Ankara Kitap Fuarında “Ayarsız” Rüzgarı

Mümkün olduğunca kitap fuarlarını takip etmeye çalışıyorum. 

Ve bu fuarlardaki kitaba olan ilginin büyüklüğü beni hem çok şaşırtıyor hem de umutlandırıyor.

Ekonomide yaşanan darlığa rağmen 15-24 Şubat arasında gerçekleştirilen  15. Ankara Kitap Fuarı’nın ilk günlerinin hınca hınç dolu olması da bu umutlanma nedenlerimin başında geliyor.

İnsanların okuma aşkı ve şevkinin önüne hiçbir şey geçemiyor.

15. Ankara Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı İlber Ortaylı.

İlber Hoca’nın dışında pek çok tanınmış yazar bu fuarda arz-ı endam ediyor.

Birkaç fuardır özlemlediğim bir şeyi burada sizlerle paylaşmak istiyorum, sosyal medyanın geniş bir kitleye yayılması  yazarları okurlarıyla birebir iletişime geçirdiği için kitap fuarlarındaki buluşmalar okur yazar buluşmasından öte bir anlam taşıyarak  dost arkadaş buluşmasına dönüşmüş durumda.

Çoğu okur sosyal medyada  yazarla bir kez de olsa temas kurmuş. Bu da Kitap Fuarlarını daha samimi bir ortama dönüştürmüş.

Bu yıl da kitap fuarının özellikle de milliyetçi muhafazakar kesimin gözdesi yine Ötüken Yayınlarıydı. 

Ötüken Yayınları son yıllarda bastığı kitaplarla oldukça gündemde. Bunda yazarların kalitesi kadar editörlerinin çalışkanlığı da göz ardı edilmemeli diye düşünüyorum.  

Mesela Atsız’ın Bozkurtlar romanının özel baskısı en çok konuşulan işlerden biri oldu.  

Bu yayınevinin imza günleri de bu nedenle bir hayli coşkulu geçiyor.

Kitap Fuarının ilk haftasında aynı zamanda Ayarsız Dergisi yazarları da olan Yeşim Monus “Çivit Mavisi” , Kübra Pehlivan “Yüzyıllık Defter”, Ali Kınık “Turan Duası" eserleri ile yüreğiyle kalemini aynı anda harekete geçiren yazarlar olarak Ötüken yayınlarından çıkan kitaplarını imzaladılar.

Bize de bu güzel insanların imzalı kitapları ve bu kitapların elimize ulaşmasını sağlayan editörler Ayşegül Büşra Çalık ve Göktürk Ömer Çakır’ın güzel sohbetleri çok iyi geldi.

Ayarsız Dergisi demişken, Ayarsız da bu yıl  ilk kez Ankara Kitap Fuarında boy gösterdi.

 Aynı zamanda Tün Yayınları olarak derginin yazarları da kitaplarını imzaladılar.

Kubilay Kavak “Sahibine Adanmış Mektuplar”, Ahmet Turan Tiryaki “ Güvercinköy” Bleda Yaman “Mahbube’ye Hal Beyanı”, Tamer Sağcan “ Kavimlerin Kayıp Tarihi”  Tayfun Çelik “ Davulun Kıyısındaki Köy”  Veysel Gökberk Manga “ Dünya Dönmeden Önce”  adlı Türk edebiyatına ve yazı hayatına yeni soluk getiren  kitaplarıyla okuyucularıyla buluştular.  

Ayarsız yazarlarına ve dergisine özellikle genç kuşağın ilgi gösterdiğini gördük. 

Kısacası Ankara kitap fuarında Ayarsız rüzgarı esti desek yeridir.

Öyle görünüyor ki Ayarsız sadece dergi olarak değil içinden çıkardığı önemli yazarlarla yeni kitaplarla yayın hayatına da damga vuracak,  editörü ve genel yayın yönetmeni  Ragıp Vural’ın insanüstü çabası ve çalışkanlığı Türk edebiyatına bir çok yeni yüz kazandıracak.

Kitap Fuarının dikkat çeken başka isimleri de vardı benim açımdan. Gonca Yılmaz Hatunoğlu “Ağyar”, Kutlu Altay Koçova “Bozkırın İsyanı”,  Hakkı Suat Yılmazer “ Atina’da Son Mehter”  kitaplarını imzaladılar.

Bu yılkı kitap fuarındaki izlenimime gelince; bir yerde okumuştum cebindeki son parayla ne yapıyorsa kişi O’dur diye.  Kitap Fuarındakiler sanırım son paralarını kitaba yatıran güzel insanlardı.  

Önceki ve Sonraki Yazılar