Ana yüreği "evladının kalbi" için çarpıyor

Ana yüreği "evladının kalbi" için çarpıyor

Kalp nakli bekleyen, yürümeye hali kalmasa da hemşirelik hayalinden vazgeçmeyen 18 yaşındaki Burçin'e, annesi Nilüfer Meşe destek oluyor- Burçin ile sınıfta ders dinleyen annesi, kızının staj yaptığı toplum sağlığı merkezi odasının kapısında da "Evladına

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Kalp yetmezliği nedeniyle nakil bekleyen, yürümeye hali kalmasa da hemşirelik hayalinden vazgeçmeyen 18 yaşındaki Burçin'i, annesi Nilüfer Meşe derslerinde ve stajında yalnız bırakmıyor.

Van'da yaşayan Aydın (43) ve Nilüfer Meşe (38) çiftinin dört çocuğundan Burçin'in, 16 yaşında geçirdiği zatürre nedeniyle kalbi büyüdü.

Aile, kalp yetmezliği nedeniyle sık sık nefes alamamaya, yürüyememeye ve bilincini kaybetmeye başlayan kızlarının tedavisi için geçen yıl ekimde Bornova'nın Yeşilova semtine taşındı. Ticaretle uğraşan baba Aydın Meşe de Van'daki işlerini devredip, İzmir'de aşçılık yapmaya başladı.

Aylarca Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gördükten sonra yapay kalple hayata tutunmaya çalışan Burçin ise hemşire olma hayalinden vazgeçmedi.

Haftada 3 gün Güzelcan Kardeşler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine, staj için de Bornova'daki 8 No'lu Toplum Sağlığı Merkezine giden Burçin'i, annesi Nilüfer Meşe yalnız bırakmıyor.

İlkokul mezunu Nilüfer Meşe, kızını tekerlekli sandalyesiyle okula götürüyor, onunla sınıfa girip ders dinliyor, staj günleri de toplum sağlığı merkezinin kapısında bekliyor.

- "Aslında kalp çıkmıştı ama kısmet olmadı"

Nilüfer Meşe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının 16 yaşındayken zatürre olduğunu, o günden sonra yüzlerinin hiç gülmediğini söyledi.

Çok halsiz kalan Burçin'e önce yapay kalp takıldığını anlatan Meşe, bir türlü iyileşmeyen kızının durumuna çok üzüldüğünü ama ona belli etmediğini belirtti.

Hep "iyi bir haber" beklediklerini dile getiren Meşe, "Aslında bir kalp de çıkmıştı. Ama Burçin'in boyu 3-4 santimetre daha uzunmuş, kalp uymadı. Doktoru dedi ki o kalbi takarlarsa ömür boyu ilaç kullanacakmış. Takmadılar, kısmet değilmiş." diye konuştu.

Burçin'i her gün okula götürdüğünü ifade eden Meşe, "Beraber okula gidiyoruz, teneffüslerde camı açıyorum, öğretmenleri izin verirse derse de giriyorum, arka sırada oturuyorum, hep nefesine bakıyorum. Arkadaşlarının başına toplanmamasını rica ediyorum, çünkü nefes alamıyor. Sonra yemeğini yediriyorum, böyle geçiyor. Okul bitince de dönüyoruz." dedi.

Kızının okuldaki arkadaşlarını görünce "Keşke benim de çocuğum koşabilse" diye düşündüğünü anlatan Meşe, hastalanmadan önce okula gidip Burçin'i seyretmediği için çok pişman olduğunu söyledi.

Toplum sağlığı merkezine de birlikte gittiklerini ifade eden Meşe, "Kapıda kızımı bekliyorum, yorulmasın, üzüntü yapmasın diye. Kızım staj yaparken doktor bana bakıyor, üzülüyor galiba, 'İçeri girebilirsin' diyor. Odaya girip suyunu, ilacını veriyorum. Kızımın yeni bir kalple iyileştiğini, mezuniyetini görmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Baba Aydın Meşe de kızının kalp hastalığının tüm hayatlarını değiştirdiğini kaydederek, "Van'da iş yerimiz vardı, işlerimiz iyiydi. Burçin nakil olsun diye her şeyi bırakıp İzmir'e geldik. Burada aşçılık yapıyorum, yeter ki o iyi olsun." diye konuştu.

- "Ben de hayat kurtarmak istiyorum"

Kalp nakli bekleyen Burçin Meşe de 18 yaşının güzelliklerini yaşayamadığını belirtti.

Son 2 yıldır hemen hemen hiç yürüyemediğini söyleyen Meşe, İstanbul ve İzmir'deki hastanelerde aylarca tedavi gördüğünü, buna rağmen nefes almakta zorluk yaşadığını, sık sık fenalaştığını ve kendini hep "eksik" hissettiğini anlattı.

Bir çantada taşıdığı yapay kalbinin de "yetersiz" kaldığını belirten Meşe, şöyle devam etti:

"Doktorlar 'nakil' diyor ama kalp yok. Her telefon çalışında umutlanıyoruz. Yürüyerek gittiğim okullara şimdi tekerlekli sandalyelerle ulaşmak çok ağır geliyor. İyileşirsem ben de başkalarını iyileştirmek için çalışacağıma söz veriyor, dualar ediyorum. Hayallerim var, her yatağa yattığımda nakil hayal ediyorum. Ben de hayat kurtarmak istiyorum. Doktorları görünce daha da hevesleniyorum. Organlar niye toprak altına gitsin ki insanlara can olsun."

- "Burçin çok azimli"

Burçin'in staj yaptığı toplum sağlığı merkezinin doktoru Elvan Erdurcan, genç kızı hep yüreklendirdiklerini, iyi bir sağlık personeli olarak yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

En kısa sürede Burçin'in nakil olmasını istediklerini belirten Erdurcan, "Eğitimi için destek olmaya çalışıyoruz, ciddi bir sağlık sorunu var. Onun hiçbir şeyden mahrum kalmasını istemiyorum. Ailesi çok fedakar, Burçin de çok azimli. Umarım başaracaklar." dedi.

EÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Yağdı da Burçin için kalp naklinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Boy ve kilo önemli. Verici, alıcıya göre daha kısa ve zayıfsa nakil yapamıyoruz. Hastalarımız için uygun kalbin bağışlanmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :