ANADOLU AJANSI ÖZEL HABER GÜNDEMİ

ANADOLU AJANSI ÖZEL HABER GÜNDEMİ

10 Ekim 2015

1- Yerli zırha ülkelerden yoğun talep

1- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun:

- "Üretim teknolojisi tamamen yerli bor karbürlü zırhlar hem ordumuz tarafından kullanılıyor hem de ihraç ediliyor"

- "Yirmiden fazla ülkeden talep alıyoruz ve bu ülkelere ihracatını gerçekleştiriyoruz. Şu anda 2016 için siparişler mevcut"

(Nuran Erkul/Ankara) (Fotoğraflı)

2- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan:

- "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Yönelik Kanun'a ilişkin etki analizi çalışmalarını tamamladık. Çalışmayla, bunun güçlü bir kanun olduğunu tesbit ettik ama bazı eksiklerimiz var. Duyurulmasında, hakların bilinmesi, kanunun tanıtılması, kanunun uygulaması noktasındaki süreçler ve sonrasında bazı eksikliklerimiz var. Bu etki analizinde amaç, kanunun açık noktalarını bulup bunu daha uygun hale getirmekti"

- "Üç tane ergenim var. Geçen WhatsApp grubu kurmak zorunda kaldım. Niye? Bunu kurunca okuyorlar ya da 'duymadım' diyemiyorlar. Artık, gördüklerini de görüyorum WhatsApp'tan. Şimdi bu bir strateji. Evin içinde sorunlarınız hep olacak, önemli olan soruna yaklaşım biçiminiz diye düşünüyorum ve bu yaklaşım biçiminde yeni teknikler üretmek, ilkeler koymak. Yani aile olmak böyle bir şey zaten"

- "Boşanma, neticeleri eğer iyi organize edilemezse kötüdür. Mesela ihmal edilmiş çocuklar, ortada bırakılmış çocuklar, nafakası ödenmemiş, beş parasız kalmış kadınlardır, tek ebeveynli kalmış ailelerdir esas sorun. Onların yeniden aile olmasını sağlayacak hem kültürel destekler hem de politika destekleri ve hukuksal destekler vermek gerekiyor"

(Merve Yıldızalp/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu:

- "BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'nda şöyle bir müjde vereceğiz. 'Türkiye'de 2023 yılına kadar, yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutladığımız güne kadar, dünyadaki 7 milyar insan için 7 milyar fidanı dikmiş olacağız.' Bu gerçekten dünyada büyük yankı uyandıracak. Her ülke böyle bir çalışma yapsa dünya zaten çölleşmeden kurtulur"

- "Çölleşme ile mücadelede 2 yıl dönem başkanlığını yapmış olacağım. Bu Türkiye'nin gücünü göstermesi, Türkiye'nin bu konuda yaptığı çalışmaların dünya tarafından takdir edilmesinin bir işaretidir"

(Zehra Aydın/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Konya Metrosu için ihaleye çıkılıyor

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin:

- "Konya’nın dört bir yanını birbirine bağlayacak Konya Metrosu Projesi'ne ilişkin hazırlıklar tamamlandı. 13 Ekim’de etüt, proje ve mühendislik hizmetleri ihalesine çıkılacak"

- "Konya’da toplu ulaşıma büyük rahatlık getirecek proje, toplam 44,7 kilometre uzunluğunda olacak"

(Arife Yıldız Ünal/Ankara)

5- Sigara yasağını delenlere ceza yağdı

- Kapalı mekanlarda tütün ve mamullerinin içilmesi yasağını ihlal edenlere, 2009'dan bugüne kadar yaklaşık 120 milyon lira ceza uygulandı

- Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Sertaç Polat:

- "Amacımız para cezası kesmek değil. Her geçen gün ihlallere daha az rastlar hale geldik. Vatandaşlar artık kanunu, kuralları benimsedi. Açık alanlar konusunda da büyük başarılar elde etmeye başladık"

(Zekeriya Karadavut/Kırıkkale) (Fotoğraflı)

6- "HDP, Kürt ve Türk kardeşliğine hançer saplıyor"

- Alternatif Politikalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Koçak:

- "HDP terörle arasına mesafe koyamadığı için Türk ve Kürt kardeşliğine hançer saplıyor. HDP barıştan, kardeşlikten ve demokrasiden bahsediyorsa terör örgütüne en büyük mücadeleyi onun başlatması, bunun sancaktarlığını yürütmesi lazım"

- "Şu anda eski yaşadığımız acı günlere Türkiye'yi döndürmek isteyen bir yüzle karşı karşıyayız. Tebessüm eden, güzel sözler söyleyen maske düştü, terörün çirkin yüzü görüldü"

(Halil İbrahim Sincar/Mardin) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Tüketicilere "9 ile biten etiket" uyarısı

- Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz: 

- "Tüketicinin zihnindeki fiyat eşiğinin birkaç kuruş altında olduğu için 'sonu 9 ile biten etiketler' aldatıcı oluyor. Tüketici ucuz ürün aldığını zannediyor ama yanılıyor"

- Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Piyasa İzleme Komisyonu Başkanı Cahide Pamuk: 

- "Etiketler yüzünden tüketici iki kez zarara uğratılmaktadır. Piyasada kullanılmayan bir kuruşların en kısa zamanda fiyat etiketinden kaldırılması gerekir"

- Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük:

- "Tüketiciler sonu 9 ile biten etiketlerin cazibesine kanıp da alışveriş çılgınlığına kapılmasın"

(Uğur Aslanhan/İstanbul)

8- Siber güvenliğe yerli çözümler geliyor

- HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay:

- "Siber güvenlik son yıllarda çok önemli bir hale geldi. Türkiye'de siber güvenliğin mükemmelliyet merkezi olmaya çalışıyoruz"

- "Bunun için çok önemli Ar-Ge projelerimiz var. Yakın zamanda siber güvenlikte ses getirecek çözümler üreteceğiz"

(Göksel Yıldırım/Necip Fazıl Çelik/Ankara) (Görüntülü)

9- Gübre ve yemde KDV'nin kaldırılması sofrayı da ucuzlatacak

-Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi:

- "Hem gübrede hem de yemde KDV’nin kaldırılacak olması üreticinin ciddi oranda girdi maliyetlerini azaltacaktır. Bu da halkımızın sofrasına ucuzluk olarak yansıyacaktır"

- TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin:

- "Gübre maliyeti, üreticilerin toplam maliyetinin yüzde 30'una denk geliyor. Gübrede KDV'nin düzenlenmesi vaadi yerine getirilirse üreticinin maliyetlerine yüzde 15-20 katkı sağlayacak"

- TÜRKİYEM-BİR Başkanı Ülkü Karakuş:

- "Yemde KDV indiriminin hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren üreticiye tam anlamıyla yansıtılabilmesi için yem sanayi ham maddelerinin KDV'sinin de indirilmesi gerekli. Bu vaad gerçekleşirse yemde yüzde 6-7 civarında çiftçi için fiyat avantajı oluşacaktır"

(Merve Özlem Çakır/Ankara)

10- Kredi faizleri son 9 ayda 300-350 baz puan yükseldi

- Konut, taşıt ve ihtiyaç kredi faiz oranları yıl başından bu yana 9 aylık dönemde yaklaşık 300-350 baz puan artış gösterdi

- 7 Haziran seçimlerinin ardından kredi faiz oranlarında 200 ila 250 baz puan artış yaşandı

- Konut kredisi faiz oranı 9 ayda yüzde 10,97'den yüzde 14,09'a yükseldi

(Murat Birinci/İstanbul)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı