Amaziglerin yılbaşı kutlamaları

Amaziglerin yılbaşı kutlamaları

Amazigler, 2 bin 966 yıldır bayram olarak kutladıkları 12 Ocak'taki yılbaşı için Fas'ın Tiznit kentinde program düzenledi

Kuzey Afrika'nın en büyük bedevi kabilelerinden Amazigler (Berberiler), 2 bin 966 yıldır bayram olarak kutladıkları 12 Ocak'taki yılbaşı için Fas'ın Tiznit kentinde program düzenledi.

Amaziglerin yoğun olarak yaşadığı, Fas’ın güney kesiminde yer alan Tiznit kentinde yerel sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Fas Vatan Sevgisi Derneği tarafından düzenlenen programa Sus Bölge Valisi Zeynep el-Advi, bölgenin ileri gelenleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program çerçevesinde sadece yılbaşına özel olarak pişirilen yöresel yemek “Tagula” hazırlandı. Tagula, Kuzey Afrika’nın en büyük yemek öğünü olma özelliği taşıyor. Yaklaşık 3 metre çapında ve 15 santim derinliğinde yuvarlak büyük bir tepside sunulan yemek için 150 kilo buğday kullanıldığı belirtildi.

Amazig kültürü araştırmacısı ve Agadir Üniversitesi'nde akademisyen Hüseyin el-Yakubi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Amazig, Kuzey Afrika’da bilinen ve kullanılan bir takvimdir. Hicri, Miladi ve Arap takvimleri gibi Amazig Takvimi’ni de günlük hayatımızda kullanıyoruz” dedi.

Amazig yılbaşısının aynı zamanda yeni tarım yılı kutlamalarıyla beraber yapıldığını belirten Yakubi, bu kutlamalarla yeni tarım yılının bereketli olması temennisinde bulunulduğunu dile getirdi.

Tarihleri, Hz. İsa'nın doğumu olan miladi takvimin başlangıcından 950 yıl öncesine dayanan Amazigler, Kuzey Afrika'da özellikle Fas, Cezayir, Tunus, Mısır ve Libya'nın bazı bölgelerinde yaşayan en eski halklardan biri olarak biliniyor.

Fas'ın 39 milyonluk nüfusunun yaklaşık 11 milyonunu Amazigler oluşturuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı