Altın, son bir ayın en düşük seviyesine geriledi

Altın, son bir ayın en düşük seviyesine geriledi

Altının ons fiyatı 1.163,38 dolara gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesini gördü

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.163,38 dolara gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesini gördü.

Dün ABD'de açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi dolara alım getirirken, altında ise aşağı yönlü baskının artmasına neden oldu. Güne 1.168,65 dolardan başlayan altının ons fiyatı bu seviyeden gelen satışlarla 1.163,38 dolara düşerek son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Altının ons fiyatı 5 Haziran'da 1.162,85 doları görmüştü.

Analistler, ABD'de açıklanan verilerin olumlu gelmeye devam etmesinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayında faiz artışına gidebileceği beklentilerini güçlendirmesiyle, altın fiyatlarının kısa vadede düşüş eğilimini koruduğunu dile getiriyor.

Yunanistan riskinden dolayı da doların değerlenme sürecinin destek bulduğunu aktaran analistler, yatırımcı kararlarındaki oynaklığı gösteren "Altın VIX" endeksindeki yükselişin de piyasa aktörlerinin altın fiyatları ile ilgili endişelerini artırdığına işaret ettiğini kaydediyor.

Bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin oynaklığı daha da artırabileceğini vurgulayan analistler, söz konusu verinin beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda aşağı yönlü hareketin hız kazanabileceğini, verilerin beklentilerin altında kalması durumunda ise dolar endeksindeki geri çekilmenin de etkisiyle altına alım gelebileceğini tahmin ediyor.

Analistler, teknik olarak altının ons fiyatında 1.162 ve 1.158 doların destek konumunda olduğunu bu seviyelerin kırılması durumunda satış baskısının artabileceğini aktarıyor.

 

- "Doların güçlenmesi altın fiyatını baskılamaya başladı"

 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk konuya ilişkin değerlendirmesinde, altının, Yunanistan konusunun çözüleceği beklentisini fiyatlarken hafta başından beri oldukça sakin ve hatta hafif aşağı yönlü seyir izlediğini belirtti. 

Yunanistan sorunu çözülmemesine rağmen altının bu gelişmeye tepki göstermediğini dile getiren Yıldırımtürk, şunları söyledi: 

"Yatırımcılar dolarda kalmayı tercih etti. Dolar paritesinin güçlenmesi altını baskıladı. ABD borsaları yarın kapalı olacağından ABD'nin haziran ayı tarım dışı istihdam verisi bugün açıklanacak. Son günlerde ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentilerden daha olumlu gelmesiyle gözler yeniden Fed'e çevrildi. Dün de ABD'de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurusu beklentilerden olumlu gelmesi ve Yunanistan krizi çözümünün hafta sonunda yapılacak referanduma kalması doların avro karşısında bir miktar yükselmesine neden oldu. Doların güçlenmesi altın fiyatını baskılamaya başladı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı