Altın alışverişinde kredi kartına taksit uygulaması

Altın alışverişinde kredi kartına taksit uygulaması

Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Yazıcı:

EDİRNE (AA) - Kredi kartıyla yapılacak altın alışverişindeki harcamalarda taksit uygulanamayacağına yönelik mevzuat hükmünün kaldırılmasına sevinen kuyumcular, taksit sayısının artırılmasını istiyor. 

Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Ali Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın sevinç yarattığını ancak sektörün taksit sayısını düşük bulduğunu söyledi.

Diğer sektörlerde olduğu gibi kuyumculukta da taksit sayısının 9 olabileceğini belirten Yazıcı, "Birkaç banka müdürü randevu talep etti. Taksit sektöre hareket getirecektir. Taksit sayısı 9 yapılabilirdi ama 4 taksit de satışlara yüzde 10 - 15 oranında katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

 

- "Sektöre can suyu oldu"

 

Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Ferda Erdem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kararının sektör için "can suyu" olduğunu söyledi.

Sektörün taksitin kaldırılması nedeniyle kayba uğradığını belirten Erdem, şunları kaydetti:

"Sektör olarak yüzde 70 kaybımız var. Biz geriye dönüşü olan değerli bir madeni satıyoruz, atıl bir ürün satmıyoruz ki. İşlerimizde düşüşlerle karşılaştık. Adam geldi 'Gerdanlık alacağım' dedi, fiyatını sordu, 'bin 200' lira dedik. Taksit olmayınca 250 liralık bir yüzük alıp gitti. Taksit beklentimiz 6 aydı ama Allah bereket versin 4 taksit de iyidir, biraz yüzümüz güldü."

Erdem, taksitlendirmenin kaldırılması düşünülüyorsa tüm ticari kollarda kaldırılması gerektiğini, bunu destekleyeceklerini ifade etti. 

Kuyumculukla ilgili bu durumu kötüye kullanan kişiler olduğunu ancak bunları içlerinden temizlediklerini aktaran Erdem, "Bir binada bir hırsız var diye binayı da yakmanın alemi yok. Bankaların altın alması, taksite kapanması bunlar sektörde kayıplara neden olmuştu. En azından son karar bir can suyu olacaktır" diye konuştu.

 

- "Devlet mağduriyete göz yummadı"

 

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman ise BDDK'nın kararının sektör açısından sevindirici olduğunu söyledi.

BDDK'nın mağduriyete sessiz kalmadığını belirten Başman, "Yaradan garip kulunu sevindirecekse, önce eşeğini kaybettirip sonra buldururmuş. Bizimki de öyle oldu. BDDK da bu süreçte elindeki bilgileri kontrol etti, gerekçelerini değerlendirdi, konuyla ilgili taleplerimizi görüştüler. Bu devletin bir uygulamasıdır, devlet mağduriyete göz yummadı. Sektör olarak teşekkür ediyoruz" dedi.

Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul da taksit kararının sektöre canlılık getireceğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı