Almanya'da sığınmacı sorunu

Almanya'da sığınmacı sorunu

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Grass, ülkeye gelen sığınmacıların "zorunlu bir şekilde Almanların evlerine yerleştirilmesini" önerdi

BERLİN (AA) - Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Alman yazar Günter Grass, ülkeye gelen sığınmacıların zorunlu bir şekilde Almanların evlerine yerleştirilmesini önerdi.

Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Almanya Merkezi tarafından Hamburg kentinde düzenlenen etkinlikte konuşan Grass, Almanların yardım etmek için çok istekli olduğunu belirtti.

Sığınmacıların barınması konusunda sıkıntı olması durumunda vatandaşlardan mültecileri evlerine alma zorunluluğunun getirlmesini isteyen Grass, İkinci Dünya Savaşı sonrasında "halkın kısmen homurdanmasına rağmen bunun uygulandığını" hatırlattı.

PEN Almanya Merkezi’nin Onursal Başkanı Grass, "Bu şekilde doğudan gelen 14 milyon Alman ve Alman kökenliler, hızlı bir şekilde ayağı kalktı. Bu insanlar ve daha sonra ülkeye gelen misafir işçiler olmadan Alman refah mucizesi gerçekleşmezdi" şeklinde konuştu.

Grass, siyasilerin mülteci ve iltica politikasında başarısız kaldığını da vurguladı.

-"Ortak İnsancıl İltica Yasası" önerisi

90. yıl dönümünü kutlayan PEN Almanya Merkezi’nin düzenlediği etkinlik kapsamında bildiri yayınlayan yazarlar, Avrupa Birliği ülkelerinin "ortak insancıl iltica yasasını" ortaya koymaları ve Avrupa’ya sığınmak isteyen insanlara "geri püskürtülmesi gereken düşmanlar gibi davranılmaması" çağrısında bulunuldu.

Savaş bölgelerinde tehlike altında bulunan insanlar için yasal kaçış yollarının oluşturulması ve tüm AB ülkelerinde bu insanların eşit olanakları olan adil iltica işlemlerinden geçmeleri istenilen bildiride, ekonomisi zayıf ülkeler için de Avrupa’da bir "mülteci fonun" oluşturulması istendi.

Bildiride ayrıca, insan hayatının kurtarılmasının en öncelikli konu olması talep edildi.

Almanya’da sığınmacılardan kaynaklanan iltica başvurularının sayısı son yıllarda arttı. Bu yılın sonuna kadar Almanya'ya 200 binin üzerinde iltica başvurusunun yapılmasının beklendiği ifade edildi.

Almanya, sığınmacı sayısındaki artışın önüne geçmek için Bosna Hersek, Makedonya ve Sırbistan'ı "güvenli ülke" olarak tanımlamıştı. Uygulama, bu ülkelerden gelerek iltica talebinde bulunanların işlemlerinin hızlı şekilde yapılması ve daha kolay geri gönderilmesine olanak tanıyor. Almanya'da özellikle aşırı sağcılar sığınmacılar için yapılması planlanan konteyner evlerinin oturdukları bölgelerde kurulmasına karşı çıkıyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı