"Anadolu Selçuklu Mirası ve Güncel İmgeler" sergisi açıldı

"Anadolu Selçuklu Mirası ve Güncel İmgeler" sergisi açıldı

İSTANBUL (AA) - Bağımsız Sanat Vakfınca düzenlenen "Anadolu Selçuklu Mirası ve Güncel İmgeler" sergisi, sanatseverlerle buluştu.Bağımsız Sanat Vakfı'nda...

İSTANBUL (AA) - Bağımsız Sanat Vakfınca düzenlenen "Anadolu Selçuklu Mirası ve Güncel İmgeler" sergisi, sanatseverlerle buluştu.

Bağımsız Sanat Vakfı'nda açılan serginin küratörü ve Vakıf Başkanı Hülya Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 senelik geçmişi olan vakıfta, süreli sergileri ve eğitim projelerini hayata geçirdiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen "Anadolu Selçuklu Mirası ve Güncel İmgeler" isimli serginin 7 aylık bir çalışmanın ürünü olduğu belirten Yazıcı, "Amacımız, kendi kültürel belleğimizi ve köklerimizi tanıyabilmek. Bugünkü moderniteyle gelenek arasında bir bağ oluşturabilmeyle ilgili, sanat tarihi ve güzel sanatlardan 30 kadar öğrenciyle birlikte çalıştık." dedi.

İki aylık eğitimin ardından Selçuklu mirasının olduğu bölgelere geziler düzenlediklerini anlatan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bu ziyaretlerde bilhassa eserleri görmelerini sağladık çünkü görsel hafıza, öğrenme açısından çok önemlidir. Sonrasında öğrencilerimizle atölye çalışmalarında, gördükleri sembollerden yola çıkarak bu sanatı nasıl güncellerler bunu deneyimledik. Biz, güncel sanatla ilgili işler yapıyoruz, çağdaş sanatla uğraşıyoruz ama kendi köklerimizi ve tarihimizi tanıyarak bunu gençlerimize tanıtarak, aynı zamanda gelenekle de bağ kurmalarını sağlıyoruz."

Yazıcı, öğrencilerin, Selçuklu döneminden kalan eserlerin olduğu bölgelerdeki ziyaretleri sırasındaki motifleri kağıtlara nakşederek, kavanozların içerisine yerleştirdiklerini anlatarak, "Bu izler, konserve yapılan kavanozlara yerleştirilerek gösteriliyor çünkü orada bir bellek saklama, hafızaya kaydetme, kültürel kodları muhafaza edebilme düşüncesi üzerinden gerçekleştirildi." diye konuştu.

Kültürel mirasın anlatılması konusunda özel video gösterilerinin de sergi bünyesinde sanatseverlere sunulduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Kültürel miras derken, ziyaret ettiğimiz yerlerde, yıllar içinde yapılan restorasyonların tam olarak amacına uygun yapılmadığını gördük." dedi.

Bağımsız Sanat Vakfı'nın çalışmalarının sadece sergiyle alakalı olmadığını sözlerine ekleyen Yazıcı, 28 Kasım'da sempozyum düzenleyerek, kitap çalışması yapacakları bilgisini verdi.

"Anadolu Selçuklu Mirası ve Güncel İmgeler" sergisi, 19 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :