"Altın Çağda Bilim" sergisi Trabzon'da açılacak

"Altın Çağda Bilim" sergisi Trabzon'da açılacak

Türk ve İslam medeniyetlerinin dehalarından El Zehravi, Takiyüddin, El Biruni ve Hezarfen Ahmed Çelebi'nin de aralarında bulunduğu bilim adamlarının buluşlarının yer alacağı sergi, 2 Haziran'dan itibaren 4 ay açık kalacak

TRABZON (AA) - Türk ve İslam medeniyetlerinin dehalarından El Zehravi, Takiyüddin, El Biruni ve Hezarfen Ahmed Çelebi'nin buluşlarının da yer alacağı "İslam Bilim Medeniyetinin Hazineleri: Altın Çağda Bilim" sergisi, 2 Haziran'da Trabzon'da açılacak.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin Sihr Global Etkinlik tarafından, Türk ve İslam kültürünü en etkili şekilde anlatmak amacıyla bu alanda görev yapan yerli ve yabancı akademisyenlerle çalışılarak oluşturulduğunu anlattı.

Sergide, yüzyıllar öncesinde İslam coğrafyasında yaşamış, buluşları bugünün bilim ve teknolojisine katkı yapmış bilim insanlarının 7. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar olan "altın çağ"daki icatlarının ve keşiflerinin görülebileceğini belirten Genç, serginin ilk kez Trabzon'da ziyaretçilere açılacağını ifade etti.

Genç, şu bilgileri aktardı:

"Sergide, İslam medeniyetinin bilim, teknoloji, güzel sanatlar gibi birçok alanda medeniyetlerin gelişimine katkılarıyla yeni buluşlar kazandıran bilim adamlarının eserleri sergilenecek. Bu sergide tıp alanında önde gelen El Zehravi, gök bilimi konusunda Takiyüddin ve El Biruni'nin yanı sıra iki kıta arasında planörle uçmayı başaran ilk insan olan Hezarfen Ahmed Çelebi, eserleri ile Avrupalı birçok mimara ilham kaynağı olan önemli başyapıtların mimarı Mimar Sinan, tarım endüstrisi ve bitkiler konusunda çok önemli makineleri ve mekanizmaları geliştiren mühendislik dehaları El Cezeri gibi Türk ve İslam medeniyetine ait bir çok önemli bilim adamının buluşları yer alacak."

Türk ve İslam medeniyetlerinin dehalarını tanıma ve insanlığa kattıkları yüksek değeri görme fırsatının sunulacağı sergi ile genç nesillerin yüksek ideal ve ufuklara sahip olmalarının önünün açılmasının hedeflendiğini dile getiren Genç, "Geçmişteki başarılarımızın ziyaretçilere aktarılması ile günümüzde de bu başarıların sağlanması ve yaşadığımız zamanın Biruni'lerine, İbn-i Sina'larına, Mimar Sinan'larına bunun ilham olması beklenmektedir." dedi.

Genç, serginin 4 ay açık kalacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :