Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Konferansı

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Konferansı

Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürü Boillat:

ANTALYA (AA) - Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürü Philippe Boillat, "Biz ve eminim Türk toplumu da sistemin çalıştığını ve alıkoyma ve tutukluluk süreleri ile ilgili Anayasa Mahkemesinin ilk kararlarının yanı sıra Twitter ve Youtube yasakları hakkındaki kararlarını ve Strazburg Mahkemesinde de büyük ses getiren Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kanununa ilişkin kararını görmekten büyük mutluluk duyduk" dedi.

Boillat, Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen "İnsan Hakları Ulusal Koruma Mekanizması Olarak Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Konferansı"nda yaptığı konuşmada, insan hakları ulusal koruma mekanizması olarak Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru konulu konferansın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sistemi açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Sözleşmesi sisteminin uzun vadeli etkinliğinin, bir yandan mahkemenin önüne gelen davaları hızla neticelendirme, diğer yandan üye devletlerin olası ihlalleri etkin şekilde ele alma kapasitelerine bağlı bulunduğunu ifade eden Boillat, sözleşme mekanizmasının ulusal sistemlerin kontrol sisteminin temelinde yatan ikincillik ilkesine uygun şekilde insan hakları ihlalleriyle hızlı şekilde mücadele edebilme kapasitelerine de bağlı olduğunun herkes tarafından bilindiğini anlattı.

Boillat, bireysel başvuru sistemi üçüncü yılına girmesinden dolayı etkinliği konusunda artık bazı sonuçlar çıkarılabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biz ve eminim Türk toplumu da sistemin çalıştığını, alıkoyma ve tutukluluk süreleri ile ilgili Anayasa Mahkemesinin ilk kararlarının yanı sıra Twitter ve Youtube yasakları hakkındaki kararlarını, Strazburg Mahkemesinde de büyük ses getiren Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kanununa ilişkin kararını görmekten büyük mutluluk duyduk. Bu kararlar Türkiye'deki yeni hukuk yolunun etkili olduğunun güçlü bir kanıtıdır. Son derece zorlu görevi yerine getirdikleri için Anayasa Mahkemesine, özellikle sayın Başkan Kılıç'a başarılar dileriz. Nitekim böyle bir hukuk yolunun uygulamaya konulması hiç şüphesiz zorlu bir görevdir."

- "Anayasa Mahkemesinin yeni sorumluluklarını layıkıyla yerine getirdiği görülmüştür"

Kararlarının diğer mahkeme içtihatları üzerinde etkiye sahip olmasını temin etmek amacıyla Anayasa Mahkemesi içtihadı konusunda sistematik bir görüş alışverişi yapılması ve bunun yaygınlaştırılmasının sağlanması gerektiğini vurgulayan Boillat, bu bağlamda yüksek mahkemeler arasındaki ilişkilerin önümüzdeki iki gün boyunca tartışılması gereken önemli bir konu olduğunu belirtti.

Boillat,  alt dereceli ve yüksek mahkemelerdeki hakimlerin Anayasa Mahkemesinin rehberliğine uyma yönündeki tavırlarının, eğitim ve farkındalık artırma faaliyetleri ile daha da geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Anayasa Mahkemesi, Anayasa ve sözleşme ile güvence altına alınan hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerin doğrudan ve hızlı şekilde giderilmesi için gerekli yetkilere sahiptir. Ayrıca Anayasa Mahkemesinin bu yeni sorumluluklarını layıkıyla yerine getirdiği görülmüştür. Verdiği kararlar, Strazburg içtihadı ile aynı doğrultuda olup hem Avrupa Konseyi hem de Türk toplumunun tamamı tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır. Toplumun yargıya olan güveni hukukun üstünlüğünün sağlanmasından çok büyük öneme sahiptir. Türk Anayasa Mahkemesinin gelecekte Türkiye'deki temel hak ve özgürlüklerin savunucusu olmaya devam edeceğini temin eden bir işarettir."

Konferansa Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, Romanya Anayasa Mahkemesi Başkanı Augustin Zegrean, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki Türk yargıç Işıl Karakaş ve diğer ilgililer de katıldı.

Konferans, yarın sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı