Amerikalı General Charles Cleveland:

Amerikalı General Charles Cleveland:

"El Kaide’nin Afganistan’da Taliban’la daha fazla çalışmaya başladığını düşünüyoruz"

WASHINGTON (AA) - Afganistan’daki Kararlı Destek Misyonu yetkilisi Amerikalı General Charles Cleveland, terör örgütü El-Kaide’nin Afganistan’da Taliban ile daha yakın çalışma içerisine girdiğini bildirdi.

Kararlı Destek Misyonu sözcülerinden Cleveland, Afganistan’dan video konferans yöntemiyle, Pentagon’daki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

El-Kaide’nin Afganistan’da varlığı ve Taliban’la ilişkisine dair bir soru üzerine Cleveland, Afganistan'da iki örgütün yakından çalışma içerisini girdiğine dikkati çekti.

Cleveland, "Sadece kendi başlarına Afganistan hükümetine reel bir tehdit oluşturduklarını tahmin etmiyorum ancak El Kaide’nin Taliban’la daha fazla çalışmaya başladığını düşünüyoruz. Bu Taliban’a ivme kazandırabilir. Dolayısıyla onlar kapasite, beceri ve bu tür şeyler sunabilir." diye konuştu.

El-Kaide lideri Eymen el Zevahiri’nin Taliban’ın yeni lideri Molla Aktar Mansur’a bağlılık yemini ettiğini anımsatan Cleveland, "O andan itibaren karşılıklı bir ilişkiye şahit oluyoruz. Onların daha fazla birlikte çalıştıklarını görüyoruz." ifadesini kullandı.

Cleveland, El-Kaide’nin Afganistan’daki savaşçılarının sayısının 100 ile 300 arasında olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.

General Cleveland, "Önemli ölçüde sayıları azaltılsa da onların çok hızlı bir şekilde yeniden yapılanma kabiliyetleri var ve hala tehdit oluşturabilirler." dedi.

ABD güçlerinin ocak ve mart ayları arasında Afganistan’daki El-Kaide ve DAEŞ militanlarına yönelik hava saldırıları düzenlediği bilgisini veren Cleveland, geçtiğimiz ay ise 19 hava saldırının gerçekleştirildiğini açıkladı.

Cleveland, ilk başta yaklaşık 3 bin olarak tahmin ettikleri Afganistan’daki DAEŞ militanlarının sayısının hava saldırılarının etkisiyle bine gerilediğini düşündüklerini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :