Almatı’ya Dubai Modeli

Almatı’ya Dubai Modeli

Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev: ''Almatı yakın gelecekte Dubai modeline benzer İngiliz hukukuna tabi finans merkezi haline gelebilir''

ASTANA (AA) - Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Almatı’nın yakın gelecekte Dubai modeline benzer İngiliz hukukuna tabi finans merkezi haline gelebileceğini bildirdi.

Nazarbayev, bu yıl 8.'si düzenlenen Astana Ekonomik Forumu'nun son gününde gerçekleştirilen genel kurulun açılışında konuştu.

Kazakistan'ın ekonomik potansiyeli ve uzun vadeli kalkınma stratejilerini anlatan Nazarbayev, dünya ekonomisindeki gidişat üzerinden Kazakistan'ın elde edebileceği fırsatlara değindi.

Kazakistan'ın bin 700 kilometrelik sınırı olan Çin'den söz eden Nazarbayev, Çin'in güney ve doğu denizleri üzerinden kullandığı deniz yolunun uluslararası ticaretin artan ihtiyaçlarını karşılamadığını, deniz ticaret yolu yanında Avrupa ile Asya arasında yeni ekonomik kuşak oluşturulmasını öngören İpek Yolu projesinin önem kazandığını anlattı.

Çin'le Avrupa arasındaki toplam ticaret hacminin 600 milyar dolara yakın olduğunu kaydeden Nazarbayev, 2020 yılında bu hacmin 800 milyar dolara çıkacağını, Kazakistan'ın kara ve demiryolu taşımacılığının da önem kazanacağına işaret etti. 

Nazarbayev, AB ardından dünyada en fazla ihracat yapan ülke olan Çin'i Avrupa kıtasına bağlayan Trans Asya Demiryolu Kuzey Koridoru'na atıf yaparak, Chongqing'den (Çin) başlayarak Duisburg'a (Almanya) kadar ulaşan 11 bin kilometrelik hattın Kazakistan içindeki diğer bağlantılarını bu yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. 

Oyların yüzde 97,7'sini alarak bir kez daha kazandığı geçen ayki devlet başkanlığı seçiminin ardından açıkladığı kurumsal reformlara da değinen Nazarbayev, 2014 yılının kasım ayında başlattıkları yeni ekonomi programı "Nurlu Yol"u da hatırlattı.

Nursultan Nazarbayev 2 milyon nüfusu ile ülkesinin en büyük şehri olan Almatı’nın yakın gelecekte Dubai modeline benzer İngiliz hukukuna tabi finans merkezi haline gelebileceğini söyledi.

Kazakistan'ın finans kuruluşlarının bulunduğu Almatı'nın ülkedeki finans operasyonlarının merkezi olmaya devam edeceğini belirten Nazarbayev, reformlar ve finans merkezi olma yolundaki çabaların sürdürülebilir kalkınma hedeflediğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı