Ameliyat olmasaydı ayağını kaybedecekti

Ameliyat olmasaydı ayağını kaybedecekti

Konya’da, berberlik yaparak geçimini sağlayan Naci Atay, ayak ağrısı ve ayak uyuşması şikayeti ile gittiği hastanede 48 saat içinde ameliyata alınmasaydı sağ ayağını kaybedecekti.

Konya’nın merkez Selçuklu ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki Naci Atay, ayak uyuşması ve ayak ağrıları şikayetiyle gittiği hastanede 48 saat içinde ameliyata alınmadığı takdirde ayağının yetilerini kaybedeceği söylendi. Aynı gün ameliyata alınan Atay, üç saat süren ameliyatın ardından eski sağlığına kavuştu.
Hastalığının ayak düşmesi olduğunu söyleyen Naci Atay, “Hastanede çekilen MR’dan sonra bize 48 saat içerisinde hemen müdahale edilmesi söylendi. Parmaklarımızı kaybedebileceğimizi hatta ayağımızı dahi kaybedebilme ihtimali olduğu söylendi. Bunun üzerine ameliyata girdim. Sonraki süreçte zaten ameliyattan çıktığımda biraz ayaklarımı oynatabildiğimi hissettim. Yani ayağını kaybedersin dediklerinde parmaklarımda doku kaybı vardı. Ondan sonraki süreçte verilen egzersizleri yapıyorum. Hastalığın olduğu yerde kaldığını ilerlemediğini gördüm. Şuan iyiyim. Yeni ameliyat olmama rağmen ve egzersizlere devam edeceğim. Bunu iki ay gibi iki buçuk ay gibi tam iyileşme sürecinin alacağını söylediler” dedi.
Ameliyatı gerçekleştiren Konya Hospital Ortopedi Travmatoloji ve El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, şöyle konuştu: “Hastamız sağ bacakta şiddetli ağrı ve ayak bileği ile ayak parmaklarını kendine çekememe kuvvet kaybı şikayetiyle bize başvurdu. Bu tür durumlar bel fıtıklarının çok ileri safhalarında sinirleri fıtık veya fıtık parçalarının ciddi derecede sıkıştırdığı yerlerde olabiliyor ve acil müdahale gerektiriyor. Aksi takdirde kalıcı motor kayıp dediğimiz kas kuvvetinin geri dönüşümsüz kayıpları ortaya çıkabiliyor."
Hastada bu durumu tespit ettikten sonra acilen bel ameliyatı için hastaneye yatırdıklarını belirten Öğün, sözlerini şöyle tamamladı: "Hızlı bir şekilde ameliyata aldık. Parçalanmış fıtıkları vardı. Onları temizledik. Sinirleri rahatlattık. Ameliyat sonrası kayıp olan hareketlerinde bir geri dönüş başladı. Bundan sonra daha iyiye gideceğini ümit ediyor ve bekliyoruz. Takibini yapacağız. Burada önemli olan nokta bel fıtığının bu derecelere gelmeden önce gereği halde uygun müdahaleyle sinirlere risk teşkil etmeden tedavi edilmesinin önemini vurgulamak. Sinir hasarı ileri derecede olduğu zaman önce ifade ettiğim gibi geri dönüşümsüz bir hal alabiliyor. Üzerinden özellikle vakit geçmişse ve ne kadar geç müdahale edilirse o kadar kalıcı felç adalelerde kalıcı felç olasılığı artıyor.”iha