Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı

Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı

Senaryo gereği İzmir'in Menemen ilçesindeki Dumanlı Dağı'nda kaybolan 6 dağcı, keşif uçağı ve arama kurtarma helikopterleri tarafından yerleri belirlenerek kurtarıldı- Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tuğgeneral Nuhut: - "Türk Silahlı Kuvvetlerinin arama kurtarm

İZMİR (AA) - İzmir'in Menemen ilçesinde, Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı kapsamında senaryo gereği kaybolan 6 dağcı kurtarıldı.

Deniz safhası Sakız ve Midilli adaları arasında dün icra edilen tatbikatın kara safhası da Dumanlı Dağı mevkisinde gerçekleştirildi.

Ege Ordusu Komutanlığının icra koordinatörlüğünü yaptığı tatbikatta senaryo gereği Dumanlı Dağı'na tırmanırken kaybolan 6 dağcı, İlçe Jandarma Komutanlığından yardım istedi. Karadan aramanın yeterli olmaması nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezinden destek talep edildi.

Bunun üzerine Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi koordinatör olarak görevlendirilerek müşterek arama kurtarma harekatı başlatıldı.

Hava Kuvvetlerinin arama kurtarma uçağı dağcıların yerini belirlemek için keşif uçuşu yaptı, arama kurtarma helikopterleri arasında irtibat ve koordinasyonu sağladı.

Jandarma Arama Kurtarma helikopteriyle kayalık alandaki yaralı 2 dağcının yeri belirlendi. Helikopter, alanın kayalık olması nedeniyle iniş yapamadığı için "hover" pozisyonunda (havada belli yükseklikte sabit kalarak) bekledi.

Taşıttan inen arama kurtarma personelinin müdahalesinin ardından sedye ve hamut yardımıyla helikoptere taşınan yaralı hastaneye götürüldü.

Durumu ağır olan diğer yaralı ise helikopterin inebileceği alana havai hat kullanılarak taşındı. Helikopter, uygun alana inerek ağır yaralı dağcıyı hastaneye sevk etti.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının keşif uçağınca yerleri belirlenen diğer dağcılar da helikopterlerle hastaneye taşındı.

Kara safhasının yapılmasıyla tatbikatın fiili bölümleri tamamlandı.

- "Başarıyla tamamlandı"

Tatbikatı yabancı gözlemciler ve Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Sargun Göktun ile alanda izleyen Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tuğgeneral Özgür Nuhut, Türk Silahlı Kuvvetleri arama kurtarma unsurlarının katıldığı ve uluslararası uydu yardımlı arama kurtarma sisteminin kullanıldığı Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı'nın başarıyla icra edildiğini söyledi.

Tuğgeneral Nuhut, tatbikatın fiili safhasına Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığından birer arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından bir fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından bir arama kurtarma uçağı ve 2 arama kurtarma helikopteri, Jandarma Özel Arama Kurtarma dağcılık timi, Sahil Güvenlik Komutanlığından 2 arama kurtarma helikopteri, iki arama kurtarma gemisi ve 6 sahil güvenlik botunun katıldığını anlattı.

Tatbikatın, tüm unsurlar arasındaki koordine ve muhabere imkanlarının denenmesi, Türk arama kurtarma bölgesinde, Türkiye Cumhuriyeti tarafından her türlü arama kurtarma faaliyetinin etkinlikle icra edilebileceğinin gösterilmesi, arama kurtarma usulleri ve sistemleri konularındaki farkındalığın artırılması açısından faydalı olduğuna dikkati çeken Tuğgeneral Nuhut, şunları kaydetti:

"Türk arama kurtarma teşkilatının hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde başarıyla tamamlanmıştır. Uygun hava şartlarında izlediğiniz bu tatbikatta icra edilen tüm arama kurtarma faaliyetleri, gerçek bir kaza anında kuvvetli rüzgar, yağmur, kar ve yoğun sis gibi birçok olumsuz hava ve arazi şartlarında icra edilmektedir. Bu durum, teknolojik gelişmelere rağmen hala kaza yerinin bulunmasını ve kazazedelerin kurtarılmasını zorlaştırmaktadır. Denizde ve karada tehlikede bulunan şahısların yardım çağrılarına etkinlikle ve süratle reaksiyon gösterilmesi, arama kurtarma faaliyetleri için hayati bir bileşendir. Zamana karşı yapılan yarışın kazanılması amacıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin arama kurtarma unsurları, gelişmiş yetenekleri ve sistemleri sayesinde, Türk arama kurtarma bölgesinde ve ihtiyaç duyulan her yerde, denizde, karada, zorlu hava şartlarında, gece ve gündüz, 7 gün 24 saat arama kurtarma ihtiyaçlarını karşılamak için daima hazırdır."

Konuşmanın ardından Kosovalı Askeri Ateşe Kurmay Yarbay Sefer Yusufi, Kosova Genelkurmay Başkanı adına Tuğgeneral Nuhut'a plaket takdim etti.

Anadolu Yıldızı-2017 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :