Almanya'da sığınmacılar açlık grevi yapıyor

Almanya'da sığınmacılar açlık grevi yapıyor

Berlin'e Afrika'nın çeşitli ülkelerinden gelen 14 sığınmacının, mülteci olarak kabul

BERLİN (AA) – Almanya'nın başkenti Berlin'e Afrika'nın çeşitli ülkelerinden gelen 14 sığınmacının, mülteci olarak kabul edilmedikleri için 5 gündür açlık grevi yaptığı öğrenildi.

Alexanderplatz Meydanı karşısındaki Berlin Kongre Merkezi'nin (BCC) önünde 3 Mayıs'ta açlık grevine başlayan 14 sığınmacı, son iki gündür sıvı almayı da reddediyor. Sığınmacılar, mülteci olarak kabul edilmelerini, kendilerine oturum izni verilmesini ve Avrupa Birliği ülkelerinden birine iltica başvurusunda bulunanların işlemlerini aynı ülkede yapmaları gerektiğini düzenleyen Dublin Anlaşması'nın iptalini talep ediyor.

Sığınmacıların açlık grevi yaptığı alandaki afişlerde, ''Sınır dışı edilmeleri durdurun'', ''Savaşı yayanlar sığınmacıları korumalılar'' ve  ''Alacağız veya öleceğiz'' yazdığı görüldü.

Sığınmacıların sözcülüğünü yapan ve kimliğini açıklamak istemeyen kişi, taleplerinin yerine getirilene kadar açlık grevine devam edeceklerini söyledi. Kimliğini sadece kendileriyle görüşecek yetkililere söyleyeceğini ifade eden sözcü, burada açlık grevinde bulunan sığınmacıların Afrika'nın çeşitli ülkelerden geldiğini kaydetti.

''Çok zor durumdayız. Bazı kişilerde sağlık sorunları var'' diyen sığınmacıların sözcüsü,  dün 6, cumartesi gününden beri de 7 sığınmacının hastaneye kaldırıldığını kaydetti. Sözcü, hastaneye kaldırılan sığınmacıların tedavi görmelerinin ardından yeniden açlık grevine devam ettiklerini ifade etti.

Arkadaşlarının özellikle sıvı almayı bıraktıktan sonra çeşitli sağlık sorunları yaşamaya başladığını ifade eden sözcü, ''Açlık grevi kolay bir şey değil. Yetkililer gelip bizimle konuşana kadar burada kalacağız'' dedi. Sözcü, şimdiye kadar herhangi bir yetkilinin kendileriyle görüşmediğini sözlerine ekledi.

Sığınmacıları destekleyen Mülteci Hakları Hareketi Platformu'nun (Asylum Rights Evolution) internet sayfasında yer alan açıklamada, sığınmacıların aralarında Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in de bulunduğu bazı yetkililere açık mektup yazdığı ve taleplerinin kabul edilmesinin istediği belirtildi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de yaklaşık 1,5 yıl önce de sığınmacılar tarafından tarihi Brandenburg Kapısı önünde açıklık grevi başlatılmış, buradaki eylem sonlandırıldıktan sonra sığınmacılar, Kreuzberg semtindeki Oranienplatz  Meydanı'nda eylemlerini sürdürmüştü.

Parkta kurudukları çadır ve barakalarda 18 ay yaşayarak Almanya’nın mülteci politikasını protesto eden sığınmacıların eylemi geçen ay sona ermişti. Berlin Eyalet Hükümeti kararıyla iş makinalarıyla çadır  ve barakalar yıkılırken, sığınmacılar geçici olarak ev ve okullara yerleştirilmişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı