Anadolu Ajansı İstanbul Photo Awards 2017 sergisi MSGSÜ'de açılacak

Anadolu Ajansı İstanbul Photo Awards 2017 sergisi MSGSÜ'de açılacak

MSGSÜ Rektör Yardımcısı Prof. İdrisoğlu:- "Bizim 'gelenekten geleceğe' diye özetlediğimiz özgün bir yapımız olduğunu ve bu özelliğimizle de kültür ve sanat hayatında var olmaya devam ettiğimizi düşünüyoruz"- AA Kurumsal İletişim Direktörlüğü Uzman Yardımc

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı (AA) İstanbul Photo Awards 2017 sergisi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) 2017 yılı kültür sanat etkinlikleri kapsamında ziyarete açılacak.

Üniversitenin Fındıklı'daki kampüsünde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Alev İdrisoğlu, MSGSÜ'nün 135 yıllık köklü bir geçmişe sahip sanat eğitim kurumu olduğunu belirterek, "Bizim 'gelenekten geleceğe' diye özetlediğimiz özgün bir yapımız olduğunu ve bu özelliğimizle de kültür ve sanat hayatında var olmaya devam ettiğimizi düşünüyoruz." dedi.

İdrisoğlu, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki "Beş Kubbe" salonunda açılacak sergilere ilişkin şu bilgileri verdi:

"2 Şubat-30 Mart arasında Victor Vasarely Türkiye Retrospektifi sergimiz var. Bu Arkas Holding tarafından, üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen bir sergi. 7 Nisan-10 Mayıs'ta Aydın Ayan'ın 'Sır' isimli kişisel sergisi yer alıyor. 11 Mayıs-11 Haziran'da Mustafa Ata'nın kişisel sergisi var. Bu sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığının katkılarıyla açılacak. 11 Eylül-30 Ekim'de, 'Hatırla' isimli, Balkan Naci İstimyeli'nin kişisel sergisi yer alıyor. 1-30 Kasım'da Mevlüt Akyıldız'ın 'Gecenin Yolculuğu' sergisi, 7 Aralık 2017 ile 7 Ocak 2018 arasında ise Nedret Sekban'ın, 'Hayat-Ölüm Arasında' kişisel sergisi var."

"Tek Kubbe" salonunda 1-30 Mart'ta Sevgi ve Hayri Karay'ın "HAL-ler" isimli sergisinin görülebileceğini dile getiren İdrisoğlu, 1-30 Haziran'da Gaye Kırlıdökme Belen'in "Katmanlar", 14 Kasım-10 Aralık'ta ise İrfan Okan'ın kişisel sergilerinin açılacağını ifade etti.

Alev İdrisoğlu, etkinlik programında iki farklı serginin de yer aldığına vurgu yaparak, "1-16 Nisan 2017'de Anadolu Ajansı İstanbul Photo Awards 2017 sergisi olacak. Aslında bu sergiyi geçen sene yapmayı düşünmüştük ama tarih yüzünden bir sıkıntı olmuştu. Bu sene bu değerli sergiyi burada yapmayı planlıyoruz. 24 Nisan-13 Mayıs'ta Fotoğraf Kitabı Festivali Fotoğraf sergisi de Tek Kubbe salonumuzda yer alıyor." diye konuştu.

- "İstanbul Photo Awards 2017'ye başvurular devam ediyor"

AA Kurumsal İletişim Direktörlüğü Uzman Yardımcısı Burcu Solmaz da "Anadolu Ajansı İstanbul Photo Awards 2017" sergisinin MSGSÜ'nin Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde ziyarete açılacağını söyleyerek, "AA, İstanbul Photo Awards 2017 projesini bu yıl üçüncü kez düzenliyor. Başvuruları hala devam ediyor. Uluslararası anlamda önemli bir yarışma ve bu yarışmaya da dünyanın dört bir yanından foto muhabirleri başvuruda bulunuyor. Mart ayında neticelenecek yarışmamız. 1 Nisan-16 Nisan tarihleri arasında da MSGSÜ Tophane-i Amire Sergi Salonunda sergimizi açacağız." açıklamasını yaptı.

Arkas Sanat Birimi Direktörü Niko Filidis, Vasarely'nin 1970'li yılların en önemli sanatçılarından olduğunu belirterek, sanatçının resim dışında, moda ve günlük hayatta bilinen birçok şeye el atmış olduğunu vurguladı.

Renault'un ambleminin de Vasarely tarafından ortaya konulduğunu hatırlatan Filidis, "Bu sergiyi, Vasarely'nin Fransa'da kurduğu bir vakıf iş birliği ile açmaya karar verdik. Buna Arkas koleksiyonu, Macaristan'daki Peç Müzesi, Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi ve Renault koleksiyonu dahil." ifadelerini kullandı.

Niko Filidis, serginin 2 ay boyunca İstanbul'da açık olacağının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Neden Victor Vasarely diye sorarsanız, bunun en büyük nedeni, bu insanın figürle değil tamamen beyin ve geometriyle çalışması. Hatta onu bir ara retina düşmanı ilan etmişlerdir. Çünkü gözü yanıltan, yönlendiren, biçimlendiren, bakışa anlam veren bir geometriyle çalışıyor. Bunun benzer örneklerini de İslam eserlerinde görebiliyoruz. O açıdan bizim için çok önemliydi. Biz büyük çaba ve gayretlerle bu eserleri İstanbul'a taşıyoruz."

Sergide 73 eserin görülebileceğine dikkati çeken Filidis, halı, heykel, dokuma ve yağlı boya eserlerin sergileneceğini aktardı.

- "İnsanın kendinden kendine yolculuğuyla bağlayıp böyle bir sergi hazırladım"

Çağdaş Türk sanatının öncü isimlerinden Balkan Naci İslimyeli de kişisel sergisinde 45 yıllık kariyerinden seçilmiş pasajlar olacağını ifade ederek, "Bunun yanı sıra son yapıtlarım da yer alacak. Bu yapıtlar disiplinlerarası işler. Tuval, enstalasyon, video art örnekler var. Bu çeşitlilik içinde fotoğraflarım var. Çağdaş bir sanatçının geniş perspektifi içinde ve 45 yıl süresince nereden nereye geldiğini gösteren toplu bir gösteri olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Sanatçı Sevgi Karay ise 1 Mart'ta açılacak "HAL-ler" isimli sergide eşi Hayri Karay ile kendi eserlerinin bulunacağını belirterek, kendi eserlerinin metal, eşinin eserlerinin de demir, taş ve ahşap olduğunu kaydetti.

Sergi için, okuduğu bir kitaptan etkilendiğini vurgulayan Karay, "O kitaptaki bir hikayenin sergisi diye düşündüm. Kuşların yolculuğunu anlatıyor. Ben de bu yolculuğu, insanın kendinden kendine yolculuğuyla bağlayıp böyle bir sergi hazırladım." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :