ANALİZ- Uzmanlardan Boko Haram'la mücadelede uluslararası destek çağrısı

ANALİZ- Uzmanlardan Boko Haram'la mücadelede uluslararası destek çağrısı

Afrikalı uzmanlar, Çad Gölü Havzası ülkelerinden oluşan Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nün, terör örgütü Boko Haram'a karşı mücadelesinde uluslararası desteğe ihtiyaç duyacağını söyledi

MOHAMED HEDİ ABDELLAOUİ - Terör örgütü Boko Haram'a karşı savaşmak üzere çarşamba günü Çad'a ilk taburunu gönderen ve Çad Gölü Havzası ülkelerinden oluşan Çok Uluslu Ortak Görev Gücü'nün (MNJTF) uluslararası destek almadan görevini tam olarak yerine getiremeyeceği belirtildi.

AA muhabirine konuşan uzmanlar, Boko Haram ile mücadele konusunda MNJTF'nin özellikle zengin Afrika ülkeleri ve Batılı devletler tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi. 

Fransa'daki Paris 13 Üniversitesi Siyaset ve Ekonomi Profesörü ve "Geopolitique Africaine" dergisi yayın kurulu üyesi Lucien Pambou, MNJTF'nin 500 Kamerunlu askerden oluşan ilk birliğini çarşamba Çad'a göndererek Boko Haram'a karşı mücadelede görevine başladığını hatırlattı.

MNJTF'nin lojistik ve mali kaynaklarının kısıtlı olduğuna, savaş araç-gereçlerinin müşterek bir güç çerçevesinde birlik göndermeye elverişli olmadığına ve geniş çaplı vizyonunun bulunmadığına dikkati çeken Pambou, gücün, Afrika kıtasındaki en zengin iki ülkesi Angola ile Güney Afrika veya kendilerini "uluslararası barış ve güvenliğinin destekçileri" olarak tanıtan Fransa ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi Batılı ülkelerin desteğini almaya ihtiyaç duyacağını belirtti.

Söz konusu gücün, Boko Haram teröründen etkilenen ülkelerin (Nijerya, Çad, Kamerun, Nijer ve Benin) kendi aralarında anlaştığı müddetçe görevini yerine getirebilmesi için Birleşmiş Milletler'den (BM) herhangi bir karara ihtiyaç duymayacağına değinen Pambou, gücün ancak genişleyerek uluslararası kimliğe bürünmesi halinde BM kararına gerek kalacağını ifade etti.

Gücün fiili kuruluşunun yapılamamasının en önemli nedenleri arasında tarafların yaşadığı koordinasyon sıkıntıları, aralarında anlaşmazlıkların olması ve ne Çad Gölü Havzası ülkelerinin ne de Fransa'nın karşılamaya güç yetirdiği finans sorunu gibi sıkıntılar olduğunu savunan Pambou, gerekli desteğin alınamaması durumunda, gerilla şeklinde savaşan Boko Haram'a karşı mücadelede başarı kaydedilemeyeceğini savundu.

Pambou ayrıca gücün taarruz stratejisi ile toplam sayısı konusundaki belirsizliğine, savunma sırlarını korumayı amaçlayan askeri taktik olarak bakılması gerektiğini ileri sürdü.

Silahlı gruplar konusunda uzman Senegalli siyaset bilimci ve araştırmacı Bakary Sambe ise "Kamerun'un söz verdiği 2 bin 450 kişilik askeri gücün dışında 500 asker daha göndermesi, çok uluslu gücün eksiklikleri bulunduğunun göstergesi" dedi. 

Çad Devlet Başkanı İdriss Deby'in bölge ve barışın korunması konusunda liderliğini teyit ettirmek istediğini öne süren Sambe, "Deby, özellikle de Çad'ın başkentinde bulunan MNJTF'deki liderliğini teyit ettirmek istiyor. Bu da askeri ve diplomatik açıdan bölgede liderlik pozisyonunu güçlendirme sinyali olarak okunabilir" diye konuştu. 

 Boko Haram son zamanlarda Çad Gölü Havzası bölgelerindeki saldırılarını arttırmıştı. 

Çad Gölü Havzası ülkeleri Boko Haram ile mücadele kapsamında 11 Haziran 2015'te Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü'nü oluşturmuştu. Müdahale gücünün Boko Haram ile silahlı grupların saldırılarına maruz kalan bölgelerde güvenliğin, istikrarın ve insani yardımın sağlanması için çalışması planlanıyor. 

Çad, Kamerun ve Nijerya savunma güçleri, haziran ayı ortasından bu yana Boko Haram'a yönelik operasyonlar düzenliyor. Çad ve Kamerun yönetimlerinden yapılan resmi açıklamalara göre söz konusu operasyonlarda şu ana kadar silahlı gruplardan yaklaşık bin kişi, koalisyona bağlı güçlerden ise 100'den fazla askerin öldüğü belirtiliyor.  

AA

Kaynak:Haber Kaynağı