"Amacım İsraillilerden arınmış eski Kudüs'ü göstermek"

"Amacım İsraillilerden arınmış eski Kudüs'ü göstermek"

Ressam Kawasmi:- "Harpler ve işgaller Kudüs'ü mahvetti. Ben bir ressam olarak tarihi yapıların nasıl yok olduğuna şahidim. Bunları gelecek nesillere göstermek için çiziyorum"- "Seyahat ederken vize konusunda sorun çıkarıyorlar. Dünya genelindeki imkanlar

İSTANBUL (AA) - Filistinli ressam Shehab Kawasmi, Mescid-i Aksa'nın ve Kudüs sokaklarının yüz yıl önceki hallerini çizdiğini ve amacının insanlara İsraillilerden arınmış olan eski Kudüs'ü göstermek olduğunu ifade ederek, "Kudüs aslında yeni neslimizin sandığı gibi bir şehir değil. Gerçek Kudüs'te İsrailliler yoktu." dedi.

Türkiye Dergiler Birliği ile Dünya Dergiler Birliği tarafından düzenlenen "8. Uluslararası Dergi Fuarı"na 23 ülkeden sanat, çocuk, mizah, tarih, edebiyat, ekonomi, gençlik gibi alanlarda yayın yapan 100 dergi katıldı.

Sirkeci Tren Garı'nda gerçekleştirilen fuarın konuğu olan Kawasmi, AA muhabirine açıklamada, Kudüs'ten geldiğini ve fuara kara kalem çalışmalarıyla katıldığını söyledi.

Kawasmi, eserlerinde sadece Kudüs sokaklarını, Kudüs'teki tarihi İslami yapıları ve Mescid-i Aksa'yı ele aldığını belirterek, resimleri gelecek nesillere miras bırakmak istediğini dile getirdi.

25 yıldır resimle uğraştığına dikkati çeken Kawasmi, şunları kaydetti:

"Mescid-i Aksa'nın ve Kudüs sokaklarının yüz yıl önceki hallerini çiziyorum. Amacım insanlara İsraillilerden arınmış olan eski Kudüs'ü göstermek. Kudüs aslında yeni neslimizin sandığı gibi bir şehir değil. Gerçek Kudüs'te İsrailliler yoktu. Eskiden insanlar Filistin'de mutluydu ve her şey daha güzeldi, daha canlı bir yaşama sahipti insanlar. Siyasette de ekonomide de refah düzeyi daha yüksekti. Harpler ve işgaller Kudüs'ü mahvetti. Ben bir ressam olarak tarihi yapıların nasıl yok olduğuna şahidim. Bunları gelecek nesillere göstermek için çiziyorum."

- "Filistin'i insanlara anlatmak istiyorum"

Kawasmi, içinde kendi çizdiği resimlerin de yer aldığı, Kudüs'ün tarihini anlatan bir kitap hazırladığına değinerek, "Kitabımın ismi 'Bir Varmış Bir Yokmuş', 30 senelik çabalarım sonucunda yayımlandı. Şimdilik İngilizce ve Arapça olarak var. Türkiye'deki insanlara bu kitabı gösterip, bir dergide Türkçe çevirilerinin yer almasını istiyorum." diye konuştu.

Fuara ilk kez katıldığına vurgu yapan Kawasmi, "Benim Kudüs'te kendime ait bir galerim var ve Filistin dışından sanatçılarla da çalışıyorum. Bir derginin grafik tasarımını yapıyorum. İnşallah her sene buraya katılmak ve işgal altında kalmış Kudüs'ü, Filistin'i insanlara anlatmak istiyorum. Ben Kudüs'te doğdum ve benim gözümde bu şehir çok değerli. Kudüs'e elimden geldiğince bir şeyler katmaya çalışıyorum. Hedefim ve tek hayalim bu." ifadelerini kullandı.

Filistinli sanatçıların, eserlerin ağırlıklı olarak Kudüs'ü ele aldıklarına işaret eden Kawasmi, şöyle devam etti:

"Dünya genelindeki çeşitli sanatçılar gibi farklı alanlara yönelmektense Kudüs'e odaklanarak sanatlarını sürdürüyorlar. Filistin'de sanatçılara genel olarak yasaklar olmasa da bazı alanlarda kısıtlamalar var. Seyahat ederken vize konusunda sorun çıkarıyorlar. Dünya genelindeki imkanlar bizim sanatçılarımız için yok ama buna rağmen sanat hayatımızda her gün yeni gelişmeler kaydediliyor. Filistin'i konu alan sanatların kendine ait bir üslubu var ve İsrail hükümeti altında ezilen insanların durumunu, Filistinlilerin dayanışmasını anlatıyor."

- "Erdoğan'ı çok seviyorum"

Shehab Kawasmi, Filistinli sanatçıların önemsenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Filistin'de geçimlerini sadece ressamlık üzerinden sağlayan insanlar var. Bu sanatçılar Avrupa ülkelerine, Tunus ve Cezayir gibi bir çok ülkede fuarlara, konferanslara katılıyor ama bir çoğu başarılı olmalarına rağmen gerekli maddi imkanlar olmadığından dolayı bir çok şeyden geri kalabiliyor." dedi.

Türk halkını ve Türkiye'yi çok sevdiğini de sözlerine ekleyen Kawasmi, şunları aktardı:

"Ben Erdoğan'ı çok seviyorum. Bir Arap vatandaşı olarak Erdoğan'ı ve Türk halkını önemsiyoruz. Çok muhterem, çok cana yakın insanlar ve Türkiye'nin kültür ve sanat alanında, askeri, siyasal alanda çok büyük ilerlemeler kaydettiğine şahidiz. 15 Temmuz darbe girişiminin küresel güçlerden kaynaklandığını düşünüyoruz ama Erdoğan, Türkiye'yi virüs kapan bir hasta gibi her yönden iyileştirmek için yol alıyor. Türkiye, tüm İslam alemine gerçekten öncü bir devlet olma konumuna doğru gidiyor ve bunu başarabilecek nadide ülkelerden birisi."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :