Anız yangınları

Anız yangınları

KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, anız yakma geleneğinin Kırıkkale'de bir hayli yaygın olduğunu belirtti.Sümer, yaptığı...

KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, anız yakma geleneğinin Kırıkkale'de bir hayli yaygın olduğunu belirtti.

Sümer, yaptığı yazılı açıklamada, anız yakmanın zararlarının, yararlarından çok daha fazla olduğunu ve telafi etmenin de oldukça zor olduğunu dile getirdi.

Sümer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Anız yakan geleceğini yakar. Çiftçiler, hububat hasadı sonrası hemen başka bir ürün ekebilmek veya ertesi ilkbaharda toprak işlemeyi kolaylaştırmak, anız saplarının mibzerin ekici ayaklarını tıkamasını önlemek, anızın çok kolay, çabuk ve masrafsız bir şekilde yok edilmesini sağlamak gibi gerekçelerle anız yakıyor. Anız yakmanın en önemli zararı toprakta mutlak gerekli olan organik maddeyi ve faydalı mikroorganizmaları yok etmesidir. Anız yakıldığında toprak yüzeyinde bulunan pek çok yararlı mikroorganizma ile birlikte doğanın dengesinin bir parçası olan pek çok canlı da yok oluyor. Anız yakıldığında doğanın yararlı, zararlı dengesi bozulmakta dolayısıyla yeni zararlılar çoğalmakta ve zararı hemen anlaşılamayan ama ileriki yıllarda telafisi mümkün olmayan zararlar meydana gelmektedir."

Anız yakmanın ilk yıllarında sanki yararlıymış gibi bir görüntü oluşmasının sebebinin zararlarının ilk yıllarda açıkça görülememesinden kaynaklandığını vurgulayan Sümer, sonraki yıllarda çiftçinin nedenini anlayamadığı verim kayıplarıyla karşılaştığını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :