton salatalık turşusu üretimi bekliyoruz." ifadesini kullandı.

- "Bir sonraki yıla elimizde turşu kalmıyor"

Çubuk turşusunun kurulmasında püf noktaları bulunduğunu ve bunun da lezzeti etkilediğini anlatan Kayahan, şöyle konuştu:

"Özellikle kuyu suyunun içine tuzu ve sirkesini koyuyoruz. Daha sonra sarımsak, defne yaprağı, dereotu, karabiber ve kırmızıbiber koyarız. Kurduğumuz kabın ağzını iyice kapattıktan sonra yaklaşık 45 günde turşumuz yemelik olur. Bizim turşuların iki yıl bekleme süresi olsa da 6-7 ay içinde elimizde satacak turşu kalmaz. Üretimi ne kadar da yükseltsek de talep çok olduğundan bir sonraki yıla elimizde turşu kalmıyor."

Kayahan, turşuculuğun dededen, babadan gelen bir meslek olduğunu belirterek, şu an tek sıkıntılarının küçük olan işletmeleri büyütememek olduğunu ifade etti.

- Her yıl ekim alanı artıyor

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Akbayrak da Çubuk'ta yaklaşık 6 bin dekar alanda salatalık ekimi yapıldığını, turşu üretiminin yaygınlaşmasıyla bu rakamın her yıl arttığını belirtti.

Salatalık hasadının sektöre ve ilçeye hayırlı uğurlu olmasını dileyen Akbayrak, bu yıl yüksek rekolte beklediklerini söyledi.

Üretici Cennet Kayahan da bu yıl elde edilen verimden çok memnun olduklarını söyledi. Kayahan, "Bu yıl 40 dönüm salatalık ektik. Sabah 08.00'de başlıyoruz ve 18.00'e kadar tarlada çalışıyoruz. Toplanan salatalıkları fabrikada turşuya dönüştürüyoruz. Salatalık hasadımız yaklaşık 2 ay sürüyor." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :