Ankara İli IPARD Yatırımları Toplu Açılış Töreni

Ankara İli IPARD Yatırımları Toplu Açılış Töreni

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hükümetin gerçekleştirdiği projelerle Türkiye'nin, 2008'den bu yana AB ülkeleri içinde en yüksek düzeyde tarım hasılası olan ülke haline geldiğini bildirdi.

Bakan Eker, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın da katılımıyla gerçekleştirilen Ankara İli IPARD (AB Destekli Kırsal Kalkınma Fonu) Destekleme  Yatırımları Toplu Açılış Töreninde, Hükümet olarak kırsal kalkınma projelerine 2003'te başladıklarını belirtti.

Kırsaldaki ekonomik faaliyetleri desteklemek, verimliliği artırmak, tarım ve sanayi entegrasyonunu sağlamak için Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi adı altında başlattıkları projenin devam ettiğini anlatan Eker, 5 bin 450 yatırımın söz konusu proje kapsamında tamamlandığını söyledi.

AB Kırsal Kalkınma Fonlarından aldıkları paranın da Türkiye'nin kırsal kalkınmasında kullanıldığını ifade eden Eker, IPARD ile sağlanan destekleri toplamda 42 ildeki projeler için kullanıldığını, 39 ilde AB'nin fonlarının henüz kullanılmadığını kaydetti.

Eker, söz konusu desteklerin, kırsal alanda yaşayanların tarımsal faaliyetlerini daha verimli kılması, daha iyi kar elde etmeleri, gelirlerinin ve refah düzeylerinin artması, ulusal ekonomiye katkı sağlanması ve sosyal kalkınmaya etmesinin kendileri için önemli olduğunu dile getirdi. Eker, Bakanlığın kırsal kalkınma yatırımlarında 46 bin kişiye istihdam sağlandığını bildirdi.

Türkiye'nin 12 sene önce 23 milyon hektar tarım arazisinden 23 milyar dolarlık tarım hasılasıyla AB ülkeleri içinde İspanya, İtalya, Fransa'dan sonra dördüncü ülke olduğunu anlatan Eker, "Hükümetimizin üretim, verimlilik, destekleme, bilgi ve teknoloji, altyapı ile ilgili hayata geçirdiğimiz yeni proje ve politikalarla 2008'den bu yana AB ülkeleri içinde en yüksek düzeyde tarım hasılası olan birinci ülke haline geldik. 23 milyar dolarlık tarımsal hasıla değerimizi 61 milyar dolara çıkardık. 2008'den beridir Türkiye bu konumunu muhafaza etti" diye konuştu.

AB üyeliği konusunda samimiyetle çalıştıklarını ifade eden Eker, kriterlerde siyasi faktörlerin dikkate alınmamasını istedi.

- "Yaklaşık 4 milyar lira yatırım yapılması sağlandı"

IPARD ile ilgili bugüne kadar 3 milyon avroya kadar olan yatırımlara yüzde 50-65 arasında destek sağladıklarını ifade eden Eker, "Sözleşme imzalanan destek sayısı 7 bin 900. Bunun 7 bin 98'i hayata geçti, tamamlandı, üretime geçti. Diğerleri devam ediyor. Bu projelere sağlanan hibe miktarı 2,2 milyar lira. Sözleşme imzalanan projelerin toplam yatırım tutarı 3,8 milyar lira" ifadelerini kullandı. 

Yaklaşık 4 milyar lira yatırım yapılmasını sağladıklarını ifade eden Eker, şunları kaydetti:

"Bu sadece IPARD'ın çıktılarından bir tanesi. Bu çok önemli bir gelişme, 7 bin projenin tamamlanması. Bizim Bakanlığımızın 2006'dan beri 81 ilde uyguladığı ve biten proje sayısı da 5 bin 500. 7 bin de buradan, 12 bin 500 tarıma dayalı ekonomik yatırım ve sanayi tesisi Türkiye'de kırsal kalkınma çalışmalarının sonucu olarak tamamlanmış ve Türkiye'ye hizmet veriyor."

Eker, 2015 yılında IPARD kapsamında yatırım yapmak isteyen, yatırıma teşebbüs edenlere 1,2 milyar lira hibe ödemeyi planladıklarını, bu desteğin yüzde 50'den hesaplanması halinde yaklaşık 2,5 milyar lira yatırım yapılmasına imkan sağladıklarını bildirdi.

Ankara'nın IPARD kapsamında desteklerden en yüksek faydalanan il olduğunu ifade eden Eker, bugüne kadar yatırım tutarı 335 milyon lira olan 391 proje ile sözleşme imzaladıklarını, bu projelere 209 milyon lira hibe sağlandığını, 281 projenin hibesinin gerçekleştiğini kaydetti.

- "IPARD-2 hibelerinin kullanımına bu yıl başlanacak"

2020 yılına kadar uygulanacak IPARD-2'nin AB Komisyonu tarafından onaylandığını belirten Eker, IPARD-2 hibelerinin kullanımına bu yıl başlamayı planladıklarını, bunun 801 milyon avrosunun AB katkısı 244 milyon avrosunun da ulusal katkı olmak üzere toplam 1 milyar 45 milyon avroluk, yaklaşık 3 milyar liralık hibenin kullanılacağını söyledi.

Süt ve et üreten işletmelerde hibe oranını yüzde 70’e çıkardıklarını anlatan Eker, şöyle konuştu:

"Manda eti ve sütüne yönelik yatırımlar, kaz yetiştiriciliği yatırımları destek kapsamına alınıyor. Beyaz etin yanında, yumurta üretiminde mevcut kümeslerin modernizasyonu da destek kapsamına alınıyor. Bu tedbirde yüzde 50-65 arasında olan hibe oranı, yüzde 60-70 arasına çıkıyor. İşleme ve pazarlamaya yönelik yatırımlarda hibe oranı artıyor, yüzde 50'den yüzde 60'a çıkıyor. Süt, et, meyve-sebze ve su ürünleri işleme ve pazarlama yatırımlarında, atık yönetimine yönelik yatırımlara yüzde 10 ilave hibe veriliyor."

Yenilenebilir enerji yatırımlarının destek kapsamına alındığını belirten Eker, HES'ler hariç tesisler ve mikro elektrik enerjisi ve ısı üreten sistemlerin destekleneceğini bildirdi. Bu hibelerin nüfusu 10 bin ve altında olan yerleşim yerlerinde verileceğini ifade eden Eker, "Bu destekten; belediyeler, İl Özel İdareleri, Organize Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri,  5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu ile kurulan Birlikler faydalanabilecek. Hibe oranı yüzde 100 olacak. Desteğe esas limit 1,2 milyon avro olacak" dedi. 

Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi tedbirinde yüzde 50 olan hibe oranının yüzde 65’e çıktığını kaydeden Eker, kapsam ve üst limitin arttığını ifade etti. Eker, mantar yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımlarının destek kapsamına alındığını, desteğe esas üst limitin 500 bin avroya çıkarıldığını kaydetti.

Eker, IPARD desteğinden faydalanamayan 39 ille ilgili yeni bir tedbir getirdiklerini belirterek, bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve ambalajlanması yatırımları, soğuk hava deposu ve silo yapımı, küçükbaş hayvancılık yatırımları, alternatif enerji kaynaklarının tarımda kullanımına yönelik yatırımlarda destekleme içinde limitini artırdıklarını, desteğe esas üst limiti konularına göre 1 milyon lira ile 3 milyon lira arasına çıkardıklarını belirtti.  

39 ilden büyükbaş hayvancılık, kanatlı, kültür balıkçılığı ve kültür mantarına yönelik sabit tesis yapımını da yüzde 50 hibe kapsamına aldıklarını anlatan Eker, "Bu yatırımlardan IPARD illeri faydalanamıyor. Çünkü IPARD'ın konuları arasında bu yok. Bu yatırımlarda desteğe esas üst limit 1 milyon lira ile 1,5 milyon lira arasında olacak" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ankara IPARD Yatırımlarından yararlanan 3 yatırımcıyla canlı bağlantı yapıldı, destekten faydalananlara çekleri verildi. Daha sonra IPARD kapsamında hibe ödemesi gerçekleştirilen 281 tesisin açılışı yapıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı