"Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi"

"Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi"

Proje kapsamında Kayseri'de "Hikayemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi Mustafa Kutlu" ve "Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra" paneli düzenlendi- Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem:- "Okuma gruplarına giren çocukların edebi yazılarında, yarışmalard

KAYSERİ (AA) - Kayseri'de "Hikayemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi Mustafa Kutlu" ve "Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra" paneli gerçekleştirildi.

Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'nün bir grup üniversite öğrencisiyle başlattığı, Milli Eğitim Bakanlığının iş birliği ile yürütülen "Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi" kapsamında, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Erciyes Tesislerinde düzenlenen panele çeşitli illerden çok sayıda öğrenci katıldı.

Türk edebiyatının tanınmış yazarlarından Mustafa Kutlu ve Tarık Buğra'nın konu edildiği panelde öğrenciler, Kutlu ve Buğra'yı anlattı.

Panel sonunda gazetecilere değerlendirmede bulunan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, "Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi"'nin küçük ama verimli bir proje olduğunu, çok önemli geri dönüşler aldıklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak projeyi bünyelerine aldıktan sonra sürdürülebilir hale getirdiklerini ifade eden Erdem, şöyle konuştu:

"Küçük ama verimli bir proje, 2011-2012'de başlayan sonraki değerlendirmelerde çok faydalı olduğunu gördüğümüz, takip ettiğimiz bu projeyi Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine alarak bir protokolle Sayın Sami Güçlü Bey'in başkanlığında bakan yardımcısı olarak benim yardımcılığımla ve bir heyetle sürdürülebilecek bir proje haline getirdik. 20'nin üzerinde ilde, birçok ilçede bu proje yürüyor. Projeye katılan öğrencilerde olumlu yönde önemli gelişmeler gözlendi.

Proje kapsamında seçilen milli ve yerli 10 yazarımız var. Bugün öğrencilerimiz, değerli yazarımız Mustafa Kutlu'yu ve Tarık Buğra'yı anlattı. Bu öğrenciler Mustafa Kutlu'nun tüm eserlerini okudu, hakkında yazılan yazıları, kitapları okudular ve konularına göre sunum yaptılar. Bu yazar hakkında, kitap yazmış büyükleri kadar bilgi sahibi bir sunum yaptılar. Onların iç dünyalarında değerlerinde çok büyük bir artış olduğunu hissediyoruz."

Okuma gruplarına giren çocukların edebi yazılarında, yarışmalarda birinci olmaya başladıklarını, hem aile hayatı hem dünya hayatı hem de okul hayatlarının çok daha iyi bir noktaya geldiğini gördüklerini aktaran Erdem, "Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi'ni çok önemsiyoruz. Çok büyütülebilir, 10 bin, 30 bin çocuğa ulaşılabilir ama o zaman belki amacından sapmış olur. Öğrencinin buna hevesi okumaya düşkünlüğü de olacak ve aynı zamanda bu şekilde huzurda yansıtabilecek." değerlendirmesinde bulundu.

- 2018 yılı Nisan ayında "Aytmatov Yılı" olarak ilan edilecek

Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü de Kayseri'nin, ekonomik yönden hızla gelişen, kültürel faaliyetlere gittikçe önem veren illerden olduğunu söyledi.

Kayseri'nin bu projeye katılmasını uzun süre beklediklerini anlatan Güçlü, "Kayseri, bu projeye oldukça geç geldi ama bu Kayserili mantığı açısından çok da normaldi. Çünkü ilk önce bu faaliyetin verimli olup olmadığını çok uzun bir süre gözledi. Kararını da 2017 yılının Nisan ayında Konya'daki bir toplantıda verdi. Bir ay sonra da Anadolu Mektebi'ne katıldı. Katılırken de okullarını, hocalarını, öğrencilerini seçerek büyük bir hazırlık yapmış. Bugün iki yazarımızla ilgili bir programla karşımızdalar." diye konuştu.

Projenin, öğrencilerin düşünce kapasitelerini ileriye götürmeyi amaçladığına dikkati çeken Güçlü, gönüllülük esasına göre çalışan, Cumhuriyet dönemi Türk klasikleri denilebilecek yazarlar ve düşünce adamlarının kitaplarını okumayı esas alan, öğrencilere okuduğu metni anlamayı, değerlendirmeyi, yazıya dökmeyi, konuşma metni hazırlamayı ve bu metni toplum huzurunda aktarıp, sonrasında da yayınlamayı hedefleyen bir faaliyet olduğunu bildirdi.

Öğrencilerin düşünce kapasitelerini ileriye götürmeyi amaçladıklarını dile getiren Güçlü, şunları kaydetti:

"Lise döneminde 5, üniversite döneminde 5 yazar okumayı hedefliyoruz. 2018 yılı içerisinde şu anda 25 ilde Cengiz Aytmatov okunuyor ve nisan ayında Kastamonu'da yani Türk dünyasının kültür başkentinde 'Aytmatov Yılı' olarak ilan edilmek suretiyle Aytmatov programları yapacağız. Aytmatov programlarında en büyük dikkate değer gelişmeyi Anadolu Mektebi'nde Aytmatov okumalarını yapan yaklaşık bin 500 öğrencimizin varlığıyla ortaya konulacak. Türk dünyasının bu gözde yazarının bu kadar kapsamlı, bu kadar derin, bu kadar kuşatıcı bir okumayla anılması aslında Cengiz Aytmatov'un da ruhunu hoşnut edeceğini ve Türk dünyasına yapmış olduğu hizmetlerden dolayı biz de şükran duygumuzu böyle ifade edebileceğimizi söylüyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :