Altının gramı 100 TL'nin altına geriledi

Altının gramı 100 TL'nin altına geriledi

İSTANBUL (AA) - Altının gram fiyatı, dolardaki yükselişe rağmen, ons fiyatının sert şekilde gerilemesiyle 100 TL'nin altına indi.Dün, dolar/TL'nin tarihi en yüksek seviyesini görmesine paralel...

İSTANBUL (AA) - Altının gram fiyatı, dolardaki yükselişe rağmen, ons fiyatının sert şekilde gerilemesiyle 100 TL'nin altına indi.

Dün, dolar/TL'nin tarihi en yüksek seviyesini görmesine paralel 101,52 TL ile son bir ayın en yüksek seviyesini gören altının gram fiyatı bugün ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından ons fiyatının gerilemesi ile 98,50 TL'ye kadar düştü. Altının gram fiyatı şu dakikalarda 99,80 TL seviyelerinde işlem görüyor.

Uluslararası piyasalarda ise altının ons fiyatı 1.179,72 dolara gerileyerek son iki ayın en düşük seviyesini gördü.  Altının ons fiyatı en son 5 Ocak'ta 1.178,29 doları görmüştü.

Fed'in normalleşme duruşunu korumaya devam ettiği ortamda ABD kaynaklı verilere artan bağımlılık ve son dönemde açıklanan makro ekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi doların küresel çapta değer kazanmasına neden olurken bu durum diğer emtialarla birlikte altın fiyatlarından baskı oluşturuyor.

Analistler, altında talep kaynaklı endişelerinde halen sürdürdüğünü bu durumunda altın fiyatlarını baskıladığını ifade ederken, teknik olarak altının ons fiyatında 1.180 doların destek konumunda olduğunu 1.190 doların altında kapanış gerçekleşmesi durumunda aşağı yönlü seyrin sürebileceğini dile getiriyor.

Altının gram fiyatında dolar/TL'deki hareketin belirleyici olmaya devam edeceğini belirten analistler, teknik olarak 101 TL'nin direnç, 98,30 TL'nin ise destek olarak takip edileceğini ifade ediyor.

Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede tarımdışı istihdamın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin altında sert aşağı yönlü hareketin görülmesine neden olduğunu söyledi. 

Karabulut, altının ons fiyatında 1.190  dolar üzerindeki tutunmaların yükseliş getirebileceğini fakat bu seviyenin altında tutunma görülürse 1.130 dolara doğru bir hareket görülebileceğini dile getirdi.

Altın gram fiyatı incelendiğinde ise dolar/TL'deki hareketin daha belirleyici olduğunu ifade eden Karabulut, "Altının gram fiyatında 98.70 TL'nin üzerinde tutunma yükseliş hareketinin devam etmesine neden olabilir, özellikle altın onsta toparlanma görülür ve dolar/TL'de önümüzdeki günlerde 2,63’ün üzerinde tutunma gösterirse TL/gram'da 101 seviyesi ve dolar/ons'da kuvvetlenme görülmesi halinde 104 TL seviyeleri gündeme gelebilir.

Kaynak:Haber Kaynağı