Anadolu Mektebi Mustafa Kutlu'yu anlatıyor

Anadolu Mektebi Mustafa Kutlu'yu anlatıyor

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi kapsamında Konya’da 21 şehirden gelen 92 panelist öğrencinin katılımıyla "Hikayemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi: Mustafa Kutlu" panelin açılışı gerçekleştirildi.

 

Selçuklu belediyesi, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, öncülüğünde Konya Dedeman Otel’de  düzenlenen programa Eski Tarım Bakanı ve Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Bayram Sade, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, davetliler ve öğrenciler katıldı.

MUSTAFA KUTLU VE ANADOLU MEKTEBİ ANLATILDI

Türkiye’nin başarılı hikaye yazarı Mustafa Güçlü öğrenciler tarafından anlatıldı. Mustafa Kutlu’nun anlatıldığı panelin Başkanlığını Bolu’dan Aslıhan Balta yürütürken Panelistler ise; Konya’dan Ali Talha Özer, Kahramanmaraş’tan Sinem Kaynak, Sakarya’dan Ömer Kaba ve Aksaray’dan Alper Yahya Akkuş oldu. Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'nün Sakarya Üniversitesinde bir grup üniversite öğrencisiyle başlattığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülen "Anadolu Mektebi Yazar Okumaları" projesi ile lise öğrencileri, Türk edebiyatı eserlerini okumaya teşvik ediliyor. Bu çerçevede, Anadolu Mektebi tarafından Konya'da 26-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek bir dizi panelde, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan 92 genç, 23 ayrı panelde Mustafa Kutlu’yu değişik yönleriyle ele alarak, anlatacak.

GÜÇLÜ: "ÖZ GÜVENİ YÜKSEK BİR NESİL GELİYOR"

Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, projenin öğrenciler üzerindeki önemine dikkat çekti. Eğitim üzerinde umutsuzluğa kapılmamasını isteyen Eski Tarım Bakanı ve Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü, “Ortaöğretim ve lise dahil konuya eleştirisel baktığımızda bir ümitsizlik kaplıyor bizi. Yani geleceğimizle ilgili konuda çok ümitli olamıyoruz. Çünkü gördüğümüz tablo idealizmden uzaklaşmış, tamamen ferdi amaçlara yönelmiş bir genç nesil görüyoruz. Anadolu mektebinin, üniversitede başlayan çalışmaları milli eğitim bakan yardımcımızın katkılarıyla milli eğitimin bünyesine taşınmasından sonra gördüğümüz manzara ümitsiz olmak için hiçbir sebep yoktur. Maya çok sağlamdır. Bir kısım tutum ve davranışlarda bazı olumsuzluklarla karşılaşsak bile özü itibariyle çok sağlam” dedi. Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı ve Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü ise panelin açılışının ardından 23 lisede toplantıların devam edeceğini söyledi. Konya'da Mustafa Kutlu bilmeyen ve duymayanın kalmayacağını aktaran Güçlü, Mustafa Kutlu'yu okumuş öğrencilerin, yazarın kitaplarını anlatacağına dikkati çekti. Güçlü, ön yargıları olmayan ve öz güveni yüksek bir neslin geldiğini belirterek, "Biz eğer, bu nesle doğru idealleri, düşünceleri anlatırsak ve kendi kültürümüzle ilgili bilgileri aktarırsak, inanın bu nesil, bugün gelip dayandığımız ve ilerleme imkanı bulamadığımız gelişme çizgimizi hızlandıracaktır. Anadolu Mektebi, mikro çalışmalar yaparak bu model arayışını sürdürmektedir." dedi.

YAYMAN; "KİTAPLAR BİZİ ÖZGÜR KILAR"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman da panelden çok etkilendiğini ve Mustafa Kutlu hayranı olduğunu bildirdi. Kitapların en güzel dostu olduğuna işaret eden Yayman, "Yemek yeriz karnımızı doyururuz. Güzel tatlılar yeriz mutlu oluruz. Ancak Ömer Seyfettin, Cemil Meriç ve Kemal Tahir'i okuduğumuzda ruhumuzu doyururuz. Modern insanın belki de en çok ihtiyaç duyduğu şey, ruhumuzu doyurmaktır. Bunun için de kitaplar çok önemli. İyi ki kitaplar var. Kitaplar bizi özgür kılar, görmediğimiz coğrafyalara götürür, tanık olmadığımız tecrübeleri edinmemizi sağlar ve kitaplar bizim merakımızı giderir." ifadesini kullandı. Yayman, gençlerin okuma sevgisine ve kitapla olan dostluğunu takdir ettiklerini belirterek, gençlere her konuda güvendiklerini kaydetti.

ERDEM: “ANADOLU BİN YILDIR YAZAR YETİŞTİRİYOR”

Konya’da böyle bir programa katılmanın mutluğunu yaşadığını ifade eden Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erden, Anadolu Mektebi öğrencilerini dilinden Mustafa Kutlu’yu dinlemenin ayrı bir gurur olduğunu söyledi. Anadolu’nun bin yıllık tarihi boyunca çok büyük şair ve yazarları yetiştirdiğini dile getiren Orhan Erdem, geleceğe inşa edecek gençlerin, yerli, milli ve manevi değerlere haiz donanımlı bir şekilde yetiştirilmelerinin, bu topraklarda yapabilecek en güzel faaliyet olarak gördüklerini vurgulayarak, "Bugünden itibaren 3 gün boyunca birçok okulumuzda bu faaliyet devam edecek. Panelde öğrencilerimiz, Türk hikayeciliğinin yarım asırlık yerli sesi Mustafa Kutlu'yu arkadaşlarına anlatacak. Bu süre içerisinde yaklaşık 200 Anadolu Mektebi öğrencisi Konya'nın misafiri olacak. Bu durum Türk edebiyatı ve Konya için önemlidir." dedi. Kitap okumanın gençlerin geçmişini unutmadan geleceğe yürümelerine vesile olacağını aktaran Erdem, geçlere kitap okumaları tavsiyesinde bulundu. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, öğrencilerin Türk hikâyeciliğinin yarım asırlık yerli sesi yazar Mustafa Kutlu'yu anlatacağını belirterek, "Bu süre içerisinde 200'e yakın Anadolu Mektebi öğrencisi Konya'nın misafiri olacak. Bu durum Türk edebiyatı ve Konya için önemlidir." dedi.

ALTAY: “KONYA DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKIYOR”

Konya’nın Anadolu’nun en güzel şehirlerinden birisi olduğunu söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “artık fiziki işlerimizi tamamlayarak birçok öncü projeye vesile olmaya başladık. Bizlerde belediye olarak birçok faaliyet yürütüyoruz. Selçuklu Belediyesi, Konya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi kapsamında yürüttüğümüz SEDEP Değerler Eğitimi projesi artık sadece Türkiye’de değil uluslararası bir boyut kazanmıştır. Şu anda 122 bin öğrenci 5 milyonun üzerinde kaynakla desteklenerek bizi biz yapan değerleri anlatıyor. Geçtiğimiz hafta çocuklarımız KKTC’de Türkiye’de değerlerini SEDEP’le anlatıyor’ projemiz kapsamında gerçekleştirildi. Şu anda öğrencilerimiz Saraybosna’da bir etkinlikte bulunuyorlar. Bunlarla birlikte Balkanların 6 ülkesinde SEDEP Değerler Eğitimimi kapsamında proje ve etkinliklerde bulunacaklar. Amacımız yeni nesile değerlerimizi anlatmaktır. Bu kapsamda Selçuklu Belediyesi olarak Selçuklu’daki tüm lise öğrencilerini Çanakkale’ye götürüyoruz. Bu projelerimizin başında da Milli Eğitim Bakanlığımız geliyor. Bu faaliyetlerde Konya elinden geleni yapacaktır. Bu programda gençlere büyük emeği olan Sami Güçlü hocamıza da teşekkür ediyoruz” dedi.

SADE: “OKUMAK BİLGİYİ GETİRİR”

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, gençlerin Mustafa Kutlu’yu okumasını büyük bir avantaj olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. gençlerin gözündeki ışıktan büyük umut duyduğunu dile getiren Sade, “buradaki öğrencilerin birçok özelliklerini gördüm. Okumak bilgiyi beraberinde getiriyor. Bilgi de insanı harekete geçirip tefekküre yönlendiriyor. Daha sonra bu insan güzel bir ideale kavuşuyor. Okumayı terk eden bir insan tüm bunlardan yoksun kalıyor. Eğer bunlar olmazsa taklit etmeye mahkum oluruz. Aklımızı başkalarına kiraya vermemek için çok okumalıyız ve ülkemizi her zaman yükseltmeliyiz” şeklinde konuştu.

ŞEKER: “GÖNÜL İNSANLARINA İHTİYACIMIZ VAR”

Hocalarını geçen gençleri görünce çok heyecanlandıklarını ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Anadolu Medeniyeti öğrencilerini takdir etti. Anadolu Medeniyetini kurun Sami Güçlü’ye de teşekkür eden Şeker, “bu başarıların devamı için hep beraber yürüyeceğiz. Gönül insanlarına ihtiyacımız var ve günümüzde Anadolu Medeniyeti gibi kuruluşlara ihtiyacımız var” dedi. Hz. Mevlana’ınn “bulunmadan dolmadan akmak ne hoş” sözünü örnek veren Şeker, gençlere bilgili olması gerektikleri  tavsiyelerde bulunarak konuşmalarına son verdi. Programın sonunda katılımcılar panelist öğrencileri hediye takdim ederek hatıra fotoğrafı çektirdiler.  Diğer taraftan alınan bilgiye göre  Yazar Mustafa Kutlu, sağlık sorunları nedeniyle programa katılmadığı öğrenildi. Servet R. Çolak – Memleket 

anadolu-mektebi--(11).jpg

anadolu-mektebi--(33).jpg

anadolu-mektebi--(1).jpg

anadolu-mektebi--(23).jpg

altay--(1).jpg

 

 

guclu-2.jpg

huseyin-yayman--(4).jpg

orhan-erdem--(8).jpg

seker--(2).jpg

anadolu-mektebi--(25).jpg

anadolu-mektebi--(17).jpg

anadolu-mektebi--(27).jpg

anadolu-mektebi--(15).jpg

anadolu-mektebi--(40).jpg