Anayasa Mutabakat Komisyonu

Anayasa Mutabakat Komisyonu

HDP'li Sancar:- "Komisyonun görevinin yeniden tanımlanması talebi hem bizden hem CHP'den geliyor. Yani sadece anayasa yazmak değil, kapsamlı bir demokratikleşme sürecini de harekete geçirmek, onun da önemli bir unsuru olmak gibi bir talebimiz var"- "Dört

TBMM (AA) - HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Anayasa Mutabakat Komisyonunun işlevini sadece anayasa yazma değil, anayasa yapma meselesi olarak gördüklerini belirterek, "Komisyonun görevinin yeniden tanımlanması talebi hem bizden hem CHP'den geliyor. Yani sadece anayasa yazmak değil, kapsamlı bir demokratikleşme sürecini de harekete geçirmek, onun da önemli bir unsuru olmak gibi bir talebimiz var" dedi.

Anayasa Mutabakat Komisyonunun çalışma usul ve esaslarını görüşmek üzere yapılan toplantıdan ayrılırken gazetecilere açıklama yapan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, 5 saat süren toplantıda bütün üyelerin yeni anayasa sürecine ilişkin görüşlerini paylaştığını belirtti. Sancar, böylece beklentilerin biraz daha netleştiğini, komisyonun işlevi ve amacı meselesinin de daha açık tartışıldığını ifade etti.

HDP'nin, komisyonun sadece anayasa yazma işine odaklanamayacağı yönünde tutum sergilediğini dile getiren Sancar, "Biz süreci anayasa yapma meselesi olarak ele alıyoruz. Anayasa yapım sürecinin de belli unsurları vardır. Öncelikli hedef demokratik, özgürlükçü bir anayasa ise demokratik özgürlükçü bir ortamın hukuken ve idari pratik açısından sağlanması gerektiğini söylüyoruz. Yani bu komisyon aynı zamanda yeni bir demokratikleşme sürecinin de öncüsü olarak görev almalıdır. Bu görüşümüzü paylaştık" diye konuştu.

- "Kararlar oy birliği ile alınacak"

Toplantıda alınan karar olup olmadığının sorulması üzerine Sancar, herhangi bir karar alınmadığını söyledi. Çalışma usulleriyle ilgili görüşme yapıldığını, çalışma usullerini netleştirmeyi salı günkü toplantıya bıraktıklarını kaydeden Sancar, üzerinde uzlaşılan tek noktanın kararların oy birliğiyle alınması olduğunu söyledi.

Sancar, başka bir soru üzerine, HDP olarak komisyonun çalışma süresinin 1 yıl olmasını talep ettiklerini belirterek, "Sürecin sıkıştırılmaması ve sadece yazma meselesine indirgenmemesi açısından bir yıllık çalışmayı uygun buluyoruz" dedi.

Mithat Sancar, bir gazetecinin, "Meclis Başkanının 1 Ekim'e kadar çalışma süresi önerdiği söyleniyor" sözlerine, "Onların önerileri var. Başkanın kendisine sorun. Diğer grupların da önerileri var. Bizim önerimiz 1 yıllık süre" karşılığını verdi.

Komisyonun ismine ilişkin tartışma yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine de Sancar, bu konuda bir tartışma olduğunu, ancak bu konunun önümüzdeki toplantıda karara bağlanacağını ifade etti.

HDP ve CHP'nin komisyonun görevinin yeniden tanımlanmasını talep ettiğini aktaran Sancar, "Yani sadece Anayasa yazmak değil, kapsamlı bir demokratikleşme sürecini de harekete geçirmek, onun da önemli bir unsuru olmak gibi bir talebimiz var. CHP ile bu konuda önerilerimiz birbirine çok yakın. Bu çerçevede komisyonun çalışma alanı ve görev tanımı tartışmaya açılacak. Buna bağlı olarak da ismi belirlenecek. Yani isim tartışması da komisyonunu görev tanımına bağlı görünüyor. Bu konuyu salı günü herhalde netleştiririz" diye konuştu.

- "Herkes gayretli, inşallah iyi şeyler olur"

MHP Mersin Milletvekili Oktay Öztürk de toplantının ardından gazetecilerin soruları üzerine yaptığı kısa açıklamada, komisyonun çalışma süresiyle ilgili netlik olmadığını, bütün partilerin bu konuda teklifi olduğunu ifade etti.

Öztürk, çalışmalardan umutlu olduklarını dile getirerek, "Herkes gayretli, inşallah iyi şeyler olur" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :