Almanya'daki Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı

Almanya'daki Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı

Türkiye-Almanya Parlamentolararası Dostluk Grubunun MHP'li üyeleri Günal ve Koçdemir, Almanya Parlamentosuna mektup yazdı-Mektuptan:-"Beklentimiz, oylamanın yapılmaması, yapılsa da Alman Parlamentosunun hukukun üstünlüğüne saygı gösteren bir ülke olduğu i

TBMM (AA) - Türkiye-Almanya Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleri MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, Almanya Federal Meclisindeki Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı için, "Beklentimiz, oylamanın yapılmaması, yapılsa da Alman Parlamentosunun hukukun üstünlüğüne saygı gösteren bir ülke olduğu izlenimini güçlendirecek şekilde sonuçlanmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Günal ve Koçdemir, düzenledikleri basın toplantısında, "1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını benimseyen kararın oylamasının yapılmamasını isteyen" bir mektup yazdıklarını belirtti.

Dış politikaya ilişkin eleştirilerde bulunan Günal, böyle bir kararın oylanacak olmasını esefle karşıladıklarını bildirdi. Günal, "sıfır sorundan sırf sorun haline gelmiş" bir dış politikanın mevcut olduğunu savundu.

Günal ve Koçdemir, Almanya Federal Meclisi üyelerine yönelik mektubunda, şu ifadelere yer verdi:

"Alman Parlamentosunun saygıdeğer milletvekilleri; Alman Parlamentosunun 2 Haziran 2016 günü Ermenilerin soykırım iddialarını benimseyen bir kararın oylanacağı, Almanya ve Türkiye basını ile Alman Parlamentosunun internet sayfasında yer almıştır. Buna karşılık AİHM'nin Ermeni iddialarıyla ilgili bir kararı 'meclislerin ve hükümetlerin bir olayın soykırım olup olmadığı konusunda karar veremeyeceği' şeklindedir. Beklentimiz oylamanın yapılmaması, yapılsa da Alman Parlamentosunun bu yüksek yargı makamının kararlarına saygı ve Almanya'nın hukukun üstünlüğüne saygı gösteren bir ülke olduğu izlenimini güçlendirecek şekilde sonuçlanmasıdır.

Hukuka saygılı bir sonuç sadece Türk-Alman ilişkilerini geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda milletvekili seçilmenizde katkı sağlayan Almanya'daki Türkiye kökenli vatandaşlarınızın da sizlere olan güvenini de arttıracaktır. Aksi durum tarihten bugüne var olan Türk-Alman işbirliğine ve dostluğuna vurulacak bir darbe anlamına da gelecektir. Bu iddiaların kabulü Türk-Alman ilişkilerinde gerilime neden olabilecektir. Bugüne kadar, yetkili bir uluslararası ceza mahkemesi kararı olmadan hiçbir ülke soykırımla veya onun kadar ağır bir suç olan insanlığa karşı suçla suçlanmamıştır. Türkiye'nin geçmişteki tartışmalı olaylar nedeniyle, delilsiz, ispatsız, sadece bir takım lobilerin iftiralarıyla suçlanması, siyasetin hukukun üstünlüğüne tercihi büyük bir adaletsizliktir."

-Sorular

Günal, gazetecilerin, "Yüksek yargı başkanlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte programlara katılmasını nasıl karşılıyorsunuz?" sorusu üzerine, "Resmi açılışta, bir toplantıda ortak yerlerde bulunabilirler ama Adalet Bakanı gibi, bir hükümet üyesi gibi her gittiği yere gitmelerini de erklerin bağımsızlığı açısından zedeleyici buluyorum." yanıtını verdi.

Günal, Fetih Şöleni'ne ilişkin bir başka soru üzerine, "Bunun siyasi şova dönüştürüldüğünü görüyoruz, bu yanlış." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :