AMATEM İş-Uğraş ve Meslek Edindirme Atölyeleri açılış töreni

AMATEM İş-Uğraş ve Meslek Edindirme Atölyeleri açılış töreni

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Ünüvar:- "(Madde bağımlılığıyla mücadelede) İnsanları kurtarsanız bile bir müddet sonra siz onlara toplumda uygun bir yer edinmesini sağlayamıyorsanız, tekrardan uyuşturucu tacirlerinin pençesin

ANKARA (AA) - TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, madde bağımlılığıyla mücadele konusuna ilişkin, "İnsanları kurtarsanız bile bir müddet sonra siz onlara toplumda uygun bir yer edinmesini sağlayamıyorsanız, tekrardan uyuşturucu tacirlerinin pençesine düşebiliyorlar." dedi.

"AMATEM İş-Uğraş ve Meslek Edindirme Atölyeleri Açılış Töreni", kurumun Yenimahalle ilçesindeki merkezinde gerçekleştirildi.

Törende konuşan Ünüvar, bağımlılığın sadece Türkiye'ye değil dünyaya özgü bir durum olduğunu belirtti.

İnsanların giderek daha çok bağımlı hale geldiğine işaret eden Ünüvar, sigara, alkol, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığının birbiriyle ilişkisi olduğunu söyledi.

Uyuşturucuyla ilgili devletin üç temel görevi olduğunu anlatan Ünüvar, "Toplumun uyuşturucu maddeyle buluşmasını engellemek, uyuşturucu bağımlısı olmuş vatandaşlarımızı uyuşturucu bağımlılığından kurtarmak ve bağımlılıktan kurtulmuş bireylerin kendi ayakları üzerine durabilmesini sağlamaktır." diye konuştu.

Ünüvar, ömrünü madde bağımlılığı mücadelesine adamış akademisyen ve bürokratlar olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Özellikle madde bağımlısı olmuş bireylerin tedavisi zor. Tedavi olmuş bireylerin topluma kazandırılması da bir o kadar zor. Bu çerçevede devletimizin, hükümetimizin yaptığı çok önemli şeyler var. Örneğin 2014'te acil eylem planı başladı. 8 bakanlık bu acil eylem planının bir parçası halinde çok yoğun bir şekilde çalıştı, çok yoğun bir şekilde de çalışmaya devam ediyor."

Ünüvar, İŞKUR müdürlerinin gündemindeki en önemli maddelerden birinin bağımlılıktan kurtulmuş bireylerin iş ve aş sahibi olmasını sağlamak olduğunu dile getirerek, "Bu çok önemli bir şey. Çünkü insanları kurtarsanız bile bir müddet sonra siz onlara toplumda uygun bir yer edinmesini sağlayamıyorsanız, tekrardan uyuşturucu tacirlerinin pençesine düşebiliyorlar." ifadelerini kullandı.

- "Yerli modellerle gerekli çalışmaları yapacağız"

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin ise bağımlılığının öneminin her geçen gün arttığına vurgu yaptı.

Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde bağımlılıkla ilgili ciddi mücadele programlarının hayata geçirildiğini aktaran Zengin, "İnşallah burada hem bilimsel bir veri kullanarak hem de kendi kültürel değerlerimizden, inanç değerlerimizden faydalanarak oluşturacağımız yerli modellerle biz de bu önemli mücadeleyle ilgili gerekli çalışmaları en iyi şekilde yapacağız." dedi.

- "Her geçen yıl daha fazla hizmet veriyoruz"

Ankara AMATEM'in 2004'te açıldığını anımsatan Zengin, madde bağımlılığı konusunda dünyada ve Türkiye'de artış olduğunun altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Özellikle yataklı hizmet kapasitesi artırılmadı. Bir hekim adına böyle bir alanda faaliyet gösterebilmek özveri gerektiriyor. Ama hastane çalışanları yıllar içerisinde gerçekten bu özveriyi gösterdiler. Her geçen yıl daha fazla sayıda hastaya hizmet verme noktasında bir çabamız oldu.

2004'ten bu yana bir doygunluğa ulaşıp orada kalma değil, gerek ayakta hizmet gerek yatan hasta sayısıyla hizmet verme konusunda Ankara Numune AMATEM'in bir performansı var. Bugün itibarıyla yılda 30 bin hastaya ayakta, yaklaşık 700 hastaya yatarak hizmet veren bir kurum olarak Ankara AMATEM çalışmalarına devam ediyor."

Meslek edindirme atölyelerinin önemine değinen Zengin, bu konuda uygulamaya geçirilecek yeni projeler hakkında bilgi verdi. Zengin, OSTİM'de 12 dönümlük arazi üzerine bir merkez inşa edileceğini, madde bağımlılığıyla mücadelede başarılı olan bireylerin bu merkezde hayatını devam ettirebilecek iş eğitimini alacaklarını ifade etti.

Törenin ardından madde bağımlılığı ile mücadelede bütüncül yaklaşımın önemi ile bağımlılık tedavisinde kurumsal iş birlikleriyle gerçekleştirilen rehabilitasyon hizmetlerinin faydalarına dikkat çekmek amacıyla konferans düzenlendi. Konferanstan sonra AMATEM'in meslek edindirme atölyelerinin açılışı gerçekleşti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı