Ankara-İstanbul YHT hattı açılışı

Ankara-İstanbul YHT hattı açılışı

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan: (1)

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ecdadımıza sözümüz vardı, Sultan Abdülmecid'e sözümüz vardı. Sultan Abdülhamid'e sözümüz vardı ve onlara verilen sözü biz gerçekleştirdik Allah'a hamdolsun. Çıkmış şimdi adaylardan bir tanesi ne diyor; 'Marmaray'ı diyor Demirel yapıyordu'. Hadi ordan, Demirel'in ne alakası var" dedi.

Erdoğan, Ankara-İstanbul hattında hizmet vermeye başlayan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile yaptığı yolculukla geldiği Pendik'te düzenlenen törende yaptığı konuşmada, açılışı yapılan Ankara-İstanbul YHT hattının Eskişehir-İstanbul bölümünün ülke ve millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bugün Ankara'dan yola çıktıklarını ve Eskişehir ile Bilecik'in ardından şimdi de İstanbul Pendik'te olduklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bugün Ankara, yüksek hızlı tren sevincini bir kez daha yaşadı, bugün Eskişehir yüksek hızlı tren sevincini bir kez daha tattı. Bugün Bilecik, Sakarya, Kocaeli, yüksek hızlı tren sevinciyle ilk kez tanıştı. İlk defa bu muhteşem hizmeti tecrübe etti. Şu anda da Allah'a hamdolsun İstanbul, yüksek hızlı tren sevincini yaşıyor. Türkiye dünyanın 8'inci, Avrupa'nın 6'ncı yüksek hızlı tren ülkesi olmanın sevincini, gururunu yaşıyor."

Erdoğan, bugün sadece yüksek hızlı tren hattının sevincini yaşamakla kalmadıklarını, aynı zamanda başkentleri demir ağlarla buluşturduklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ana muhalefetin dediği gibi 'demir ağlarla ördük Türkiye'yi'. Ah bunlara sormak lazım, Gazi Mustafa Kemal'den sonra siz kaç kilometre demir ağ ördünüz, kaç kilometre bunu söyleyin. Demir ağlarla Türkiye'yi ören biziz biz. Hem yeniliyoruz hem yüksek hızlı tren hatlarına geçiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara ile Türk dünyası kültür başkenti Eskişehir hızlı tren aracılığıyla birbirleriyle çok farklı şekilde kucaklaşmıştı. Ardından Anadolu Selçuklu başkenti Konya'yı buna ilave ettik. Şimdi de Osmanlı cihan devletinin payitahtı İstanbul'u bu kavuşmaya dahil ediyoruz. Bugün Bilecik'te, Söğüt'te yükselen o kurucu ruhun kendinden önceki ve sonraki başkentlerle buluştuğu gündür. Çok anlamlı bir gün."

 Bugünün, Anadolu'nun manevi mimarlarının, mekanlarının daha da yaklaştığı müstesna bir gün olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üsküdar'daki Aziz Mahmut Hüdai Hazretleriyle, Yunus Emre'nin, Nasrettin Hoca'nın, Mevlana'nın, Hacı Bayram Veli'nin, Gazi'nin işte buluştuğu gün bugündür. Açılışını yaptığımız bu yüksek hızlı tren hattı ile aynı gün içinde bütün bu başkentleri dolaşıp yeniden İstanbul'a dönebilirsiniz. Böylesine muhteşem bir hizmetin, böylesine önemli bir yatırımın açılışını yapıyoruz. Biz bu yatırımlara sıradan birer hizmet gözüyle bakmıyoruz. Biz bu yatırımlarla aynı zamanda kadim medeniyetimizi ihya ediyoruz. Yeni bir medeniyet inşa ediyoruz. Eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, ulaşımda, haberleşmede ve diğer tüm alanlarda gerçekleştirdiğimiz her hizmet bizi yeni Türkiye'ye bir adım daha yaklaştırıyor."

Başbakan Erdoğan, bu iktidarın eski Türkiye'nin varisi olmadığını belirterek, bu iktidarın yeni Türkiye ruhuyla yürüyen bir iktidar olduğunu dile getirdi.

 

- "Türkiye 70 yıldır demir yolu hasreti çekiyor"

 

Türkiye'nin 70 yıldır demir yolu hasreti çektiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yüksek hızlı tren derseniz biz iktidara gelene kadar hayallerde bile yoktu. Hükümete gelir gelmez hemen kolları sıvadık. Bir yandan yılların ihmalini, yılların tahribatını gidermenin çabası içerisindeyken, bir yandan da hayallerimizi gerçeğe dönüştürmek için tüm imkanları seferber ettik. 15 bin kilometre bölünmüş yol dedik, şu an itibarıyla 17 bin kilometreyi aştık. Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldı 79 senede... Biz ise 12 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık, farkımız bu."

Başbakan Erdoğan, 500 bin toplu konut dediklerini anımsatarak, "Gerçekleşti. Marmaray dedik, ah kardeşlerim 12 yıl önce şu Boğaz'ın 62 metre derinliğinden Marmaray geçecek denseydi inanır mıydınız? Ama biz... Ecdadımıza sözümüz vardı, Sultan Abdülmecid'e sözümüz vardı. Sultan Abdülhamid'e sözümüz vardı ve onlara verilen sözü biz gerçekleştirdik Allah'a hamdolsun. Çıkmış şimdi adaylardan bir tanesi ne diyor; 'Marmaray'ı diyor Demirel yapıyordu'. Hadi ordan, Demirel'in ne alakası var" diye konuştu. 

Marmaray'ın ilk adımını atanın Abdülmecid, Abdülhamid Han olduğunu ama hayata geçirmenin kendilerine nasip olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Temelini de biz attık, açılışını da biz yaptık. Bütün engellemelere rağmen yüksek hızlı tren dedik, barajlar, köprüler, adalet sarayları dedik. Hiç durmadan çalıştık, koşturduk, ter döktük. Neden? Çünkü 'Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkaracağız' dedik. Bu inşa ve imar faaliyetlerini yürütürken, bir yandan da demokrasi mücadelesi verdik. Hak ve özgürlükleri geliştirmenin, genişletmenin mücadelesini verdik. Kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi güçlendirmek için ne gerekiyorsa yaptık, yapmaya devam ediyoruz."

Başbakan Erdoğan, attıkları her adımda önlerine engeller çıkarıldığına vurgu yaparak, "Türkiye büyümesin, Türkiye güçlenmesin, hedeflerine ulaşamasın diye her yola başvurdular. Kimi zaman darbecilerin, kimi zaman yargı ve emniyet içinde gizlenmiş sivil darbecilerin saldırılarına maruz kaldık. Teslim olmadık, eğilmedik, dik durduk, kararlı, sabırlı davrandık ve 'sabreden zafere ulaşır' hükmünü hamdolsun yaşadık" diye konuştu.

"Allah'ın yardımı, milletimizin desteği ile hepsinin de üstesinden geldik" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Başlattığımız projelerin birer birer neticesini almaya, hedeflerimize ulaşmaya başladık. Hatta daha da ötesine geçtik, 2023 için yeni ve çok daha büyük hedefler belirleyip, ilan ettik. Bugüne kadar bizden desteğini esirgemeyen, her zor anımızda yanımızda dimdik duran milletimize şükranlarımı sunuyorum. Siz bizi yalnız bırakmadınız, hamdolsun 30 Mart'ta da bu paralel yapı, kumpasçılar bir araya geldiler ama biz Hakk'a güvendik, halka güvendik ve siz yüzde 45,5'la 'yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan' dediniz ve oyun bozuldu. Bizi daima en güçlü şekilde destekleyen İstanbul'a, siz hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum. Mübarek Ramazan-ı Şerif'in şu son günlerinde burada sizlerle birlikte bu sevinci, bu mutluluğu bizlere yaşattığı için Rabbime hamdediyorum."

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı